Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Γερμανία: Κίνητρα στους αναποφάσιστους για να εμβολιαστούν

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κίνητρα για να πειστούν οι αναποφάσιστοι να εμβολιαστούν, προτείνουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Χούμπολντ του Βερολίνου, μετά από έρευνα που πραγματοποίησαν

Κίνητρα για να πειστούν οι αναποφάσιστοι να εμβολιαστούν, προτείνουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Χούμπολντ του Βερολίνου, μετά από έρευνα που πραγματοποίησαν.

Όπως γράφει η Tagesschau, οι ερευνητές κατέληξαν σε τριών ειδών κίνητρα:

Να δοθούν προνόμια στους εμβολιασμένους, να γίνονται τα εμβόλια από τον οικογενειακό γιατρό και να χορηγηθούν οικονομικά bonus. «Οι κινήσεις αυτές μπορεί να αυξήσουν συνολικά την προθυμία για  εμβολιασμό συνολικά κατά 13%» λένε οι ερευνητές.  Οι Γερμανοί ερευνητές λένε ότι αν δοθεί ειδικά η δυνατότητα στους οικογενειακούς γιατρούς να κάνουν εμβολιασμούς ,θα μπορούσαν να πείσουν πιο εύκολα τους ηλικιωμένους. Ως προς τα οικονομικά κίνητρα, οι ερευνητές θεωρούν ότι σε όσους μεταπείθονται θα πρέπει να δοθούν τουλάχιστον 50 ευρώ, είτε σε χρήμα, είτε σε μορφή δώρο επιταγής.

Η έρευνα δεν αποκλείει ακόμα και μια λοταρία με ακριβά δώρα, ώστε να προσέλθουν περισσότεροι πολίτες στα για εμβολιασμό. Οι ερευνητές επισημαίνουν ωστόσο και έναν κίνδυνο: «Δεν αποκλείεται χρηματικά κίνητρα και κάθε λογής δώρα να αποτρέψουν κάποιους. Για τους περισσότερους όμως θα πρέπει να είναι αρκετά μερικά σωστά και λογικά επιχειρήματα, όπως και μια απλή διαδικασία εμβολιασμού», καταλήγει η έρευνα του γερμανικού Πανεπιστημίου.

Όπως γράφει η  Tagesschau, «μόλις το 40% των Γερμανών είναι πλήρως εμβολιασμένο και ο δρόμος για τον ανοσία αγέλης είναι ακόμα μακρύς. Για να επιτευχθεί ποσοστό εμβολιασμένων  85%, που είναι αναγκαιο για την ανοσία αγέλης. θα πρέπει να εμβολιαστούν σχεδόν όλοι οι αναποφάσιστοι, αλλά και το 16% που αποκλείει κατηγορηματικά έναν εμβολιασμό».
Το 10%-20% των ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα πάνε χαμένα, διότι οι πολίτες απλά δεν προσέρχονται την προκαθορισμένη μέρα και ώρα για την πρώτη ή τη δεύτερη δόση. «Πρόκειται για μία εκνευριστική και αντικοινωνική συμπεριφορά», γράφει η Neue Osnabrücker Zeitung: «Νομικοί και ηθικοί κανόνες αποκλείουν έναν υποχρεωτικό εμβολιασμό. Γιατί όμως να μην δίνονται δωροεπιταγές για ταξίδια, κινηματογράφους και εστιατόρια, ώστε να μεταπεισθούν οι αναποφάσιστοι; Και για να προλάβουμε τυχόν διαμαρτυρίες: Μήπως θα έπρεπε να υπάρχει μια ανταμοιβή για όλους όσους εμβολιάζονται;» διερωτάται η εφημερίδα.
«Είναι απαραίτητη μια λοταρία για εμβολιασμένους στη Γερμανία, όπως στις ΗΠΑ, για να σηκώσουν το μανίκι και όσοι ακόμη το σκέφτονται;» διερωτάται η Frankfurter Rundschau. «Ο εμβολιασμός ως γεγονός πριν τον ποδοσφαιρικό αγώνα ή μπροστά στο εμπορικό κέντρο; Γιατί όχι; Ίσως με αυτούς τους τρόπους επιτευχθεί ταχύτερα η αύξηση του ποσοστού εμβολιασμένων, από ό,τι με τις αφίσες του υπουργείου Υγείας»

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ