Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Αποκλείουν από τις εκλογές το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η ομοσπονδιακή εκλογική επιτροπή υποστήριξε ότι το DKP έχει χάσει το νομικό του καθεστώς ως κόμμα, γιατί είχε υποβάλει καθυστερημένα τις απαιτούμενες ετήσιες εκθέσεις προς τις αρχές τα τελευταία έξι χρόνια.

Το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα (DKP), πιθανότατα δεν θα επιτραπεί να συμμετάσχει στις εκλογές του Bundestag στις 26 Σεπτεμβρίου, όπως γράφει η εφημερίδα Tagesschau . Η ομοσπονδιακή εκλογική επιτροπή υποστήριξε ότι το DKP έχει χάσει το νομικό του καθεστώς ως κόμμα, γιατί είχε υποβάλει καθυστερημένα τις απαιτούμενες ετήσιες εκθέσεις προς τις αρχές τα τελευταία έξι χρόνια.

Το DKP, που ιδρύθηκε το 1968, είχε μετάσχει στις εκλογές για την Bundestag  το 2017 και είχε λάβει 11.558 ψήφους.

Το DKP μπορεί τώρα να υποβάλει καταγγελία κατά της απόφασης στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο εντός τεσσάρων ημερών. Σε αντίθεση με το DKP, το MLPD (Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κόμμα της Γερμανίας) αναγνωρίστηκε ως κόμμα και μπορεί επομένως να λάβει μέρος στις εκλογές. Το MLPD είχε λάβει 29.785 ψήφους το 2017.

Αντίδραση από το ΚΚΕ

Το γεγονός καταδικάζει το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει την απαράδεκτη απόρριψη από τις γερμανικές αρχές της αίτησης του Γερμανικού ΚΚ να συμμετέχει στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές καθώς και της αφαίρεσης της ιδιότητάς του ως πολιτικού κόμματος. Η επιχείρηση αυτή απαγόρευσης του ΓΚΚ πίσω από την επίκληση γραφειοκρατικών προσχημάτων αποκαλύπτει τον σχεδιασμό του Γερμανικού αστικού κράτους να βάλει εμπόδια στην δράση των κομμουνιστών και στην εργατική λαϊκή πάλη την περίοδο που κλιμακώνεται η αντεργατική επίθεση και επιταχύνονται τα επικίνδυνα για τους λαούς ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Τα αντικομμουνιστικά μέτρα κι απαγορεύσεις επιστρατεύτηκαν στη Γερμανία και στο παρελθόν και συνάντησαν σφοδρές αντιδράσεις. Οι Γερμανοί κομμουνιστές δεν είναι μόνοι τους, η στήριξη του αγώνα τους θα γίνει υπόθεση του εργατικού κινήματος, των κομμουνιστών σε όλες τις χώρες.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στους σφους του Γερμανικού ΚΚ και απαιτεί την άμεση ανάκληση της απαράδεκτης αντικομμουνιστικής απόφασης έτσι ώστε το ΓΚΚ να αναπτύσσει ανεμπόδιστα ως πολιτικό κόμμα τη δράση του και να συμμετάσχει στις εκλογές».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ