Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Ο λαός πεινάει, αλλά ο Ερντογάν έχτισε κι άλλο παλάτι

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δύο χρόνια το κράτησε μυστικό ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το παλάτι των 300 δωματίων που έκτισε στην Μαρμαρίδα, στις ακτές του Αιγαίου. Το «κρατικό μυστικό» διέρρευσε όμως στην εφημερίδα «Sözcü», που δημοσίευσε σκίτσα του παλατιού από την ιστοσελίδα του αρχιτέκτονα Σεφίκ Μπιρκίγε.

Πρόκειται για ένα κτίριο σε νεο-οθωμανικό στιλ με μεγάλη πισίνα, καθώς και ιδιωτική παραλία. Κάπου 62 εκατομμύρια ευρώ στοίχισε το νέο παλάτι του Ερντογάν—από τα χρήματα των Τούρκων φορολογουμένων φυσικά- την ώρα που εκατομμύρια πολίτες αγωνίζονται να επιβιώσουν λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της ανεργίας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο πληθωρισμός τρέχει με 17,5%,  η ανεργία είναι στο 14% , αλλά τα συνδικάτα εκτιμούν ότι το ποσοστό είναι στην πραγματικότητα διπλάσιο. Όπως γράφει η εφημερίδα Cumhuriyet,  δύο στους τρεις Τούρκους δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν τα χρέη τους.

Εμινέ…Αντουανέτα

Ενδεικτικό της αλαζονείας που διακατέχει πλέον τον Ερντογάν και την οικογένειά του, είναι ότι την ίδια ώρα, η σύζυγός του Εμινέ, με αφορμή την μέρα δράσης κατά των απορριμμάτων τροφίμων, καλούσε τους Τούρκους να μην αγοράσουν τίποτα περιττό και να τρώνε μικρότερες μερίδες, ώστε να μην πετάνε τρόφιμα στα σκουπίδια. Θυμίζοντας φυσικά την Μαρία Αντουανέτα που ρωτούσε γιατί οι υπήκοοί τους δεν τρώνε …παντεσπάνι, αφού δεν έχουν ψωμί …«Ο Πρόεδρος χτίζει θερινό παλάτι, ενώ οι άνθρωποι λιμοκτονούν», δήλωσε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δείχνοντας φωτογραφίες του παλατιού στους δημοσιογράφους.

Το νέο παλάτι χτίστηκε σε μια περιοχή, που είχε ήδη χρησιμοποιηθεί ως εξοχική κατοικία από τον πρώην πρόεδρο της Τουρκίας, Τουργκούτ Οζάλ στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Μόνο που ο μακαρίτης Οζάλ περνούσε τις διακοπές του εκεί σε ένα μικρό  σπίτι, όπως ανέφερε ο πρώην διευθυντής γραφείου του Οζάλ, Ενγκίν Γκιουνέρ. Ο Οζάλ εργαζόταν μάλιστα σε ένα δωμάτιο που χρησιμοποιούσαν οι υπηρέτριες για …σιδέρωμα.

Άλλο Οζάλ, άλλο …Σουλτάνος Ερντογάν, όμως. Ο Τούρκος πρόεδρος λέγεται ότι έχει δεχτεί ήδη πολλούς επίσημους και ξένους επισκέπτες στο παλάτι, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπήρχαν φωτογραφίες. Το ότι ήρθαν στο φως μόλις τώρα μπορεί να οφείλεται σε τεχνικό λάθος, καθώς η ιστόσελίδα του αρχιτέκτονα Μπιρκίγε έχει απενεργοποιηθεί. Ο ίδιος αρχιτέκτονας έχει κατασκευάσει και  το παλάτι των 1000 δωματίων του Ερντογάν στην Άγκυρα ,αλλά και το νέο τζαμί στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

«Σφαγή» χιλιάδων δένδρων

Η τουρκική κυβέρνηση δεν σχολίασε την αποκάλυψη της «Sözcü», αλλά τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να δικαιολογήσουν την κατασκευή του νέου παλατιού με το επιχείρημα ότι ο πρόεδρος έπρεπε να προστατευτεί από επιθέσεις. Προφανώς αυτός είναι ο λόγος ,που η άμμος για την ιδιωτική παραλία του Ερντογάν, μεταφέρθηκε από μια …λίμνη 200 χιλιόμετρα μακριά  Επιπλέον, η κυβέρνηση απέφυγε να αναφορές ότι  κάποια τμήματα του ανακτόρου χρειάστηκε να γκρεμιστούν και να ξανακτιστούν ,επειδή δεν άρεσαν στον …πελάτη Πρόεδρο.

Ο Ερντογάν διαθέτει πάντως άλλη μια πολυτελή κατοικία στην Κωνσταντινούπολη και ένα παλάτι στις όχθες της λίμνης Βαν στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Μόνο το προεδρικό παλάτι των 1000 δωματίων την Άγκυρα κόστισε μάλιστα  μισό δισεκατομμύριο ευρώ.  Σύμφωνα με τουρκικές , αντιπολιτευόμενες εφημερίδες, για την κατασκευή του εξοχικού  παλατιού στην Μαρμαρίδα κόπηκαν δεκάδες χιλιάδες δέντρα σε μια από τις ομορφότερες περιοχές της χώρας.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ