Ωστόσο, εκτός και εντός ευρωκοινοβουλίου, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο κράτος δικαίου.
«Πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη ότι εφαρμόζονται ισχυρά μέτρα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της απάτης. Ότι υπάρχουν ελεύθερα μέσα ενημέρωσης και ανεξάρτητα δικαστήρια. Και αυτά είναι σημαντικά για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους γιατί εν τέλει χρηματοδοτούν την ανάκαμψη. Βασίζομαι στην κυβέρνηση της Σλοβενίας να συνεχίσει το σημαντικό έργο για το κράτος δικαίου» ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η κυβέρνηση Γιάνσα έχει κατηγορηθεί ότι δεν ανέχεται τον πολιτικό πλουραλισμό, ενώ σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση να σταματήσει την χρηματοδότηση της κρατικής τηλεόρασης.
Ο Γιάνεζ Γιάνσα, το κόμμα του οποίου ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, βρίσκεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με δικαστές και δημοσιογράφους στη Σλοβενία. Στο ευρωκοινοβούλιο τον επικρίνουν ότι ακολουθεί το δρόμο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.
Ιδίαιτερα αυστηρή στην τοποθέτησή της ήταν η ευρωβουλευτής Σοφί Βέλντ από την Ολλανδία:
«Κύριε Γιάνσα» είπε «αυτό το κοινοβούλιο έχει εκφράσει σοβαρές ανησυχίες γαι τη συμπεριφορά σας απέναντι σε αυτές τις αξίες. Δεν υπάρχει παρεξήγηση, όπως είπατε. Οι επιθέσεις σε δημοσιογράφους, σε ελεύθερα μίντια, η πίεση στους δικαστές και η παρέμβασή σας για τον διορισμό ευρωπαικού εισαγγελέα είναι απαράδεκτα. Και έτσι δεν είναι πολύ αξιόπιστη η διαβεβαίωσή σας ότι σέβεστε το κράτος δικαίου».