Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Οι εξωγήινοι είναι εδώ (ξανά)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μια έκθεση του αμερικανικού ξαναφέρνει στο προσκήνιο την ύπαρξη εξωγήινων. Οι αστροφυσικοί λένε πως δεν υπάρχει ούτε μία απόδειξη για την ύπαρξή τους και ότι, σε κάθε περίπτωση, οι πιθανότητες να συναντηθούμε είναι εξαιρετικά απίθανες. Τι ισχύει τελικά;

Στις 25 Ιουνίου, η Εθνική Διεύθυνση Πληροφοριών των ΗΠΑ δημοσίευσε μια αναφορά: την προκαταρκτική μελέτη για τα Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα, γνωστά και ως UFO.

Η μελέτη, θεωρητικά, προσπαθούσε να δώσει  εξήγηση για 143 περιπτώσεις εμφάνισης περίεργων ιπτάμενων αντικειμένων, που αναφέρθηκαν αποκλειστικά από πιλότους ή ανιχνεύθηκαν από τα ραντάρ Αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών . Ένα από αυτά  περιγράφεται από τον διοικητή Ντέιβιντ Φρέιβορ ο οποίος, ένα απόγευμα το Νοέμβριο του 2004, πετούσε μέσα πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό,100 χιλιόμετρα ανοικτά της δυτικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όπως ο ίδιος είπε στους New York Times ,το αντικείμενο έμοιαζε με ένα παράξενο πλοίο μήκους 12 μέτρων, ωοειδές σε σχήμα και υπόλευκου χρώματος , πάνω από τη θάλασσα σε ύψος περίπου 15 μέτρων. Ο πιλότος άρχισε να το πλησιάζει. Και το αντικείμενο φάνηκε να συνειδητοποιεί και να κινείται για να ανέβει, σαν να ήθελε να πλησιάσει  το  Αμερικανικό αεροσκάφος . Αλλά, στα μισά του δρόμου, «επιτάχυνε με ταχύτητα που δεν  έχω ξαναδεί και εξαφανίστηκε με πολύ περίεργο τρόπο», εξήγησε ο πιλότος.

Η μελέτη εννέα σελίδων του Πενταγώνου ,περιλαμβάνει 18 ειδικές περιπτώσεις, όπως αυτή που περιγράφεται από τον Φρέιβορ , όπου τα ιπτάμενα αντικείμενα που αναλύονται εκτελούν ελιγμούς χωρίς προφανή ώθηση ή είναι σε θέση να επιταχύνουν  με μια ικανότητα άγνωστη στους μηχανικούς των ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, το Πεντάγωνο έχει εξακριβώσει μόνο  από τις 143 υποθέσεις : ένα αερόστατο ζεστού αέρα. Για τις υπόλοιπες υποθέσεις  λείπουν δεδομένα, αξιόπιστες μαρτυρίες και συμπεράσματα.

Όπως γράφει η ισπανική El Pais , η έκθεση  είναι το αποτέλεσμα ενός προγράμματος που ξεκίνησε το 2007, το οποίο εκτελέστηκε κρυφά μέχρι να διαρρεύσει στον Τύπο το 2017 και το οποίο είχε προϋπολογισμό 22 εκατομμυρίων δολαρίων. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν είχε διερευνήσει μέχρι πρόσφατα  τις εμφανίσεις  UFO , καθώς το 1969 έκλεισε το περίφημο Project Blue Book. Το πρόγραμμα αυτό είχε εγκαινιαστεί  το 1947 και το οποίο ανέλυσε περισσότερες από 12.000 περιπτώσεις πιθανής εξωγήινης παρουσίας στη Γη ,για να καταλήξει, στο τέλος, οτι η παρακολούθηση των UFO δεν άξιζε πλέον.

Η αποκάλυψη της ύπαρξης του νέου προγράμματος του Πενταγώνου προκάλεσε φρενίτιδα στις αμερικανικές εφημερίδες. Το  περιοδικό New Yorker , για παράδειγμα, δημοσίευσε ένα άρθρο  13.000 λέξεων στις 10 Μαΐου με τίτλο «Τα έγγραφα για τα UFO» .

Για τον Ισπανό αστροφυσικό Χαβιέ Αρμέντια , διευθυντή του Πλανητάριου στην  Παμπλόνα, όλα αυτά υπακούσουν, βασικά, «σε έναν τύπο τυπικά αμερικανικής  λαογραφίας ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, Αγγλοσαξονικής» Ο Αρμέντια υπενθυμίζει ότι οι παρατηρήσεις UFO στις ΗΠΑ ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1940. «Ακριβώς όταν ξεκίνησε ο Σπούτνικ , όταν ξεκίνησε ο διαστημικός αγώνας. Τα πνεύματα και νεράιδες του 19ου αιώνα, εξελίχθηκαν σε σύγχρονους διαπλανητικούς, σοφούς και ισχυρούς εξωγήινους που έρχονται εδώ για ευεργετικό σκοπό. Υπάρχουν βέβαια και  εκείνοι που θέλουν μόνο τα μυστήρια και όχι εξηγήσεις. Είμαι πεπεισμένος ότι όλες αυτές οι παρατηρήσεις που αναφέρονται στην έκθεση του Πενταγώνου ανταποκρίνονται σε φυσιολογικά αίτια , αν και δεν είναι εύκολο να βρεθούν: μια αποτυχία στην ανάγνωση αισθητήρα υπερύθρων, αντικατοπτρισμός, τεχνικά σφάλματα … Αυτό θα μπορεί να απαντηθεί από έναν αστροφυσικό . Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι όσοι αναζητούν εξωγήινους δεν βρίσκουν τι υπάρχει, αλλά αυτό που ψάχνουν, αυτό που θέλουν να βρουν. Αυτή η έκθεση  αφήνει αδιάφορους τους  αστροφυσικούς », λέει ο Αρμέντια και προσθέτει: «Μετά από 70 χρόνια φαινομενολογίας, δεν έχουν βρεθεί αποδείξεις ότι υπάρχουν UFO . Είναι απλά ένας σύγχρονος μύθος»

Ο Βιθέντε -Χουάν Μπαθεστερ Όλμος, 72 ετών, ερευνά τα UFO για περισσότερα από 50 χρόνια. Το ενδιαφέρον του χρονολογείται από την εφηβεία, μετά τις πρώτες του αναγνώσεις σχετικά με την αστρονομία. Συνδύαζε πάντα τη δουλειά του στο χρηματοοικονομικό τμήμα της Ford Ισπανίας με το ιδεολογικό χόμπι του ως κυνηγός ιπτάμενων δίσκων.

Έχει γράψει 11 βιβλία, εκατοντάδες άρθρα και ερεύνησε πολλές περιπτώσεις UFO σε όλο τον κόσμο. Με τα χρόνια, έχει περάσει από το  “ίσως υπάρχουν εξωγήινοι” της πρώιμης εφηβείας του σε έναν  ώριμο σκεπτικισμό, καρπό της επίπονης έρευνας του. Ήταν το άτομο που επέλεξε η ισπανική Πολεμική Αεροπορία στη δεκαετία του ’90 για να  βοηθήσει να αναλύσουν και να αξιολογήσουν τις 122 περιπτώσεις πιθανών περίεργων ιπτάμενων αντικειμένων που εμφανίστηκαν στην Ισπανία, από το 1962 έως το 1995, προκειμένου να τα αποχαρακτηρίσουν . Ανακάλυψε, για παράδειγμα, ότι οι περιπτώσεις πιθανών ιπτάμενων δίσκων που παρακολουθήθηκαν από δεκάδες ανθρώπους στις Καναρίους Νήσους μεταξύ 1976 και 1979, στην πραγματικότητα ήταν πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν στη διάρκεια γυμνασίων από ένα αμερικανικό υποβρύχιο που βρισκόταν 5.000 χιλιόμετρα από τα νησιά. Συγκέντρωσε τις ώρες που οι παρατηρητές είχαν δει τα παράξενα φώτα στον ουρανό και τα συνέκρινε με αποχαρακτηρισμένα έγγραφα από τον αμερικανικό στρατό όπου καταγράφηκαν αυτά τα στρατιωτικά γυμνάσια. Και έλεγξε ότι οι ώρες συνέπεσαν.

Από τις 122 ισπανικές υποθέσεις, ο Όλμος  έχει επιλύσει 114 προσφέροντας μια εύλογη αιτία. Αυτός ο UFO λόγος  θεωρεί ότι η αμερικανική έκθεση είναι πολύ κακή. «Είναι ιστορικά σημαντική, αλλά φοβάμαι ότι πρέπει να αξιολογήσουν καλύτερα τις εκτιμήσεις των πιλότων τους και, πάνω από όλα, την αξιοπιστία των προηγμένων αισθητήρων τους που είναι εγκατεστημένοι στο αεροσκάφος τους. Αυτό που λέει ένας πιλότος δεν σημαίνει ότι είναι συνέβη . Οι πιλότοι κάνουν  επίσης λάθος, όπως και οποιοσδήποτε άλλος».

Δεν υπάρχει κανένας εκεί έξω;

Για να καταγράψετε τον αριθμό των πλανητών που υπολογίζεται ότι υπάρχουν στο σύμπαν, είναι απαραίτητο να προσθέσετε  στον αριθμό ένα , 22 μηδενικά. Δηλαδή: 10000000000000000000000. Είναι όλοι οι πλανήτες χωρίς ζωή;  εκτός από τον  δικό μας; Όπως το έθεσε ο Καρλ Σαγιάν : «Ότι μόνο η Γη κατοικείται είναι απίστευτη σπατάλη χώρου.

Ο Κάρλις Μπριόνες , ερευνητής στο Κέντρο Αστροβιολογίας, στο Ισπανικό Ινστιτούτο  Τεχνολογίας Αεροδιαστημικής, είναι ο συγγραφέας του  βιβλίου «Είμαστε μόνοι; Σε αναζήτηση άλλων ζωών στον Κόσμο» . Ο Μπριόνες  διαβεβαιώνει ότι είναι πολύ πιθανό να βρούμε τη ζωή, ακόμη και σύντομα και στο Ηλιακό μας Σύστημα: “Στον Άρη και, για παράδειγμα, σε δύο δορυφόρους του Δία ,φαίνεται να υπάρχει νερό κάτω από μεγάλα στρώματα πάγου ». Το νερό είναι ένα βασικό συστατικό για το μαγείρεμα της οργανικής σούπας που μετατρέπει τη χημεία σε ζωή. Ένα άλλο πράγμα είναι να υπάρχει μια «νοημοσύνη» , ικανή να ταξιδεύει και να επικοινωνεί με άλλους πλανήτες. Για να συμβεί αυτό στη Γη,  έπρεπε να συμβούν εκατομμύρια συμπτώσεις για δισεκατομμύρια χρόνια, λέει ο Ισπανός επιστήμονας . Μεταξύ άλλων, ότι ένας αστεροειδής χτύπησε στον πλανήτη μας και ξεκλήρισε τους δεινόσαυρους, δίνοντας έτσι στα θηλαστικά την ευκαιρία να αναπτυχθούν.

Και αν όλα αυτά θα μπορούσαν να συμβούν σε έναν από αυτούς τους απομακρυσμένους πλανήτες, το ταξίδι ως  εδώ θα ήταν αδιανόητα μακρύ. Η διάμετρος του Γαλαξία και μόνο είναι πάνω από 100.000 έτη φωτός. Θα είναι πολύ δύσκολο για αυτούς να μας βρουν στο διάστημα. Και επίσης στο χρόνο, λεει ο αστροφυσικός Ρεν Ντάφαρντ.Το Big-Bang συνέβη πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια. Αν αυτή η πρώτη αρχέγονη στιγμή ήταν η πρώτη Ιανουαρίου ενός υποθετικού έτους, στο τελευταίο δευτερόλεπτο της τελευταίας ημέρας του Δεκεμβρίου ο Κολόμβος θα έφτανε στην Αμερική. Οι διαστρικοί επισκέπτες θα έχουν  λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο για να μας εντοπίσουν, να γνωρίσουν  ότι υπάρχουμε και να μας ενημερώσουν ότι υπάρχουν. Αν είχαν φτάσει, ας πούμε, στα τέλη Σεπτεμβρίου, θα είχαν βρει μόνο έναν νεαρό, εχθρικό, άδειο πλανήτη που βομβαρδίστηκε αδιάκοπα από μετεωρίτες και αστέρια.

Αν μπορούσαμε να ρωτήσουμε ένα μαντείο , αν είμαστε μόνοι στο σύμπαν, αν  υπάρχει ζωή εκεί έξω, ίσως η απάντηση να ήταν η εξής : «Υπάρχει.Αλλά και εκεί είναι επίσης μόνοι…»

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ