Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Τη Δευτέρα θα αιτηθεί για νέο διαβατήριο που θα αναγράφει Βόρεια Μακεδονία, ο Ζάεφ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Ζόραν Ζάεφ στην TV21, όπου αναφέρθηκε στην υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, το νέο διαβατήριο που θα αιτηθεί πρώτος τη Δευτέρα και θα αναγράφει Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, τα μνημόνια που είναι σε εκκρεμότητα, την αλλαγή των ονομάτων στις Ομοσπονδίες της χώρας και το άνοιγμα νέων συνοριακών διελεύσεων.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που έχουν γίνει και στις δύο πλευρές μέχρι στιγμής, αλλά υπάρχουν επίσης και πράγματα που πρέπει να γίνουν ακόμη, δήλωσε ο Ζάεφ.

Ανακοινώνοντας ότι η έκδοση των νέων διαβατηρίων με την αναγραφή του ονόματος Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 5 Ιουλίου, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας δήλωσε «το πρώτο πράγμα που θα κάνω τη Δευτέρα το πρωί να είμαι ο πρώτος που θα υποβάλω αίτηση για να παραλάβω το πρώτο διαβατήριο, καθώς είναι έτοιμα τα έγγραφα. Ο υπουργός Εσωτερικών τα παρουσίασε την Τρίτη στην Κυβέρνηση και κυριολεκτικά από τις 5 θα ξεκινήσει η πραγματοποίηση, αυτή είναι μια άλλη εκπλήρωση από εμάς της Συμφωνίας Πρεσπών».

Όσον αφορά το ζήτημα που προέκυψε με το όνομα της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ζήλωσε ο Ζάεφ ότι «έχουμε ήδη ξεκινήσει συνομιλίες με τις αθλητικές ομοσπονδίες. Πολλές από τις ομοσπονδίες έχουν αλλάξει το όνομά τους σύμφωνα με το Σύνταγμα, επειδή είναι εκπρόσωποι της Βόρειας Μακεδονίας και εκπροσωπούν τη Βόρεια Μακεδονία. Πιστεύω ότι θα το επιτύχουμε με την Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Βόρειας Μακεδονίας επειδή πρέπει να ακολουθούν το συνταγματικό όνομα του κράτους. Αναφέρεται σαφώς στη Συμφωνία των Πρεσπών ότι όλα όσα αντιπροσωπεύουν το κράτος και χρηματοδοτούνται από το κράτος, από τον προϋπολογισμό του κράτους θα πρέπει να αλλάξουν το όνομά τους σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Συνεχίζοντας ο Ζόραν Ζάεφ, σημείωσε ότι «αυτό που είναι σημαντικό για όλους τους ανθρώπους μας, που πρέπει να γνωρίζουν, είναι ότι δεν είμαστε πλέον η πΓΔΜ στις οθόνες της τηλεόρασης και οι διεθνείς κωδικοί MK και MKD χρησιμοποιούνται σε πολλές από τις περιπτώσεις».

«Και σε τέτοιες περιστάσεις μπορώ μόνο να πω ότι αναμένω από την ελληνική πλευρά να συνεχίσει σύμφωνα με τη συμφωνία των Πρεσπών» πρόσθεσε.

O κ Ζάεφ εξέφρασε και το παράπονο του για τις οδικές πινακίδες σήμανσης που αναγράφουν πΓΔΜ. «Αναμένουμε ότι μια ή δύο πινακίδες που αναγράφουν πΓΔΜ (στην ελληνική επικράτεια) θα αντικατασταθούν σύντομα. Δεν είναι σωστό να γράφεις πάνω τους Τουρκία, Βουλγαρία και πΓΔΜ, ή δεν είναι σωστό να γράφεις Τουρκία, Βουλγαρία και Σκόπια, πρέπει να γράφει Βόρεια Μακεδονία. Η πΓΔΜ θα πρέπει πραγματικά να μείνει στο παρελθόν» σημείωσε.

«Αλλά περιμένω επίσης να εγκριθούν τα μνημόνια που βρίσκονται στο ελληνικό κοινοβούλιο νωρίτερα παρά αργότερα, για να ενημερώσουμε τους πολίτες μας για άλλη μια φορά ότι αυτό είναι ένα μνημόνιο με το οποίο (η Ελλάδα) καλύπτει και προσέχει τον ουρανό μας με την ελληνική αεροπορία. Το δεύτερο σημαντικό είναι επίσης το μνημόνιο για την υποστήριξη της Ελληνικής Δημοκρατίας στην ενταξιακή πορεία μας προς ΕΕ και η τρίτη συμφωνία αφορά την οικονομική συνεργασία» σημείωσε.

«Αυτές είναι καλές συμφωνίες, αποφέρουν οφέλη και πιστεύω ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα τις εγκρίνει σύντομα. Οι ομάδες εργασίας μας και από τις δύο πλευρές έχουν σοβαρές επιτυχίες, τα έργα από την Ελλάδα που δεν είχαν καν τεκμηρίωση έργου, κύρια (φάσεις), βασικά κλπ. έχουν πλέον ολοκληρωθεί» συνέχισε.

«Η έκθεση που έλαβα από την ομάδα εργασίας για τη συνοριακή διέλευση “Μάρκοβα Νόγκα” είναι πολύ θετική με όλες τις λεπτομέρειες ενσωματωμένες. Έχουν δοθεί τα χρήματα, ποιες είναι οι διαδικασίες που ακολουθούν για την εφαρμογή;

Τμήμα του δρόμου έχει οριστικοποιηθεί από την πλευρά μας που θα σας οδηγήσει στη διέλευση των συνόρων μας, είμαστε έτοιμοι, ασφαλτοστρώσαμε ακόμη και το δεύτερο στρώμα ασφάλτου και είμαστε έτοιμοι, μόλις ολοκληρωθεί η άσφαλτος, θα δημιουργήσουμε επίσης τις εγκαταστάσεις στις οποίες θα εργάζονται οι τελωνειακοί. Και είναι καλό ότι οι εργασίες έχουν αρχίσει στην Ελλάδα, καθώς και ότι έχουν αρχίσει με τη συνοριακή διέλευση στο Καβαντάρτσι», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Καταλήγοντας δήλωσε ότι «αυτή είναι η επόμενη φάση, αλλά ένα προς ένα γίνονται τα βήματα που αποτελούν μέρος της Συμφωνίας των Πρεσπών, που σημαίνει ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης και φιλίας μεταξύ μας, μεταξύ των οποίων είναι και αυτές οι δύο νέες συνοριακές διαβάσεις».

ΠΗΓΗ: IBNA-Independent Balkan News Agency

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ