Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

Ο πρώτος κβαντικός υπολογιστής της Ευρώπης σε λειτουργία στη Γερμανία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μιχάλης Ψύλος

Μπορεί να χαρακτηριστεί και το «Δισκοπότηρο»  για την επόμενη βιομηχανική επανάσταση: Oπρώτος κβαντικός υπολογιστής της Ευρώπης τέθηκε σε λειτουργία στις εγκαταστάσεις της IBM , στην πόλη Ένιγκεν ,κοντά στην Στουτγάρδη ,από την γερμανική εταιρεία Fraunhofer-Gesellschaft ,σε συνεργασία με την ΙΒΜ. Οι κβαντικοί υπολογιστές στηρίζονται στις αρχές της κβαντικής φυσικής και όπως λένε οι επιστήμονες, θα αλλάξουν άρδην τα πάντα σε σχέση με τη ζωή μας.

Οι κβαντικοί υπολογιστές έχουν την ικανότητα να λύνουν περίπλοκα προβλήματα, αφάνταστα γρηγορότερα από τους συμβατικούς.  To περιοδικό Science γράφει ότι ένας κβαντικός υπολογιστής μπορεί να εκτελέσει μια επεξεργασίας σε μόλις 200 δευτερόλεπτα , όταν για έναν συμβατικό υπερυπολογιστή θα χρειαστούν 10.000 χρόνια. Ο πρόεδρος της IBM Europe, Μάρτιν Τζέτνερ τόνισε  μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο  «ο παραδοσιακός υπολογιστής πλησιάζει στο τέλος του». Σε έναν συμβατικό ψηφιακό υπολογιστή (κατά κανόνα ηλεκτρονικό), στοιχειώδης μονάδα πληροφορίας είναι το bit, ενώ σε έναν κβαντικό υπολογιστή το qubit. Η στοιχειώδη μονάδα πληροφορίας bit, μπορεί να έχει τη μορφή 0 ή 1.

Στα κβαντικά συστήματα, τα qubit μπορούν να έχουν την τιμή 0 και 1 και οτιδήποτε ανάμεσά τους. Αυτό επιτρέπει πολλαπλάσιους υπολογισμούς, ταυτόχρονα. «Αυτή η τεχνολογία δεν έχει καμιά σχέση με τους κανονικούς υπολογιστές. Μπορεί να πετύχει πράγματα, όπως να λύσει προβλήματα που ο πιο γρήγορος υπερυπολογιστής στον κόσμο, θα χρειαστεί εκατομμύρια χρόνια για να τα επιλύσει» εξηγεί ο Γουίνφριντ Χένσινγκερ, καθηγητής κβαντικών τεχνολογιών στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ. «Είναι μια πρόκληση που θα αλλάξει την κοινωνία», προσθέτει.

Η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο αριθμό  τομέων καινοτομίας “που υπερβαίνουν κατά πολύ την κβαντική πληροφορική, αλλά καθίστανται εφικτές από αυτήν”, τόνισε ο Πρόεδρος της Εταιρείας Fraunhofer,  Ρέιμουντ Νοιγκεμπάουερ. Χαρακτήρισε μάλιστα τη λειτουργία του πρώτου κβαντικού υπολογιστή ως «σημαντικό ορόσημο στο δρόμο προς την τεχνολογική κυριαρχία της Γερμανίας». Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε επίσης ότι η κβαντική πληροφορική σημαίνει ότι «μπορούν να αναμένονται τεράστια επιτεύγματα καινοτομίας».

Η τεχνολογία αυτή είναι βέβαια, ακόμη στα σπάργανα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ερευνητική πλατφόρμα για τον κβαντικό υπολογισμό που λειτουργεί από κοινού από την IBM και το Fraunhofer-Gesellschaftαπευθύνεται κυρίως σε εταιρείες και ερευνητικά ιδρύματα.

Διεθνής ανταγωνισμός

Η κβαντική πληροφορική είναι ένας διεθνώς ανταγωνιστικός τομέας τεχνολογίας. Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε έντονο ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και την Κίνα: Η κινεζική κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο να γίνει μια κβαντική υπερδύναμη και έχει καταστήσει την επέκταση των τεχνολογιών κβαντικών υπολογιστών προτεραιότητα στο τρέχον πενταετές πρόγραμμά της. Με τη βοήθεια ενός πακέτου χρηματοδότησης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Κίνα ελπίζει σε σημαντικές ανακαλύψεις στην κβαντική τεχνολογία έως το 2030. Επιπλέον, το Πεκίνο έχει επενδύσει δέκα δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα κβαντικό εργαστήριο πληροφοριών που πρόκειται να γίνει παγκόσμιος κόμβος για τη διεθνή κβαντική έρευνα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ,που είναι σήμερα ένας από τους ηγέτες της αγοράς σε αυτόν τον τομέα, στοχεύουν επίσης όλο και περισσότερο στην κβαντική τεχνολογία. Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε πρόσφατα τον Νόμο για την Καινοτομία και τον Ανταγωνισμό για να προωθήσει τη χρηματοδότηση των κβαντικών τεχνολογιών πληροφοριών προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν πρωτοπόρο ρόλο στην παγκόσμια οικονομία.

Η Γερμανία  έχει ξεκινήσει επίσης ένα φιλόδοξο πρόγραμμα χρηματοδότησης για την κβαντική έρευνα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχεδιάζει να επενδύσει συνολικά δύο δισεκατομμύρια ευρώ στην τεχνολογία αυτή  έως το 2025.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εστιάζει επίσης όλο και περισσότερο στην κβαντική τεχνολογία τα τελευταία χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε την πρωτοβουλία «QuantumTechnologies Flagship» τον Οκτώβριο του 2018. Για μια περίοδο δέκα ετών, περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα χρηματοδοτηθούν στην τεχνολογία προκειμένου να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό της. «Η ΕΕ και η Γερμανία πρέπει να συνεχίσουν να εστιάζουν περισσότερο στην κβαντική τεχνολογία», τόνισε η Μέρκελ και πρόσθεσε: «Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά – επειδή ο υπόλοιπος κόσμος δεν κοιμάται σε αυτόν τον τομέα»…

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ