Σάββατο 21 Μαΐου 2022

Φόνοι εργαζομένων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Αιθιοπία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η 35χρονη Ισπανίδα Μαρία Ερνάντες, συντονίστρια της οργάνωσης, ο Γιοχάνες Χαλεφόμ Ρέντα και ο Τέντρος Γκεμπρεμαριάμ Γκεμπρεμιχαέλ, 31 ετών και οι δύο, Αιθίοπες πολίτες, βρέθηκαν νεκροί.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) καταδίκασε τη σφαγή τριών εργαζομένων της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans Frontières, MSF) στην εμπόλεμη επαρχία Τιγκράι της Αιθιοπίας.

Οι επιθέσεις αυτού του είδους υπονομεύουν τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή όπου χρειάζεται απελπιστικά να διανεμηθεί επειγόντως, τόνισε η ΔΕΕΣ.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε «σοκαρισμένος» για τις δολοφονίες, που χαρακτήρισε «απαράδεκτη και φρικιαστική παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», καλώντας να «βρεθούν και να τιμωρηθούν αυστηρά οι δράστες» και εκφράζοντας «αλληλεγγύη στους εταίρους μας» οι οποίοι «διακινδυνεύουν τη ζωή τους» για να «ανακουφίσουν τον λαό της Τιγκράι».

Η 35χρονη Ισπανίδα Μαρία Ερνάντες, συντονίστρια της οργάνωσης, ο Γιοχάνες Χαλεφόμ Ρέντα και ο Τέντρος Γκεμπρεμαριάμ Γκεμπρεμιχαέλ, 31 ετών και οι δύο, Αιθίοπες πολίτες, βοηθός συντονιστής και οδηγός της ΜΚΟ, βρέθηκαν νεκροί σε μικρή απόσταση από το αυτοκίνητό τους μία ημέρα αφού χάθηκε κάθε επαφή μαζί τους, ανέφερε η MSF.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες δολοφονήθηκαν δεν είναι ακόμη σαφείς.

Το βράδυ της Παρασκευής ο ομοσπονδιακός στρατό της Αιθιοπίας ανέφερε ότι απήχθησαν και δολοφονήθηκαν από αντάρτες του Μετώπου Απελευθέρωσης του Λαού της Τιγκράι (TPLF). Αλλά ανώτερο στέλεχος της οργάνωσης ανέφερε μέσω Twitter ότι δολοφονήθηκαν από κυβερνητικούς στρατιώτες που υποχωρούσαν, στους οποίους επέρριψε επίσης την ευθύνη για τις δολοφονίες έξι αμάχων σε κοντινό καταυλισμό εκτοπισμένων.

Είναι πρακτικά αδύνατο να επαληθευτεί οποιαδήποτε εκδοχή στην εμπόλεμη περιοχή από ανεξάρτητες πηγές.

Στις αρχές Νοεμβρίου του 2020, ο Αιθίοπας ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Άμπι Άχμεντ, ο κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης του 2019, ανακοίνωνε πως διέταξε τον ομοσπονδιακό στρατό να επέμβει στην Τιγκράι για να συλλάβει και να αφοπλίσει την ηγεσία του TPLF, δυνάμεις του οποίου κατηγόρησε πως επιτέθηκαν εναντίον στρατοπέδων των ομοσπονδιακών δυνάμεων. Το TPLF, που κυβερνούσε την επαρχία μέχρι τότε, βρισκόταν σε διένεξη με την κεντρική κυβέρνηση πρακτικά αφότου απώλεσε την εξουσία σε ομοσπονδιακό επίπεδο, τρία χρόνια νωρίτερα.

Παρότι η Αντίς Αμπέμπα υποσχόταν πως ο πόλεμος θα ήταν σύντομος και ανακήρυξε τη «νίκη» της στη σύρραξη στα τέλη Νοεμβρίου, οι συγκρούσεις συνεχίζονται. Στον πόλεμο, στον οποίο ενεπλάκη και η γειτονική Ερυθραία, υπάρχουν πληροφορίες για τη διάπραξη σωρείας ωμοτήτων, ιδίως γενικευμένων βιασμών και σφαγών αμάχων.

Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά οργανώσεις αρωγής καταγγέλλουν ότι δεν έχουν πλήρη πρόσβαση λόγω του ότι οι εχθροπραξίες αλλά και γραφειοκρατικών προσκομμάτων που προβάλλει η Αντίς Αμπέμπα.

Με τους φόνους των τριών εργαζομένων των MSF έφθασαν τα τουλάχιστον 12 τα μέλη ΜΚΟ που έχουν σκοτωθεί αφότου άρχισε η σύρραξη.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ