Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Βαλεντίνα Τερεσκόβα: Η πρώτη γυναίκα κοσμοναύτης, επιστρέφει επί Γης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σαν σήμερα, 16 Ιουνίου του 1963, η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της ανθρωπότητας που αντίκρισε το Σύμπαν, επιστρέφει σώα.

Η Βαλεντίνα Τερεσκόβα γεννιέται το 1937, σε ένα μικρό χωριό της Κεντρικής Ρωσίας. Ο πατέρας της, οδηγός τρακτέρ, σκοτώνεται το 1939 στον σοβιετοφινλανδικό πολέμου κι η μητέρα της είναι εργάτρια υφαντουργίας.

Εξαιτίας του πολέμου πηγαίνει σχολείο σε ηλικία 8 ετών, αλλά το εγκαταλείπει και συνεχίζει ην εκπαίδευσή της με μαθήματα δι’ αλληλογραφίας. Από μικρή εργάζεται σε εργοστάσιο ελαστικών κι αργότερα υφαντουργίας, ενώ παράλληλα φοιτά ως τεχνικός ύφανσης βαμβακιού.

58b747e8c46188b9558b45a6

Σε νεαρή ηλικία αρχίζει να ενδιαφέρεται για τον αλεξιπτωτισμό και εκπαιδεύεται στην πτώση με αλεξίπτωτο σε τοπική αερολέσχη. Η εμπειρία της αυτή αν και δεν ήταν πιλότος, την οδηγεί να θέση υποψηφιότητα στο διαστημικό πρόγραμμα της Σοβιετικής  Ένωσης.

Στην κατάκτηση του διαστήματος ήταν φανερό ότι η Ρωσία είχε το προβάδισμα. Μετά τον Γκαγκάριν, τον πρώτο άνθρωπο που ταξίδεψε στο διάστημα, ο Χρουτσόφ ήθελε και την πρωτιά να είναι ρωσίδα η πρώτη γυναίκα κοσμοναύτης. Από τις 400 υποψήφιες στον «τελικό», βγήκαν 30 κι άρχισαν να προετοιμάζονται για την αποφασιστική πτήση. Κατά τη διαδικασία προετοιμασίας, επιλέχθηκαν οι 5 καλύτερες. Η Βαλεντίνα Τερέσκοβα ήρθε τελευταία, στην αξιολόγηση στον ιατρικό τομέα.

Ο Χρουστσόφ παίρνει την απόφαση

Όμως ο Χρουστσόφ έχει άλλη γνώμη. Η ιστορία της Βαλεντίνα ταίριαζε απόλυτα στο ιδανικό της «κοπέλας του λαού». Προερχόταν από μια απλή οικογένεια, γεννήθηκε σε χωριό και εργάστηκε σε ένα εργοστάσιο ύφανσης. Με μια λέξη, μπορούσε να γίνει μία ηρωίδα από τους ανθρώπους.
Έτσι, στις 16 Ιουνίου του 1963, η Τερέσκοβα ξεκινά με το μονοθέσιο διαστημικό σκάφος «Βοστόκ 6» να κατακτήσει το Διάστημα. Κατά την απογείωση φωνάζει τον στίχο: «Έι, Ουρανέ, βγάλε το καπέλο σου!» από το ποίημα «Σύννεφο με παντελόνια» του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι.

16 Ιουνίου του 1963, η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της ανθρωπότητας που αντίκρισε το Σύμπαν, επιστρέφει σώα.

Ο Γκαγκάριν σώζει την παρτίδα

Κατά τη διάρκεια της πτήσης η Τερέσκοβα αντιμετώπισε τεράστιες δυσκολίες, αλλά ξεπέρασε με αξιοπρέπεια όλες τις δοκιμασίες. Το κύριο πρόβλημα ήταν: ναυτία, λήθαργος, υπνηλία. Ωστόσο, η πιο τρομερή δοκιμασία για την οποία οι επίσημες αρχές σιωπούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ήταν μια δυσλειτουργία του μηχανισμού του πλοίου Tereshkova. Αντί να προσγειωθεί στη Γη, κατευθύνεται προς το διάστημα. Με θαυματουργό τρόπο, ο Gagarin, που παρακολουθεί την πτήση, κατορθώνει να καταλάβει πώς να διορθώσει την κατάσταση και να την επιστρέψει σώα επί Γης.
Το όνομα της πρώτης σοβιετικής γυναίκας-πιλότου περνά για πάντα στην παγκόσμια ιστορία.

yuri gagarin valentina tereshkovaMε τον φίλο της, Γιούρι Γκαγκάριν

Είμαι έτοιμη. Κι ας μη γυρίσω

Μετά την αποστολή του «Βοστόκ 6» δεν πέταξε ποτέ ξανά στο διάστημα. Όπως και καμία άλλη σοβιετική γυναίκα, λόγω των «ατομικών χαρακτηριστικών του γυναικείου σώματος», που επέφεραν πάρα πολλές δυσκολίες. Αφιερώθηκε λοιπόν στην οικογένειά της, τις σπουδές της στην αεροδιαστημική μηχανολογία και την πολιτική. Λόγω της διάκρισής της, προωθήθηκε σε αρκετές πολιτικές θέσεις.

Σε συνέντευξή της, όταν πλέον είχε φθάσει σε ηλικία 90 ετών, δηλώνει: «Ο Άρης είναι ο αγαπημένος μου πλανήτης. Είναι το όνειρο μου να πάω στον Άρη. Θα ήθελα να ανακαλύψω εάν υπήρχε ζωή εκεί. Και αν όντως υπήρχε, γιατί εξαφανίστηκε; Τι είδους καταστροφή συνέβη. Είμαι έτοιμη. Κι ας μη γυρίσω».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ