Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Αποζημιώσεις από την πλοιοκτήτρια εταιρεία απαιτεί η Αίγυπτος για όσα προκάλεσε το «Ever Given»

Ο βοηθός του αιγύπτιου προέδρου επέρριψε την ευθύνη του περιστατικού στον καπετάνιο του πλοίου...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αποζημιώσεις από την πλοιοκτήτρια εταιρεία του γιγαντιαίου πλοίου εμπορευματοκιβωτίων «Ever Given», που προσάραξε και απέκλεισε τη διέλευση της Διώρυγας του Σουέζ επί σχεδόν μια εβδομάδα θα διεκδικήσει το Κάιρο, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik ο ναύαρχος Μοχάμπ Μαμές, βοηθός του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

«Θα απαιτήσουμε αποζημιώσεις από την πλοιοκτήτρια εταιρεία για όλες τις συνέπειες από την ακινητοποίηση του πλοίου, για την χρήση όλων των ρυμουλκών, θα απαιτήσουμε το πλήρες κόστος», τόνισε ο βοηθός του αιγύπτιου προέδρου σε θέματα ανάπτυξης λιμένων και της Διώρυγας του Σουέζ. Παράλληλα επέρριψε την ευθύνη του περιστατικού στον καπετάνιο του πλοίου.

«Αυτό που συνέβη ήταν ευθύνη του καπετάνιου, το κανάλι μας είναι ασφαλές», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η προσάραξη του Ever Given από την περασμένη Τρίτη μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής (29/3), όταν έληξε το «θρίλερ» και ολοκληρώθηκε η επιχείρηση αποκόλλησής του επιτρέποντας ξανά τη διέλευση της Διώρυγας, προκάλεσε τεράστια προβλήματα και ένα μποτιλιάρισμα τουλάχιστον 400 πλοίων, τα οποία περίμεναν να μπορέσουν να διασχίσουν αυτή την σημαντική οδό για το θαλάσσιο εμπόριο που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τη Μεσόγειο.

Ο αιγύπτιος ναύαρχος τόνισε πως η χώρα του δεν πρόκειται να κάνει κατασκευαστικές αλλαγές στην Διώρυγα. «…Το κανάλι είναι απολύτως ασφαλές, όλα τα πλοία το διασχίζουν χωρίς προβλήματα, αν κάτι συμβεί, είναι πολύ σπάνιο», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται, ότι το πλοίο «μαμούθ» επανήλθε το μεσημέρι της Δευτέρας (29/3) εκ νέου σε πορεία ενώ παράλληλα αποκαθίσταται η κυκλοφορία των πλοίων. Έτσι η υπόθεση που «πάγωσε» για μια εβδομάδα ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου εμπορίου έλαβε αίσιο τέλοςΤα προβλήματα και οι ζημιές ωστόσο που δημιούργησε υπολογίζονται σε πολλά εκατομμύρια

Το γεγονός ότι το πλοίο τέθηκε εκ νέου σε πλεύση στη Διώρυγα του Σουέζ στις 15.00 τοπική ώρα τη Δευτέρα (29/3) και ότι κατευθύνεται στη Μεγάλη Πικρή Λίμνη, όπου θα υποβληθεί σε πλήρη επιθεώρηση, επιβεβαίωσε η διαχειρίστρια εταιρία του πλοίου εμπορευματοκιβωτίων «Ever Given».

«Δεν υπήρξαν αναφορές για ρύπανση ή ζημιά του φορτίου και οι αρχικές έρευνες αποκλείουν οποιαδήποτε βλάβη στη μηχανή ή στον κινητήρα ως αιτία της γείωσης», ανακοινωσε η Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM).

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ