Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Κορονοϊός: Έρχεται στην ΕΕ και το εμβόλιο της Johnson & Johnson στις 19 Απριλίου

Η ΕΕ, η οποία έχει παραγγείλει 200 εκατομμύρια δόσεις από το αμερικανικό εργαστήριο (με επιλογή για 200 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις), αναμένεται να λάβει κατά το δεύτερο τρίμηνο περίπου 55 εκατομμύρια δόσεις

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τις πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη θα πραγματοποιήσει το εμβόλιο κατά της Covid-19 της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας «Johnson & Johnson» στις 19 Απριλίου, δήλωσε τη Δευτέρα (29/3) η εταιρία στο «Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων» («AFP).

Σημειώνεται πως το εν λόγω σκεύασμα ήταν, στα μέσα Μαρτίου, το τέταρτο στη σειρά για να λάβει το «πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), μετά τα εμβόλια των «PfizerBioNTech», της «Moderna» και της «AstraZeneca», το οποίο και πήρε στις 11/03, Αυτή τη στιγμή, χορηγείται μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Νότια Αφρική, καθώς επίσης έχει λάβει έγκριση και στον Καναδά.

Το εμβόλιο βασίζεται σε έναν ιικό φορέα, σύμφωνα με μια τεχνολογία που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από την εταιρία, συγκεκριμένα κατά του ιού Έμπολα.

Για να αυξήσει την παραγωγή του και να ανταποκριθεί στη ζήτηση, η εταιρία σύναψε αρκετές συμφωνίες τους τελευταίους μήνες με φαρμακευτικά εργαστήρια και υπεργολάβους στην Ευρώπη, οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για την παρασκευή του ή την τοποθέτησή του σε φιαλίδιο:

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις «Sanofi» στη Γαλλία, Catalent στην Ιταλία και IDT Biologika στη Γερμανία. Η δραστική ουσία, η οποία δίνει στο εμβόλιο την αποτελεσματικότητά του, θα προέρχεται από τις εγκαταστάσεις της Johnson & Johnson στο Λάιντεν της Ολλανδίας.

Η ΕΕ, η οποία έχει παραγγείλει 200 εκατομμύρια δόσεις από το αμερικανικό εργαστήριο (με επιλογή για 200 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις), αναμένεται να λάβει κατά το δεύτερο τρίμηνο περίπου 55 εκατομμύρια δόσεις, εξήγησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντε Λάιεν στα μέσα Μαρτίου. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα των παραδόσεών δεν έχει καθοριστεί ακόμη από τη φαρμακοβιομηχανία.

Χρησιμοποιεί ως υποστήριξη έναν άλλο ιό, ελαφρώς μολυσματικό, μετασχηματισμένο για να προσθέσει γενετικές οδηγίες από ένα μέρος του ιού που ευθύνεται για την Covid-19. Μόλις βρεθεί μέσα στα κύτταρα, παράγεται μια τυπική πρωτεΐνη του SARS-CoV-2, εκπαιδεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να την αναγνωρίσει.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι το πρώτο, μεταξύ αυτών που έχουν λάβει το «πράσινο φως» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), που απαιτεί μόνο μία δόση αντί για δύο, και επιπλέον μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασίες ψυγείου. Ο φαρμακευτικός όμιλος δεσμεύτηκε να το πουλήσει σε τιμή κόστους.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ