Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

Κορονοϊός: Η ΕΕ πήρε 88 εκατ. και εξήγαγε 77 εκατ. εμβόλια, ανακοίνωσε η φον ντερ Λάιεν

Πόσες δόσεις εμβολίων αναμένονται στην ΕΕ στους επόμενους μήνες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Για την πορεία του εμβολιασμού, τις δόσεις εμβολίων που αναμένει η ΕΕ τους επόμενους μήνες, αλλά και τις παραλαβές για τις χώρες τοποθετήθηκε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενημερώνοντας τους ηγέτες των «27» στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής.

Όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από τα 450 εκατ. Ευρωπαίους, τα 62 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί με μια δόση τουλάχιστον και εξ αυτών μόνο τα 18,2 εκατ. έχουν κάνει 2 δόσεις. Οι 27 χώρες έχουν παραλάβει περίπου 88 εκατ. εμβόλια από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Σύμφωνα με το Reuters, 18,2 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ, ή 4,1% του πληθυσμού, έχουν εμβολιαστεί πλήρως και με τις δύο δόσεις.

Τεράστιες οι εξαγωγές εμβολίων

Ο αριθμός των εξαγωγών είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό που είχε δημοσιεύσει προσφάτως η ΕΕ. Την Τετάρτη (24/3), η Κομισιόν είχε ανακοινώσει ότι εξήγαγε 43 εκατ. δόσεις από τα τέλη Ιανουαρίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξήγαγε περίπου 77 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων COVID-19 σε 33 χώρες από την 1η Δεκεμβρίου 2020, με βάση τα στοιχεία που μοιράστηκε η φον ντερ Λάιεν. Από τις 77 εκατ. εξαγωγές μόνο στη Βρετανία έχουν φτάσει 21 εκατ. εμβόλια.

Πόσες δόσεις αναμένεται να έρθουν στην Ευρώπη στο επόμενο διάστημα

Η ΕΕ αναμένει άλλες 100 εκατομμύρια δόσεις έως τα τέλη Μαρτίου. Από αυτές οι 66 εκατ. είναι της Pfizer, 10 εκατ. της Moderna και 30 εκατ. της AstraZeneca.

Πάντως, η βρετανοσουηδική εταιρεία AstraZeneca, έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα στείλει μειωμένες δόσεις, καθώς αρχικά είχε δεσμευτεί για 90 εκατ. εμβόλια το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Για το δεύτερο τρίμηνο τους, οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν υποσχεθεί 360 εκατομμύρια εμβόλια. Από αυτά τα 200 εκατ. είναι της Pfizer, τα 35 εκατ. από τη Moderna και τα 70 εκατ. από την AstraZeneca. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι πρώτες 55 εκατ. δόσεις από την Johnson&Johnson, το οποίο πριν από λίγες μέρες έλαβε και επίσημα το «πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) αλλά και τον ΠΟΥ. Σημειώνεται, ότι οι υποχρεώσεις της AstraZeneca ήταν για 180 εκατομμύρια δόσεις το δεύτερο τρίμηνο.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ