Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

25η Μαρτίου: Ύμνοι και «Χρόνια Πολλά Ελλάδα» από τους ηγέτες του πλανήτη (video)

Τα θερμά μηνύματα που έλαβε η χώρα μας από κάθε γωνιά του πλανήτη για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου - Από το «Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά» του Κάρολου, μέχρι τον Μπάιντεν, τον Μακρόν και πολλούς ξένους ηγέτες που ευχήθηκαν στα... ελληνικά

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με θερμά λόγια αναφέρθηκαν στην Ελλάδα και τον αγώνα της προς την ελευθερία πριν από 200 χρόνια ηγέτες κρατών από όλον τον κόσμο και την επέτειο της 25η Μαρτίου.

Από τον πρίγκιπα Κάρολο και τον Μιχαήλ Μισούστιν που τίμησαν με την παρουσία τους τη χώρα για την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, μέχρι τον πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά και πολλούς ηγέτες ξένων χωρών, τα μηνύματα στήριξης ήρθαν από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Δεν ήταν ωστόσο μόνο ο Κάρολος που μίλησε στα ελληνικά και συγκίνησε με τα λόγια του. Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε κατέληξε λέγοντας: «Χρόνια Πολλά, Ελλάδα», ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον είπε στη γλώσσα μας: «Ζήτω η Ελλάς», ενώ ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγραψε ένα συγχαρητήριο μήνυμά του μέσω Twitter απευθυνόμενο  στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, το οποίο ήταν γραμμένο εξ΄ολοκλήρου στα ελληνικά και ανέφερε:

«Ο απελευθερωτικός αγώνας της Ελλάδας είναι συνδεδεμένος με την Οδησσό και το νότο της Ουκρανίας που έγινε σπίτι για πολλούς Ελληνες. Για περαιτέρω ενδυνάμωση συνεργασίας αναμένω με επίσκεψη την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για εορτασμό 30ης επετείου Ανεξαρτησίας μας».

Κάρολος: Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά, ζήτω η Ελλάς

Ένα από τα μηνύματα που συγκίνησε ήταν αυτό του πρίγκιπα Κάρολου, που αναφώνησε «χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά, ζήτω η Ελλάς» κατά την ομιλία του στο επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο στις 24/3. «Επιστρέφω στην πατρίδα του παππού μου», είπε μεταξύ άλλων.

Το μήνυμα της Βασίλισσας Ελισάβετ:

Ο γιος της βασίλισσας και διάδοχος του βρετανικού θρόνου τίμησε με την παρουσία του την Ελλάδα, αλλά και η ίδια η βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας, Ελισάβετ έστειλε το δικό της μήνυμα στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Με τη σημαντική ευκαιρία της 200ης επετείου από την έναρξη του Ελληνικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας, θα ήθελα να μεταφέρω τα συγχαρητήριά μαζί με τις καλύτερες ευχές μου στον λαό της Ελλάδας. Μετά από μια δύσκολη χρονιά, είμαι βέβαιη ότι οι διακοσαετές εορτασμοί θα φέρουν την υπόσχεση για καλύτερες εποχές, ενισχύοντας παράλληλα τη ζεστασιά των σχέσεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και των λαών μας», ανέφερε χαρακτηριστικά το μήνυμα της βασίλισσας.

Το μήνυμα αναρτήθηκε και στον επίσημο λογαριασμό της Βασιλικής Οικογένειας στο Twitter. Παράλληλα, με ανάρτηση στο Twitter αποχαιρέτησε την Ελλάδα ο πρίγκιπας Κάρολος. «Η επίσκεψη των ΑΒΥ Πρίγκιπα της Ουαλίας και Δούκισσας της Κορνουάλης στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε. Θερμές ευχαριστίες σε όλους για τη θερμή φιλοξενία», σημείωσε.

Μπάιντεν: Η σχέση μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ θα είναι στενότερη από ποτέ

«Η σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, θα είναι στενότερη από ποτέ κατά τη διάρκεια της δικής μου διακυβέρνησης. Είμαι απίστευτα περήφανος που θα είμαι ο Αμερικανός Πρόεδρος ο οποίος θα βοηθήσει να ξεκινήσει, τα επόμενα διακόσια χρόνια της στενής συνεργασίας και φιλίας μας» τόνισε στο μήνυμά του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκινώντας το μήνυμά του είπε ότι αυτή την υπέροχη εορταστική ημέρα, είναι τιμή του, που στέλνει στον ελληνικό λαό τις καλύτερες ευχές και τη διαρκή φιλία του αμερικανικού λαού και ευχήθηκε «Χαρούμενη 200η Ελληνική Ημέρα Ανεξαρτησίας». Εξέφρασε τη λύπη του που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί και είπε ότι ανυπομονεί να έρθει στην Ελλάδα.

«Θυμάμαι τη χαρά που οι Αμερικανοί ένιωσαν όταν γιορτάσαμε τη δική μας 200η επέτειο. Ήταν μια σημαντική στιγμή για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια ευκαιρία να σκεφτούμε όλα όσα έχει επιτύχει η δημοκρατία μας και να δεσμευτούμε εκ νέου στις βασικές αξίες που μας έφτασαν μέχρι εδώ» είπε ο Πρόεδρος Μπάιντεν και πρόσθεσε «παρόλο που δεν μπορούμε να γιορτάσουμε μαζί φέτος, καθώς συνεχίζουμε να παλεύουμε για να ελέγξουμε την πανδημία γνωρίζω ότι οι Έλληνες πολίτες και οι Ελληνοαμερικανοί εξακολουθούν να αισθάνονται μια συντριπτική υπερηφάνεια σήμερα.

Το γνωρίζω γιατί η αμερικανική δημοκρατία εμπνεύστηκε σε μεγάλο βαθμό από το αρχαίο παράδειγμα της αθηναϊκής δημοκρατίας. Και η αμερικανική μας επανάσταση, με τη σειρά της βοήθησε να ενθαρρύνει τις θαρραλέες Ελληνίδες και τους Έλληνες να ξεσηκωθούν και να επιτύχουν τη δική τους ανεξαρτησία».

Επισήμανε ότι για διακόσια χρόνια, οι μοίρες των εθνών μας είναι αλληλένδετες. «Νέοι από τις νεοσυσταθείσες Ηνωμένες Πολιτείες εντάχθηκαν μαζί με τους Έλληνες στον αγώνα τους για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία και την ατομική ελευθερία. Και όταν οι Δυνάμεις του ‘Αξονα προέλαυναν στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Ελληνες είπαν γενναία «Όχι». Είπαν γενναία «Όχι» κι εντάχθηκαν μαζί μας στον αγώνα για τα παγκόσμια δικαιώματα» τόνισε.

Μακρόν: Η δική σας ελευθερία είναι η δική μας

Με την αποστροφή στα ελληνικά «η δική σας ελευθερία είναι η δική μας» ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, χαιρέτισε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Ο Εμανουέλ Μακρόν διατράνωσε τη στήριξη της Γαλλίας προς την Ελλάδα σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε εδώ και θα είμαι στο πλευρό σας, όταν η ιστορία γίνεται άδικη μαζί σας, όταν η αλληλεγγύη μερικές φορές μπορεί να απουσιάζει, ή όταν υπάρχει απειλή».

Μπόρις Τζόνσον: Τις καλύτερες ευχές στον λαό σας

Το Twitter επέλεξε για να στείλει τις ευχές του στη χώρα μας για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ο βρετανός Πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

«Τις καλύτερες ευχές στον λαό της Ελλάδας για την 200ή επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν υπερήφανο που έπαιξε το ρόλο του στην ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους και εκτιμώ πολύ τη φιλία που υπάρχει μεταξύ των ανθρώπων μας σήμερα», αναφέρει ο Μπόρις Τζόνσον.

Γερμανία: Μπορούν όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες να είναι περήφανοι

Χαιρετισμό προς όλους τους Έλληνες με την αφορμή τη σημερινή Εθνική Εορτή απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) ‘Αρμιν Λάσετ.

Στο μήνυμά του ο κ. Λάσετ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η Ελληνική Επανάσταση αποτέλεσε ιστορικό βήμα στον δρόμο της δημιουργίας μιας δημοκρατικής Ελλάδας, η οποία σήμερα και εδώ και δεκαετίες είναι μέλος και εταίρος της Ε.Ε. και ως εκ τούτου σημαντικό κομμάτι της ειρηνικής και ενωμένης Ευρώπης». Και για αυτό, τονίζει, «μπορούν όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες να είναι περήφανοι».

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας με την Ελλάδα, ο κ. Λάσετ τονίζει στο μήνυμά του ότι στο κρατίδιό του ζει η μεγαλύτερη ελληνική κοινότητα της Γερμανίας. Μας συνδέει μια πολύπλευρη συνύπαρξη, μια εντυπωσιακή πολιτιστική ανταλλαγή και πολλές συνεργασίες, αναφέρει ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης και καταλήγει: «Ας προχωρήσουμε και στη συνέχεια μαζί αυτόν τον ευρωπαϊκό δρόμο: για την ειρήνη, την ελευθερία, την ευημερία όλων των ανθρώπων στην Ευρώπη».

Μήνυμα του γερμανού πρέσβη

«Eίναι μια υπέροχη μέρα για την Ελλάδα και όλους τους Έλληνες!», ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter o Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα Ερνστ Ράιχελ, μεταφέροντας και το μήνυμα του Γερμανού Προέδρου Φρανκ Βάλτερ Στάινμάιερ για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

«Ευχαριστούμε για τις θερμές ευχές σας και για τη συμμετοχή σας στον εορτασμό αυτής της επετείου!», απάντησε με ανάρτησή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

5268353 scaled

Αυστρία: Μοιραζόμαστε τις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας με την Ελλάδα

«Η Ελληνική Επανάσταση του 1821, η οποία στη συνέχεια οδήγησε στην ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους, εμπνεύστηκε από τις παγκόσμιες αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας, οι οποίες είναι γνωστό ότι έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Ελλάδα» τονίζει στα συγχαρητήριά του για τη σημερινή εθνική εορτή της Ελλάδας και την 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, ο πρόεδρος της αυστριακής Βουλής Βόλφγκανγκ Σομπότκα.

«Σήμερα, αυτές ακριβώς οι πολύ βασικές αξίες για την κοινοβουλευτική δημοκρατία συγκαταλέγονται στους ακρογωνιαίους λίθους της εικόνας της σε όλο τον κόσμο», αναφέρει ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «το αυστριακό κράτος επομένως μοιράζεται τις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας με την Ελλάδα». Η ελληνική εθνική εορτή στις 25 Μαρτίου σηματοδοτεί αυτή την χρονιά την 200η επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, και σε αυτές τις δύο περιπτώσεις, ο ίδιος θα ήθελε να εκφράσει τα πιο εγκάρδια συγχαρητήρια του, στο ελληνικό Κοινοβούλιο και στον ελληνικό λαό, σημειώνει.

Ταυτόχρονα, ο Βόλφγκανγκ Σομπότκα υπογραμμίζει ότι «οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας είναι επίσης πολύ φιλικές και χαρακτηρίζονται από στενή συνεργασία στο πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης”. Εύχομαι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στον ελληνικό λαό ό,τι καλύτερο για το μέλλον, όπως επίσης κάθε επιτυχία και ελπίζω σε μία περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων συνεργασίας μας», καταλήγει στα συγχαρητήριά του ο πρόεδρος της αυστριακής Βουλής.

Ρωσία: Σήμερα η καρδιά μας χτυπάει στην Αθήνα

«Σήμερα η καρδιά μας χτυπάει στην Αθήνα! Χρόνια πολλά!», ανέφερε η πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα σε ανάρτησή της στο twitter.

«Ευχαριστούμε για τις θερμές ευχές και για τη συμμετοχή σας στον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821!», απάντησε με ανάρτησή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τις θερμές ευχές του έστειλε και ο ρώσος πρωθυπουργός, Μιχαήλ Μισούστιν, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα ως επίτιμος καλεσμένος του μεγάλου γεγονότος.

Το δικό του μήνυμα έστειλε και ο Πούτιν

Μήνυμα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση έστειλε ο ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «στις σχέσεις με την Ελλάδα, οι οποίες βασίζονται στις μακροχρόνιες παραδόσεις της φιλίας, καθώς και της πολιτιστικής και πνευματικής εγγύτητας, εμείς αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία» και προσθέτει ότι «ευελπιστούμε ότι η διεξαγωγή του Έτους Ιστορίας Ρωσία – Ελλάδα, τα εγκαίνια του οποίου συμπίπτουν με την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα του ελληνικού λαού, θα συμβάλει στην εμπέδωση των αμοιβαίως επωφελών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας».

Τα μηνύματα από τον πρόεδρο της Μάλτας και την πρωθυπουργό της Νορβηγίας:

Σλοβενία

Τα θερμά του συγχαρητήρια στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και σε όλους τους Έλληνες για την πολύ σημαντική επέτειο για την ιστορία του ελληνικού έθνους, την 200ή επέτειο της Ημέρας της Ανεξαρτησίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, απευθύνει μέσω οπτικοακουστικού μηνύματος στο Twitter, ο Πρόεδρος της Σλοβενίας, Μπόρουτ Πάχορ.

Ο Σλοβενός Πρόεδρος επισημαίνει πως αυτή είναι μια σημαντική ευκαιρία για να θυμηθούμε τη φιλία και τη συμμαχία μας και κάνει ειδική αναφορά στον Ιωάννη Καποδίστρια και τους δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες.

Τέλος, εκφράζει την πεποίθηση πως η επικείμενη επίσημη επίσκεψη της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας θα ενισχύσει περαιτέρω τα σταθερά θεμέλια και θα δώσει νέα ώθηση στις ήδη εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ της Σλοβενίας και της Ελλάδας.

Σερβία

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συνεχάρη την Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

«Είναι τιμή μου να απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της Ελλάδας, ειδικά φέτος που συμπληρώνονται δύο αιώνες από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, μια από τις πιο σημαντικές και φωτεινότερες στιγμές στην ιστορία της Ελλάδας», αναφέρει στο μήνυμα του ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας τονίζει την σημασία που είχε η Ελληνική επανάσταση στους απελευθερωτικούς αγώνες και των άλλων βαλκανικών λαών. «Ο αγώνας για την ανεξαρτησία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία που κερδήθηκε μέσα από τις θυσίες και τα δεινά του φιλελεύθερου Έλληνα, έθεσε τα θεμέλια του πρώτου ανεξάρτητου σύγχρονου κράτους στα Βαλκάνια, το οποίο, κατά την περίοδο που ακολούθησε, αποτέλεσε οδηγητή και πηγή έμπνευσης για άλλους λαούς στον αγώνα τους για απελευθέρωση», υπογραμμίζει ο Βούτσιτς στο μήνυμά του.

Ο πρόεδρος της Σερβίας επισημαίνει ότι «σήμερα η Ελλάδα και η Σερβία αναπτύσσουν σχέσεις στρατηγικού εταίρου στο πνεύμα της ειλικρινούς φιλίας και της αμοιβαίας κατανόησης».

Παράλληλα, ο δήμος του Βελιγραδίου αποφάσισε να φωταγωγηθεί απόψε η πόλη προς τιμή της Ελλάδας με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας.

Βουλγαρία

«Ευχές για την επέτειο της ανεξαρτησίας σου, Ελλάδα!», ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα σε ανάρτησή της στο twitter.

«Θερμές ευχές στο Ν. Δένδια, στο λαό της Ελλάδας και σ’ αυτούς που μοιράζονται την ελληνική κληρονομιά», ανέφερε. «Η Βουλγαρία μοιράζεται με τον γειτονικό ελληνικό λαό τη θριαμβευτική εμπειρία του αγώνα και της νίκης της ανεξαρτησίας».

Τους «πλέον εγκάρδιους χαιρετισμούς, με αφορμή την εθνική εορτή της Ελληνικής Δημοκρατίας, την ημέρα έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης για ανεξαρτησία», απευθύνει σε οπτικοακουστικό μήνυμα ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ.

«Η αφορμή αυτή είναι ιδιαίτερα εορταστική, καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη του ηρωικού αγώνα του ελληνικού λαού για ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία. Η δικαιότατη και υψηλή αυτή υπόθεση στηρίχθηκε και από χιλιάδες Βούλγαρους, πολλοί εκ των οποίων θυσίασαν και τη ζωή τους για μια ελεύθερη Ελλάδα», σημειώνει στην αρχή του μηνύματός του ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας.

Παράλληλα, αναδεικνύει τη σημασία των διμερών σχέσεων σήμερα. «Σήμερα η Βουλγαρία και η Ελλάδα είναι όχι μόνο στρατηγικοί εταίροι βάσει των δημοκρατικών αρχών και ηθικών αξιών της ενωμένης Ευρώπης, αλλά μοιράζονται και πραγματική φιλία, η οποία έχει ξεπεράσει τους σκοπέλους της ιστορίας και αποτελούν υπόδειγμα σχέσεων καλής γειτονίας στα Βαλκάνια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ρούμεν Ράντεφ.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράζει τη βεβαιότητα πως οι πολύμορφες φιλικές σχέσεις μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ελλάδας θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία ανάπτυξης και θα συνεισφέρουν στην ανύψωση της ευημερίας των δύο χωρών, καθώς και για την εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή.

Τέλος, εύχεται στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου υγεία και επιτυχία στην ευγενή της αποστολή της, καθώς και «καλή δύναμη και πίστη ότι μαζί θα ξεπεράσουμε τις δοκιμασίες της εποχής στην οποία ζούμε». Εξίσου, εύχεται στον ελληνικό λαό ειρήνη και ευημερία και σημειώνει καταληκτικά: «Συγχαρητήρια Ελλάδα».

Ιρλανδία

«Είθε το μέλλον να φέρει ειρήνη, ευημερία και ευτυχία στον λαό της Ελληνικής Δημοκρατίας» αναφέρει σε μήνυμά του ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας, Μάικλ Ντ. Χίγκινς

Όπως κάνει γνωστό η Ιρλανδική Προεδρία με ανάρτηση στο Twitter, ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας έγραψε στην Πρόεδρο της Ελλάδας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, να διαβιβάσει τις ευχές του στον λαό της Ελλάδας με την ευκαιρία της Εθνικής τους Ημέρας.

Επίσης, η Προεδρία της Ιρλανδίας επισημαίνει πως σε μερικές από τις ομιλίες του, στην Αθήνα και το Δουβλίνο, ο Πρόεδρος Higgins έχει συλλογιστεί τις ομοιότητες του ελληνικού και του ιρλανδικού αγώνα για ανεξαρτησία.

«Συγχαρητήρια στον λαό της Ελλάδας για 200 χρόνια ανεξαρτησίας. Η Ιρλανδία είναι υπερήφανη που στέκεται δίπλα στην Ελλάδα ως συνεργάτες της» αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter η πρεσβεία της Ιρλανδίας στην Ελλάδα.

5270045 scaled

Βόρεια Μακεδονία

Τα συγχαρητήρια του για τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας της Ελλάδας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι, με ανάρτησή του σήμερα στο λογαριασμό του στο Twitter, τόσο στην τοπική όσο και στην αγγλική γλώσσα.

«Συγχαίρω την Πρόεδρο, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον φίλο ελληνικό λαό για τη 200η επέτειο της ανεξαρτησίας της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αφού ξεπεράσαμε πολλές προκλήσεις, τώρα είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ» αναφέρει ο κ.Πεντάροφσκι. Σε έτερη ανάρτησή του, ο Στέβο Πεντάροφσκι αναφέρεται στη στήριξη της Ελλάδας σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και αναφέρει ότι «Αναγνωρίζουμε την υποστήριξη της Ελλάδος στην υποψηφιότητα της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. Προσδοκώ περαιτέρω ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων».

Ο πρέσβης της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Ρούσσος Κούνδουρος, με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής επετείου της Ελλάδας στις 25 Μαρτίου και τα 200 χρόνια από την έναρξη του ελληνικού αγώνα για ανεξαρτησία και ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους, απέστειλε επιστολή στα κρατικά θεσμικά όργανα της Βόρειας Μακεδονίας και στους ομολόγους του όλων των διπλωματικών αποστολών στα Σκόπια.

Ολόκληρη η επιστολή:

«Στις 25 Μαρτίου η Ελληνική Δημοκρατία γιορτάζει 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Η επανάσταση αυτού ιστορικού έθνους ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία εμπνεύστηκε από τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό, καθώς και από τα υψηλότερα ιδανικά της εθνικής ανεξαρτησίας, του διαχωρισμού των εξουσιών και της ελευθερίας και της ισότητας των πολιτών της Αμερικανικής και της Γαλλικής Επανάστασης. Αποτέλεσε ένα σημαντικό γεγονός πανευρωπαϊκών διαστάσεων και η επιτυχία της επηρέασε την ιστορία αυτής της περιοχής στο σύνολό της.

Οι Έλληνες σήμερα, αποτίουμε φόρο τιμής στους μεγάλους πατριώτες και πρωταγωνιστές αυτού του ευγενικού αγώνα. Φόρο τιμής σε όλους τους Έλληνες εκείνης της εποχής, από την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τα νησιά του Αιγαίου μέχρι την Κρήτη και την Κύπρο, όπως επίσης και σε εκείνους από τη διασπορά στην Ευρώπη, που ξεσηκώθηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Ελλάδας σε αντίξοες συνθήκες και ενάντια σε όλες τις πιθανότητες. Τιμούμε εξίσου τους Φιλελλήνες από την Ευρώπη και την Αμερική, οι οποίοι πολέμησαν εθελοντικά στο πλευρό των Ελλήνων.

Η επανάσταση οδήγησε στην ανεξαρτησία της Ελλάδας και στην ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Ο πρώτος ενάμισι αιώνας ύπαρξης του, ο οποίος αντανακλά επίσης την ιστορία της Ευρώπης, χαρακτηρίστηκε από σημαντική γενική πρόοδο, αλλά και από πόλεμο και καταστροφή, απώλεια μέρους της αρχαίας πατρίδας, περιόδους περιορισμένων ελευθεριών και διαίρεσης, φτώχειας και μετανάστευσης.

Τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, η Ελλάδα βιώνει μια αδιάλειπτη σταθερή δημοκρατία και λειτουργικούς θεσμούς, κράτος δικαίου, σεβασμό των ελευθεριών και ατομικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών της, καθώς και αξιοσημείωτη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Από το 1981 είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμμετέχει στις ιστορικές κοινές προσπάθειες για τη διασφάλιση της ειρήνης και της προόδου ολόκληρης της ηπείρου και των λαών της, χωρίς επιστροφή σε προηγούμενες αντιπαραθέσεις. 

Στις διεθνείς σχέσεις της, η Ελλάδα, ως ιδρυτικό μέλος των Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζει σταθερά την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των Εθνών, με βάση τον πλήρη σεβασμό των αρχών της Χάρτας, που απαγορεύει την απειλή ή τη χρήση βίας και ορίζει την ειρηνική επίλυση των διαφορών και την αυστηρή συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο, τις Συνθήκες και τις Συμβάσεις από όλους.

Κοιτώντας μπροστά με αισιοδοξία, η Ελλάδα δεν φείδεται προσπαθειών για την επίτευξη σταθερής ειρήνης, σχέσεων καλής γειτονίας και ευημερίας, σε συνεργασία με όλα τα έθνη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Με αυτό το πνεύμα και σε πλήρη συμμόρφωση με τη Συμφωνία Πρεσπών, η Ελλάδα είναι πεπεισμένη για τις προοπτικές που υπάρχουν για την περαιτέρω ανάπτυξη φιλικών σχέσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, προς όφελος των κοινωνιών και λαών των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό, η ευρωπαϊκή υποψηφιότητα της Βόρειας Μακεδονίας χαιρετίζεται και υποστηρίζεται».

Μήνυμα του πρωθυπουργού της Αυστραλίας: Ζήτω η Ελλάς!

«Θερμούς χαιρετισμούς σε όλους που γιορτάζουν την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας – τα διακόσια χρόνια από τη σύσταση του σύγχρονου Ελληνικού κράτους», στέλνει σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον.

«Σε αυτή την εθνική ημέρα, συμμετέχω μαζί σας στον εορτασμό αυτού του νέου κεφαλαίου στην επική ιστορία της αρχαίας Ελλάδας. Για χιλιετίες η Ελλάδα έχει δώσει τόσα πολλά στην κόσμο- τη φιλοσοφία και τη δημοκρατία, τις επιστήμες και την αρχιτεκτονική, τις τέχνες, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Ένα ρεκόρ επιτευγμάτων που έχει εμπλουτίσει τον κόσμο. Η Ελλάδα είναι ένα έθνος δεσμευμένο στις ελευθερίες της δημοκρατίας και της ισότητας. Αυτές είναι οι αξίες και οι προσδοκίες που συνδέουν την Ελλάδα με τους φίλους της ανά την υφήλιο», επισημαίνει στην αρχή του μηνύματός του ο αυστραλός πρωθυπουργός.

Εν συνεχεία, κάνει ειδική αναφορά στους Έλληνες της Αυστραλίας. «Η Αυστραλία είναι ευλογημένη από την τεράστια παρουσία της Ελληνικής Διασποράς. Οι Αυστραλοί ελληνικής καταγωγής έχουν συμβάλλει πάρα πολύ στο έθνος μας, φέρνοντας ενέργεια και ενθουσιασμό για μια καινούρια ζωής σε ένα νέο τόπο. Από τις μεγαλουπόλεις μας έως τις επαρχιακές πόλεις. Από μιλκ μπαρς έως τα εστιατόρια υψηλών προδιαγραφών. Στην οθόνη έως τις εφημερίδες. Στις αίθουσες συσκέψεων, στα δικαστήρια και στα κοινοβούλια.

Οι άνδρες και οι γυναίκες ελληνικής καταγωγής που αποκαλούν την Αυστραλία ως χώρα τους οδηγούν την πρόοδο του έθνους με γνώση και θάρρος. Μοιραζόμαστε μια ιστορία και μια πολιτισμική κληρονομιά. Έχουμε σταθεί ο ένας στο πλευρό του άλλου σε πόλεμο και έχουμε αποζητήσει τις ίδιες ελευθερίες και ειρήνη. Οι δεσμοί μας με αίμα και οικογένεια μάς ενώνουν. Η Αυστραλία είναι η πιο επιτυχημένη και αλληλένδετη πολυπολιτισμική χώρα στην υφήλιο. Το πολυπολιτισμικό μας έργο είναι μια γιορτή της ανθρωπότητας. Στηρίζεται στην καλή θέληση, στη θυσία και ανθεκτικότητα των γενεών. Η ελληνική Διασπορά είναι ένα πολύτιμο μέρος αυτής της ιστορίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σκοτ Μόρισον.

Επίσης, δηλώνει ευτυχής που συμμετέχει μαζί με τον λαό της Ελλάδας και τις οικογένειές τους ανά την υφήλιο, στον εορτασμό αυτού του ορόσημου της ιστορίας του ελληνικού έθνους.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας κλείνει το μήνυμά του με τη φράση «Ζήτω η Ελλάς!».

Σημειώνεται πως το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του πρωθυπουργού της Αυστραλίας είναι αναρτημένο στο λογαριασμό στο Twitter του πρεσβευτή της Αυστραλίας στην Ελλάδα Άρθουρ Σπύρου. «Σε αυτή την ιστορική επέτειο, η Αυστραλία συμμετέχει στους εορτασμούς των απανταχού Ελλήνων ολόψυχα!», επισημαίνει ο πρέσβης της Αυστραλίας.

Ο πλανήτης «ντύνεται» στα «γαλανόλευκα» και τιμάει την 25η Μαρτίου

Υπενθυμίζεται, ότι ο πλανήτης ντύθηκε στα «γαλανόλευκα» για να γιορτάσει τη μεγάλη αυτή ημέρα για την Ελλάδα, με διάσημα κτήρια σε όλο τον κόσμο να φορούν τα χρώματα της ελληνικής σημαίες και να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά

«Ο έξω κόσμος θέλει να γιορτάσει με την Ελλάδα και το δείχνει» – Τα γερμανικά ΜΜΕ συνεχίζουν την κάλυψη της Εθνικής Επετείου

Η 200ή επέτειος από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης συνεχίζει να καλύπτεται από τα γερμανικά ΜΜΕ με εκτενή αφιερώματα στην ιστορία της ελληνικής εξέγερσης και αναλύσεις για τη σημασία της.

Για την Εθνική Επέτειο σε καιρό πανδημίας γράφει στην ιστοσελίδα της και η γερμανόφωνη υπηρεσία της «Deutsche Welle», η οποία επισημαίνει ότι ο σχεδιασμός για τον εορτασμό της επετείου ήταν σίγουρα διαφορετικός, με γιορτές στα χωριά, σχολικές παρελάσεις και πολλούς υψηλούς προσκεκλημένους κυρίως από την Γαλλία, την Αγγλία, την Γερμανία και την Ρωσία – χώρες που τον 19ο αιώνα φιλοξένησαν ισχυρά φιλελληνικά κινήματα. «Ήθελαν να γιορτάσουν με χαρά, υπερηφάνεια και με μια γεμάτη αυτοπεποίθηση ματιά προς το μέλλον, ιδίως δέκα χρόνια μετά την αρχή της οικονομικής κρίσης. Το 2021 επρόκειτο να είναι η χρονιά μνήμης για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, με αποκορύφωμα την 25η Μαρτίου», γράφει ο συντάκτης.

Το αφιέρωμα εξηγεί το νέο σχεδιασμό των εορτασμών και αναφέρεται στα δώρα των ξένων χωρών, όπως το δάνειο από την Γαλλική Εθνοσυνέλευση της ταπισερί του Ραφαήλ, στην οποία απεικονίζεται η «Σχολή των Αθηνών». Επιπλέον, σημειώνει την φωταγώγηση στα γαλανόλευκα εμβληματικών κτιρίων σε πολλές χώρες. «Ο έξω κόσμος θέλει να γιορτάσει την 200ή επέτειο με τους Έλληνες – και το δείχνει. Κυρίως οι χώρες με παράδοση φιλελληνισμού ή με μεγάλη ελληνική διασπορά. Η Γερμανία ανήκει και στις δύο κατηγορίες. Αν και ο πιο διάσημος φιλέλληνας ήταν Βρετανός, ο Λόρδος Βύρων, οι περισσότεροι από τους ξένους που πολέμησαν και πέθαναν για την ανεξαρτησία της Ελλάδας κατά την Ελληνική Επανάσταση ήταν Γερμανοί. Εμπνευσμένοι ίσως από τον Γκαίτε και κείμενα όπως αυτό από την “Ιφιγένεια εν Ταύροις”: …και μακρές μέρες στέκω στο ακρογιάλι, με την ψυχή ζητώντας των Ελλήνων τη χώρα”».

Με αφορμή την επέτειο της έναρξης του ελληνικού αγώνα ανεξαρτησίας που οδήγησε στην ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους, η γερμανική ραδιοφωνία, στην ενότητα «Πολιτισμός», διατρέχει την ελληνική ιστορία από την Επανάσταση μέχρι σήμερα, με κυριότερους σταθμούς το έναυσμα της εξέγερσης και το κύμα φιλελληνισμού στην Ευρώπη, την Σφαγή της Χίου, την Πτώση του Μεσολογγίου, την Ναυμαχία του Ναυαρίνου, την άφιξη του Βασιλέως Όθωνα, το όραμα για την «Ελληνική Δημοκρατία», την Μικρασιατική Καταστροφή και τον Ελευθέριο Βενιζέλο, την ανταλλαγή πληθυσμών με την Τουρκία, την γερμανική κατοχή και τις σφαγές από την Βέρμαχτ, τον Εμφύλιο, την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, την Επταετία της Δικτατορίας, την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την οικονομική κρίση μετά το 2008.

Το αφιέρωμα συνεχίζει επισημαίνοντας ότι επί 200 χρόνια η Ελλάδα χρειάστηκε πολλές φορές να αγωνιστεί για την σταθερότητά της και υπέφερε από την μετανάστευση καλά εκπαιδευμένων νέων γυναικών και ανδρών στο εξωτερικό. Ο γερμανός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν αναφέρεται μάλιστα στο «κόκκινο χαλί» που στρώνει η ελληνική κυβέρνηση για την επιστροφή τους. «Τα 200 χρόνια από τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων κατά της οθωμανικής κυριαρχίας ήταν γεμάτα κρίσεις και τραγωδίες και δύσκολα κατακτημένη πρόοδο σε ένα εύθραυστο κράτος», γράφει ο συντάκτης και κλείνει με αναφορά στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου το 2004, με «πατέρα» της επιτυχίας έναν άλλον Όθωνα, τον Ότο Ρεχάγκελ (έστειλε και αυτός μήνυμα, μιλώντας και στα ελληνικά).

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ