Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Με… κομμένα φτερά ο Τσαβούσογλου μπροστά στον Μπλίνκεν: Νέα προτροπή ΗΠΑ σε Τουρκία για τους S-400

Τι ειπώθηκε ανάμεσα στον υπουργούς Εξωτερικών ΗΠΑ και Τουρκίας στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ - «Ας μη γυρίσουμε στην εποχή που βγάζαμε τα πλοία στην ανατολική Μεσόγειο»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η ανατολική Μεσόγειος και το Κυπριακό ήταν από τα θέματα, τα οποία μονοπώλησαν σχεδόν τις επαφές του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον επικεφαλής του «State Department», Άντονι Μπλίνκεν, αλλά και τους άλλους ομολόγους του στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.

Όπως ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη Τύπου προς τούρκους δημοσιογράφους, η Άγκυρα είναι πλέον επικεντρωμένη στη θετική ατζέντα με την Ευρώπη και τους γείτονές της και δεν θέλει να γυρίσει στην περίοδο της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, με την έξοδο και πάλι των πλοίων της. Κάνοντας ουσιαστικά… στροφή σε πιο ήπια στάση, καθώς βλέπει, πλέον, ότι οι συνθήκες δεν την ευνοούν για προκλήσεις.

Με τους δυο άνδρες να μιλούν και για τους «S-400» και τον κ. Μπλίνκεν να καλεί ξανά την Τουρκία – μέσω του κ. Τσαβούσογλου – να εγκαταλείψει το πρόγραμμα των ρωσικών πυραύλων «S-400».

Πιο αναλυτικά:

«Επειδή από τη σύνοδο του Οκτωβρίου ήρθαν κάποια αρνητικά μηνύματα, εμείς δώσαμε την απαραίτητη απάντηση και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στο πεδίο της μάχης. Αλλά εμείς δεν θέλουμε να γυρίσουμε σε εκείνες τις ημέρες. Θέλουμε να συνεχίσουμε τη θετική ατζέντα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το Κυπριακό, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντί να υποστηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων να υπονομεύσουν, θα ήταν καλύτερο να μετατραπεί σε έναν ισχυρό μεσολαβητή, που θα συμβάλλει στη λύση: «Σε αυτές τις συναντήσεις είχαμε τη δυνατότητα να εξετάσουμε με τους συνομιλητές μας το Κυπριακό και το ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου. Είχαμε την ευκαιρία με το Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Ντομινίκ Ράαμπ, καθώς η Αγγλία είναι μία από τις εγγυήτριες χώρες, να ανταλλάξουμε απόψεις ενόψει της επικείμενης 5+1 άτυπης διάσκεψης για το τί αποτελέσματα επιζητούμε στην Κύπρο και το πώς θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Για να συνεχιστεί η θετική ατμόσφαιρα στην ανατολική Μεσόγειο είναι σημαντικό να υπάρξει δίκαιη κατανομή. Δηλαδή η ΕΕ, αντί να υποστηρίζει -όπως κάνει μέχρι σήμερα και έκανε μέχρι χθες- τις προσπάθειες της Ελλάδας και των Ε/Κ να υπονομεύσουν τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τ/Κ, θα ήταν καλύτερο να μετατραπεί σε έναν ειλικρινή μεσολαβητή, που θα συμβάλλει στο θέμα της δίκαιης κατανομής».


S-400: Η υπόθεση έκλεισε, αλλά θέλουμε να αγοράσουμε και από ΗΠΑ

Όσον αφορά στη συνάντηση με τον Άντονι Μπλίνκεν, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε ότι επικράτησε μία εποικοδομητική ατμόσφαιρα. «Συζητήσαμε ανοικτά όλα τα θέματα και συμφωνήσαμε να διαχειριστούμε τα θέματα στα οποία διαφωνούμε με ειλικρινή τρόπο. Σήμερα συζητήσαμε τα θέματα που επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις μας διεξοδικά, όπως το θέμα των S-400, την υποστήριξη των ΗΠΑ στο ΡΚΚ/YPG και τους Γιουλενιστές. Γνωρίζουμε ότι αυτά είναι τα θέματα. Επίσης μεταφέραμε τις προσδοκίες μας στον Μπλίνκεν σήμερα», σημείωσε.

Αναφορικά με το ρωσικό αντι-αεροπορικό σύστημα, ο τούρκος υπουργός είπε ότι «στο ζήτημα των S-400 υπενθυμίσαμε για άλλη μία φορά γιατί τους πήραμε. Επαναλάβαμε ότι τώρα η Τουρκία αγόρασε τους S-400 και αυτή η υπόθεση έχει κλείσει. Από την άλλη, υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν η αμυντική μας βιομηχανία απευθύνθηκε πρώτα στους συμμάχους της για να αγοράσει άλλο αντι-αεροπορικό σύστημα, το οποίο είχε ανάγκη, αλλά δεν κατάφερε να το πάρει, και τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι θετική ως προς το να καλύψει πλέον τις ανάγκες της από τους συμμάχους της και πρωτίστως από τις ΗΠΑ, συμφωνήσαμε ότι για όλα αυτά τα θέμα, στα οποία έχουμε διαφορές απόψεων, θα πρέπει να συνεχίσουμε να συζητάμε με τους ομολόγους μας».

Σημειώνοντας ότι συμφώνησαν το επόμενο διάστημα να πραγματοποιηθεί είτε στην Τουρκία είτε την Ουάσιγκτον μία πιο ευρεία και περιεκτική συνάντηση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Υπενθυμίζεται ότι ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δήλωση στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες την Τρίτη (23/03) πέταξε… καρφιά για την Τουρκία, αναφέροντας: «Η συμμαχία αδυνατίζει από συμπεριφορές που αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο». Έχοντας την ευκαιρία να τα πει και από κοντά με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Μπλίνκεν σε Τσαβούσογλου: Νέα προτροπή ΗΠΑ σε Τουρκία για τους S-400

Ακολούθως, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη συνάντηση του Άντονι Μπλίνκεν με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και σύμφωνα με το «State Department» ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε την Τουρκία – μέσω του ομολόγου του – να εγκαταλείψει το πρόγραμμα των ρωσικών πυραύλων «S-400» (για το οποίο  εκπρόσωπος του Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω) .

Υπενθυμίζεται ότι η αγορά των ρωσικών πυραύλων έχει αποτελέσει «αγκάθι» στις σχέσεις των δύο χωρών. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε στοχευμένες κυρώσεις κατά του αμυντικού τομέα της Τουρκίας αναφορικά με την αγορά των S-400.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε σήμερα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Υπουργείο Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο κ. Μπλίνκεν και ο κ. Τσαβούσογλου συζήτησαν τη μακροχρόνια σημασία της συνεργασίας για την ασφάλεια μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των κοινών μας συμφερόντων στη Συρία και το Αφγανιστάν. Ο Υπουργός εξέφρασε υποστήριξη για συνεχιζόμενες διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ Τουρκίας και Ελλάδας.

Ο υπουργός Μπλίνκεν προέτρεψε την Τουρκία να μην διατηρήσει το ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400, εξέφρασε ανησυχία για την απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της οικιακής βίας και τόνισε τη σημασία των δημοκρατικών θεσμών και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

(πληροφορίες από ethnos.gr)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ