Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Κορονοϊός: Ο Πούτιν «σηκώνει τα μανίκια» την Τρίτη – Θα λάβει ένα από τα τρία ρωσικά εμβόλια

Μυστήριο παραμένει ακόμα πιο σκεύασμα θα του χορηγηθεί - Τι συζήτησε ο ρώσος πρόεδρος με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, έκανε γνωστό τη Δευτέρα (22/03) ότι προτίθεται να εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, την Τρίτη 23 Μαρτίου. «Ο εμβολιασμός είναι προαιρετική επιλογή του κάθε ανθρώπου, προσωπική του απόφαση. Πρέπει να σας πω ότι ο ίδιος προτίθεμαι να κάνω το εμβόλιο αύριο», επεσήμανε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε θέμα την αύξηση της παραγωγής των εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, επανέλαβε την είδηση, λέγοντας ότι ο Πούτιν θα δεχτεί ένα από τα τρία ρωσικά εμβόλια, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει ποιο θα είναι αυτό που θα επιλέξει. «Θα είναι ένα από τα τρία δικά μας εμβόλια», διευκρίνισε ο Πεσκόφ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, εμνώ προσέθεσε ότι «όλα τους είναι καλά και αξιόπιστα».

Εμβολιασμός χωρίς… κάμερες

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι ο εμβολιασμός του Πούτιν δεν θα αποτελέσει δημόσια εκδήλωση, όπως αυτός των πολιτικών σε άλλες χώρες. «Όχι δεν αναμένουμε ότι αυτό θα είναι μια δημόσια εκδήλωση», είπε ο Πεσκόφ.

Ο ρώσος πρόεδρος, μιλώντας κατά την διάρκεια της σύσκεψης, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση, είπε ότι η Ρωσία έχει υπογράψει διεθνείς συμφωνίες για να προμηθεύσει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V σε εκατομμύρια ανθρώπους. Είπε επίσης ότι ήταν ζωτικής σημασίας να αυξηθεί η παραγωγή εμβολίων στην Ρωσία, όπου 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Συζήτηση Πούτιν Μισέλ – Τι ειπωθηκε

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, συζήτησαν τη Δευτέρα (22/3) για το ενδεχόμενο της χρήσης του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V κατά του κορονοϊού, όπως και άλλα επίκαιρα διεθνή ζητήματα ανακοίνωσε το Κρεμλίνο μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν μεταξύ τους. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε επίσης ότι ο Πούτιν, στη συνομιλία με τον Μισέλ, υπογράμμισε την ετοιμότητα της Ρωσίας να αποκαταστήσει τη συνεργασία με την Ευρώπη στο πλαίσιο της κανονικότητας εφόσον υπάρξει η αντίστοιχη ανταπόκριση.

«Λαμβάνοντας υπόψιν ότι στην επικείμενη στις 25-26 Μαρτίου συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συζητηθούν προβλήματα που αφορούν τις σχέσεις Ρωσίας και ΕΕ, ο Σαρλ Μισέλ έθιξε σειρά ζητημάτων που αφορούν στην τρέχουσα κατάσταση και στις προοπτικές διαλόγου μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, στην οποία επισημαίνεται ότι «ο Βλαντίμιρ Πούτιν εκτίμησε ότι δεν είναι ικανοποιητική η κατάσταση των σχέσεων Ρωσίας-ΕΕ, η οποία έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της μη εποικοδομητικής και συχνά εξαιτίας της πολιτικής αντιπαράθεσης των εταίρων».

Εκτός από την χρήση του εμβολίου, κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας Μισέλ Πούτιν, συζητήθηκαν η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, η κατάσταση στην Λευκορωσία και μερικά άλλα επίκαιρα ζητήματα, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Από την πλευρά τους οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο. Στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που εκδόθηκε μετά την τηλεφωνική συνομιλία Μισέλ-Πούτιν, αναφέρεται ότι κατά την διάρκεια της συνομιλίας ο Σαρλ Μισέλ εξέφρασε την άποψη ότι «οι σχέσεις ΕΕ και Ρωσίας βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο και επιβεβαίωσε τη στάση της ΕΕ (έναντι της Ρωσίας) σε πέντε κατευθυντήριες αρχές, που βασίζονται στις βασικές αξίες της ΕΕ».

«Οι πέντε κατευθυντήριες αρχές» αφορούν βασικά την τήρηση των συμφωνιών του Μίσνκ στο ζήτημα που σχετίζεται με την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, την αποκατάσταση στενών σχέσεων της ΕΕ με τις χώρες της ΚΑΚ (Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών) και την αντίδραση της ΕΕ, στις επιλογές της Μόσχας να συνεργαστεί μαζί της επιλεκτικά σε ορισμένα ζητήματα.

Στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρεται επίσης ότι «στην παρούσα χρονική περίοδο σε πολλούς τομείς υπάρχουν διαφωνίες» μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ. Παράλληλα οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι «μια άλλη κατεύθυνση» στις μεταξύ τους σχέσεις είναι εφικτή μόνο εφόσον υπάρξει «σταθερή πρόοδος» όσον αφορά στην τήρηση των συμφωνιών του Μίνσκ και «στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνεται στην ανακοίνωση «ο Σαρλ Μισέλ επανέλαβε την έκκληση της ΕΕ προς την ρωσική κυβέρνηση να απελευθερώσει τον κύριο (Αλεξέι) Ναβάλνι».

Θετικό το Βερολίνο σε μια συμφωνία με τη Γερμανία για το «Sputnik V»

Υπενθυμίζεται, ότι δεν αποκλείεται το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik V» να χορηγείται σε λίγο διάστημα και σε πολίτες της Γερμανίας, αφού ήδη εκφράστηκαν οι πρώτες θετικές αντιδράσεις… Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, δήλωσε την Παρασκευή (19/03) ότι θα τασσόταν υπέρ μιας συμφωνίας με τη Μόσχα για την προμήθεια του εμβολίου αυτού κατά του κορονοϊού (το οποίο μάλιστα στα τέλη του Φεβρουαρίου προέκυψε αποτελεσματικό και ενάντια στις μεταλλάξεις, όπως ανακοινώθηκε.

«Μπορώ να φανταστώ να καταλήγουμε σε συμβόλαια -και να καταλήγουμε γρήγορα» είπε στη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου, και πρόσθεσε ότι η Γερμανία βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τη Ρωσία για θέματα που αφορούν το εν λόγω εναίσιμο.

Προϋπόθεση, ωστόσο, είναι να δοθούν λεπτομέρειες σχετικά με την ποσότητα των δόσεων εμβολίου που μπορεί να παραδοθεί, είπε ο υπουργός. «Είμαι πολύ υπέρ του να το κάνουμε σε εθνικό επίπεδο, αν η ΕΕ δεν κάνει κάτι» πρόσθεσε.

Το Sputnik V θα παράγεται και στην Ιταλία

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) υπέγραψε συμφωνία με την φαρμακευτική εταιρεία «Adienne», που έχει την έδρα της στην Ελβετία, για την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου και στην Ιταλία.

Αυτό ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ιταλορωσικό εμπορικό επιμελητήριο, προσθέτοντας ότι η κίνηση αυτή ανοίγει τον δρόμο για την δημιουργία της πρώτης μονάδας παραγωγής του «Sputnik V» στην Ευρώπη ενώ η ιταλική παραγωγή προγραμματίζεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι η Ρωσία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις και για ανάλογες συμφωνίες σε Γερμανία και Γαλλία.

Συμφωνίες Ρωσίας με εταιρίες σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Γερμανία

Το ρωσικό Ταμείο άμεσων επενδύσεων (RDIF) ανακοίνωσε τη Δευτέρα (19/3) ότι έχει καταλήξει σε συμφωνίες παραγωγής του εμβολίου κατά της Covid-19 Sputnik V «με εταιρίες της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας», εν αναμονή της έγκρισής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Υπάρχουν αυτήν τη στιγμή κι άλλες συζητήσεις σε εξέλιξη προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή εντός της ΕΕ. Αυτό θα επιτρέψει να αρχίσουμε να προμηθεύουμε την ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά με το Sputnik-V μετά την έγκρισή του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων», επισήμανε σε ένα δελτίο τύπου ο επικεφαλής του Ταμείου Κίριλ Ντμίτριεφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ