Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Κορονοϊός: Αυτές οι χώρες βγάζουν ξανά από τα ψυγεία τους το εμβόλιο της AstraZeneca – Η πρώτη αντίδραση της εταιρείας (video)

Ποιες χώρες ξεκινούν δυναμικά τους εμβολιασμούς και ποιες είναι πιο διστακτικές...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έτοιμες για επανεκκίνηση των εμβολιασμών με το σκεύασμα της «AstraZeneca» δηλώνουν ήδη αρκετές χώρες της ΕΕ, μετά τη – νέα – έγκριση που έλαβε και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) το εμβόλιο αυτό για εκ νέου χρήση (καθώς πληθώρα χωρών πάγωσε τη διαδικασία των εμβολιασμών λόγω ανησυχιών για περιστατικά θρομβώσεων στο αίμα σε άτομα που το έλαβαν).

Από την Τετάρτη (17/03), ξεκάθαρος ήταν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φαρμάκων (ΠΟΥ) αναφέροντας: «Να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί, υπερτερούν τα οφέλη».

«Η ασφάλεια των εμβολίων είναι θεμελιώδους σημασίας και χαιρετίζουμε τις αποφάσεις των ρυθμιστικών αρχών που επιβεβαιώνουν το όφελος του εμβολίου μας στον τερματισμό της πανδημίας», ήταν η πρώτη αντίδραση της «AstraZeneca».

Ιταλία

Ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι έκανε γνωστό λίγο μετά τις ανακοινώσεις του EMA, ότι από αύριο, Παρασκευή (19/3) σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας, θα ξαναρχίσει κανονικά η χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca. Άλλωστε, τόσο αυτός όσο και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν , είχαν προαναγγείλει από την Πέμπτη (17/3) ότι θα συνεχίσουν κανονικά τους εμβολιασμούς εφόσον πει το «ναι» ο EMA.

Σε… άρνηση οι γιατροί

Παράλληλα, στην Ιταλία παραμένει ανοικτό το θέμα που συνδέεται με την άρνηση μέρους γιατρών και νοσηλευτών, να υποβληθούν σε εμβολιασμό.

Ο Στέφανο Μπονατσίνι, περιφερειάρχης της περιοχής Εμίλια Ρομάνια (με πρωτεύουσα την Μπολώνια) δήλωσε ότι «όποιος αρνείται να εμβολιαστεί, δεν γίνεται να μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται στα νοσοκομεία της χώρας».

Το θέμα ξαναήλθε στην επικαιρότητα, μετά από την μετάδοση της είδησης ότι νοσοκόμα η οποία αρνήθηκε να εμβολιαστεί, φέρεται να μολύνθηκε με τον ιό και να κόλλησε σειρά ασθενών, στο νοσοκομείο Σαν Μαρτίνο της Γένοβας.

Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι θα ασχοληθεί σύντομα με το όλο αυτό πρόβλημα και δεν αποκλείεται να ορίσει επίσημο ασυμβίβαστο της άρνησης εμβολιασμού κατά του covid 19, με το επάγγελμα του γιατρού και του νοσοκόμου.

Μπόρις Τζόνσον: Το εμβόλιο είναι ασφαλές και θα το κάνω αύριο

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε με τη σειρά του ότι τα εμβόλια κατά της Covid-19 των «AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης» και των «Pfizer/BioNTech», που χρησιμοποιούνται στη Βρετανία είναι ασφαλή, ενώ ο ίδιος αναμένεται να κάνει το εμβόλιο της «AstraZeneca» την Παρασκευή (19/03). Μετά τα όσα είπε την Τετάρτη (17/03), αλλά και την Καθαρά Δευτέρα (15/03).

«Το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι ασφαλές και το εμβόλιο της “Pfizer” είναι ασφαλές. Αυτό που δεν είναι ασφαλές είναι να μολυνθούμε από την Covid, για αυτό ακριβώς είναι τόσο σημαντικό να κάνουμε όλοι μας τα εμβόλιά μας μόλις έρθει η σειρά μας», είπε ο Τζόνσον, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη «Downing Street».

«Όπως φαίνεται, θα κάνω το δικό μου αύριο και το κέντρο όπου θα εμβολιαστώ χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης … κι αυτό θα είναι που θα κάνω».

Αρχίατρος Βρετανίας: Όσοι αμφιβάλλουν για το εμβόλιο, ας αναλογιστούν πόσο επικίνδυνη είναι η Covid-19

Ο πιθανός κίνδυνος από το εμβόλιο της AstraZeneca για την Covid-19 είναι «απίστευτα μικρός» και τα οφέλη είναι κατά πολύ περισσότερα, διαβεβαίωσε ο αρχίατρος της Αγγλίας, Κρις Γουίτι, αφού αναφέρθηκαν πέντε περιπτώσεις σπάνιων εγκεφαλικών θρομβοεμβολών σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το συγκεκριμένο σκεύασμα.

«Αυτό που έχουμε εδώ (…) είναι ένας απίστευτα μικρός δυνητικός κίνδυνος και ακόμη και για αυτόν τον κίνδυνο, κανείς δεν είναι σίγουρος», είπε ο Γουίτι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Έτσι, έχουμε πέντε ανθρώπους, από τα 11 εκατομμύρια που έχουν λάβει το εμβόλιο στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τώρα», συνέχισε, προσθέτοντας: «Αν κάποιος έχει αμφιβολίες για το εμβόλιο, ας σκεφθεί πόσο επικίνδυνη είναι η Covid».

Αναφερόμενος στις ακυρώσεις των ραντεβού για τους εμβολιασμούς, αφού ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες τους ανέστειλαν για προληπτικούς λόγους, ο Γουίτι είπε ότι ελάχιστοι ήταν εκείνοι που δεν εμφανίστηκαν για να εμβολιαστούν.

«Υπάρχουν ανεκδοτολογικές αναφορές, που είμαι σίγουρος ότι θα είναι ακριβείς, ότι σε ορισμένες περιοχές κάποιοι δεν εμφανίστηκαν αφού έμαθαν το νέο. Αλλά ο αριθμός εκείνων που το έκαναν αυτό ήταν πολύ μικρός», διαβεβαίωσε.

Γαλλία

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Καστέξ πρόκειται να εμβολιαστεί και αυτός την Παρασκευή (19/03) – όπως είχε πει από την Τετάρτη (17/03) – με το επίμαχο εμβόλιο, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι «BFMTV».

Επίσης, ο Καστέξ θα αναμένεται να παρουσιάσει τα νέα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύσουν στη Γαλλία τις επόμενες ημέρες για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας της Covid-19.

Από την Τετάρτη (17/03) είχε γίνει γνωστό ότι την άμεση επανέναρξη των εμβολιασμών  με το εμβόλιο της «AstraZeneca» θα επιδιώξουν Γαλλία και Ιταλία, όπως δεσμεύτηκαν σε συζήτησή τους οι αρχηγοί των δύο κρατών Εμανουέλ Μακρόν και Μάριο Ντράγκι, εφόσον πει το «ναι» ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) την Πέμπτη (18/04), όπως και έγινε… 

Γερμανία

Και η Γερμανία προστέθηκε με τη σειρά της στη λίστα των χωρών που συνεχίζουν τους εμβολιασμούς από την Παρασκευή (19/3) με το εμβόλιο αυτό, ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης (18/3) ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

«Ήταν σωστό να σταματήσουμε προσωρινά τους εμβολιασμούς»

Ο κ. Σπαν υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει την περασμένη Δευτέρα τη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου, τονίζοντας ότι «θα ήταν ανεύθυνο να αφήναμε τους γιατρούς να συνεχίσουν χωρίς να γίνει αυτή η αξιολόγηση», από τη στιγμή που οι ειδικοί εξέφρασαν επιφυλάξεις.


Ήταν σωστό να σταματήσουμε προσωρινά τους εμβολιασμούς, δήλωσε, παραδεχόμενος ότι επρόκειτο για δύσκολη απόφαση, ενώ ταυτόχρονα χαρακτήρισε «καλή» την απόφαση του ΕΜΑ. Οι γιατροί, πρόσθεσε, θα πρέπει τώρα να ενημερωθούν σχετικά με τον κίνδυνο θρόμβωσης στον εγκέφαλο για γυναίκες κάτω των 55 ετών ώστε να μπορούν με τη σειρά τους να ενημερώσουν όσους επιθυμούν να εμβολιαστούν. Τα δε στοιχεία που οδήγησαν στην αναστολή χρήσης του εμβολίου θα αναφέρονται στο δελτίο πληροφοριών, διευκρίνισε.

Από την πλευρά του ο Κλάους Τσίχουτεκ, Πρόεδρος του Ινστιτούτου «Πάουλ Έρλιχ», το οποίο είχε εισηγηθεί την αναστολή, ενστερνίστηκε τα λεγόμενα του EMA λέγοντας ότι «ο εμβολιασμός θα έχει θετικό προφίλ κινδύνου-οφέλους, καθώς τα οφέλη ξεπερνούν σαφώς τους κινδύνους».

Ο κ. Σπαν ανέφερε ακόμη τι χάθηκαν τέσσερις μέρες για τον εμβολιασμό με ΑstraZeneca και πρόσθεσε ότι πρέπει τώρα να αναπληρωθεί ο χαμένος χρόνος και η διαδικασία να προχωρήσει με ταχύτητα.

Ισπανία

Η Ισπανία θα ξαναρχίσει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca από την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε η εφημερίδα El Pais επικαλούμενη πηγές που παρίστανται στη συνεδρίαση μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των αρχών των περιφερειών για το θέμα αυτό. Το υπουργείο Υγείας απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το θέμα.

Η υπουργός Υγείας της Ισπανίας, Καρολίνα Νταρίας, ανακοίνωσε ότι οι εμβολιασμοί θα επαναληφθούν από την επόμενη Τετάρτη (24/3), εξηγώντας μέχρι τότε ότι οι αρχές θα αποφασίσουν ποιες ομάδες του πληθυσμού θα λάβουν το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Πορτογαλία

Η Πορτογαλία από την πλευρά της, αίρει επίσης την προσωρινή αναστολή χρήσης του εμβολίου και θα ξαναρχίσει να το χρησιμοποιεί από τη Δευτέρα. Την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca έχουν ήδη λάβει 173.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού, Αντόνιο Κόστα.

Ολλανδία

Στην ίδια γραμμή θα κινηθούν τα πράγματα και στην Ολλανδία, όπου ο υπουργός Υγείας, Χούγκο ντε Γιόνγκε, ανακοίνωσε ότι οι εμβολιασμοί θα ξαναρχίσουν την επόμενη εβδομάδα.

Λετονία – Λιθουανία

Από την πλευρά τους, η Λετονία και η Λιθουανία θα ξαναρχίσουν από την Παρασκευή (19/3) τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως ανακοίνωσαν τα υπουργεία Υγείας και των δύο βαλτικών χωρών.

Βουλγαρία

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Βουλγαρία θα ξαναρχίσει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca την Παρασκευή (19/3).

Ο επικεφαλής της βουλγαρικής αρχής φαρμάκων, Μπόγκνταν Κίριλοφ, δήλωσε πως μια έρευνα για τον θάνατο μιας βουλγάρας γυναίκας, που πέθανε λίγες ώρες μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεν εξακρίβωσε απευθείας σύνδεση του θανάτου με τον εμβολιασμό.

«Έχουμε όλους τους λόγους να άρουμε την αναστολή και να ξεκινήσουμε ξανά από αύριο τη χορήγηση του εμβολίου», δήλωσε ο Κίριλοφ. Η βαλκανική χώρα έχει απόθεμα περίπου 100.000 δόσεις του εμβολίου της βρετανοσουηδικής εταιρείας.

Επιφυλάξεις από Σουηδία – Χρειάζεται παραπάνω χρόνο

Σουηδία

Η Σουηδία θα χρειαστεί «μερικές ημέρες» για να αποφασίσει αν θα ξαναρχίσει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, αφού ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι το σκεύασμα αυτό είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

«Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας χρειάζεται μερικές ημέρες για να αναλύσει την κατάσταση και το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca στη Σουηδία», είπε ο επικεφαλής της, ο Γιόχαν Κάρλσον, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσουμε τη θέση μας όσον αφορά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca», πρόσθεσε.

Ιρλανδία

Από την άλλη, η Ιρλανδία, πρόκειται να ανακοινώσει την Παρασκευή (19/3) την απόφασή της για το αν θα επαναληφθούν οι εμβολιασμοί, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής αρχίατρος της χώρας, Ρόναν Γκλιν.

Η πρώτη αντίδραση της AstraZeneca μετά και το ευρωπαϊκό «πράσινο φως»

Η «AstraZeneca» χαιρέτισε το βράδυ της Πέμπτης (18/03) τα συμπεράσματα των βρετανικών και ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου της κατά της Covid-19, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η βρετανοσουηδική φαρμακευτική εταιρεία. Δηλαδή, μετά και το ευρωπαϊκό «πράσινο φως» στο εμβόλιο, με αποτέλεσμα πολλές χώρες να το.. επαναφέρουν.

«Η ασφάλεια των εμβολίων είναι θεμελιώδους σημασίας και χαιρετίζουμε τις αποφάσεις των ρυθμιστικών αρχών που επιβεβαιώνουν το όφελος του εμβολίου μας στον τερματισμό της πανδημίας», ανέφερε η Αν Τέιλορ, επικεφαλής ιατρός της εταιρείας, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη της ότι οι εμβολιασμοί μπορούν να ξαναρχίσουν Ευρώπη.

Καταγράφηκαν νέοι θάνατοι

Λίγο μετά το «πράσινο φως» από τον EMA, έγινε, πάντως, γνωστό πως σημειώθηκαν δύο περιστατικά θανάτου σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εναίσιμο της βρετανοσουηδικής εταιρίας. Το πρώτο, καταγράφηκε στη Δανία, μαζί με άλλα εννέα περιστατικά θρομβώσεων, ενώ το άλλο στη Σουηδία, σε μια γυναίκα που μέχρι πρότινος ήταν καλά στην υγεία της.

Στην Ελλάδα, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Μάριος Θεμιστοκλέους γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μίλησαν την Τρίτη (16/03) στην ενημέρωση για το θέμα. Η κυρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε, ξεκινώντας στο «ντόμινο» προσωρινών αναστολών των εμβολιασμών με τα εμβόλια της Astrazeneca στην Ευρώπη, μετά τη διερεύνηση αναφορών σχετικά με θρομβώσεις, και στάθηκε στις καθησυχαστικές ενημερώσεις του ΕΜΑ σχετικά με τους εμβολιασμούς.

«Μέχρι σήμερα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει κάνει δύο συνεδριάσεις – η τελευταία πριν λίγες ώρες – κι έχει τοποθετηθεί επί του θέματος», τόνισε, αποφασίζοντας να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της «AstraZeneca». Δηλαδή πριν από τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) την Πέμπτη (18/03).

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ