Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

«Πράσινο» φως και από τον ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca – «Είναι ασφαλές και αποτελεσματικό»

Aνακοινώσεις από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για το εμβόλιο της AstraZeneca μετά τα περιστατικά με θρομβώσεις σε πολίτες που εμβολιάστηκαν - Τονίστηκε, ωστόσο, ότι δεν μπορεί ακόμη να αποκλειστεί οριστικά η σχέση μεταξύ του εμβολίου και των σπάνιων περιπτώσεων πολύ σοβαρής πήξης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Το εμβόλιο της “AstraZeneca” είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, ενώ τα οφέλη είναι μεγαλύτερα από το ρίσκο» όπως τονίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), ανακοινώνοντας τα πορίσματά του (όπως είχε γίνει γνωστό ότι θα γίνει), μετά την εξέταση ενός μικρού αριθμού αναφορών για αιμορραγία, θρομβώσεις και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων σε ανθρώπους στους οποίους χορηγήθηκε…

Ο EMA δήλωσε, ωστόσο, ότι δεν μπορεί ακόμη να αποκλείσει οριστικά τη σχέση μεταξύ του εμβολίου και των σπάνιων περιπτώσεων πολύ σοβαρής πήξης.

Πιο αναλυτικά…

Όπως τόνισε σαφές η επικεφαλής του EMA, Έμερ Κουκ η επιτροπή ασφαλείας του Οργανισμού, έχει αποφασίσει «ξεκάθαρα πως αυτό το εμβόλιο της AstraZeneca ένα ασφαλές και αποτελεσματικό» και τα οφέλη υπερτερούν των πιθανών κινδύνων. «Το εμβόλιο δεν σχετίζεται με αύξηση του συνολικού κινδύνου θρομβοεμβολικών επεισοδίων ή θρόμβων αίματος», πρόσθεσε.

Η Κουκ ανέφερε, ωστόσο, ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, «ακόμα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε σίγουρα τη συσχέτιση μεταξύ αυτών των περιπτώσεων (θρόμβου αίματος) και του εμβολίου».

Στο πλαίσιο αυτό ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός καλεί τις χώρες να συνεχίσουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca. Ο EMA δήλωσε, ωστόσο, ότι δεν μπορεί ακόμη να αποκλείσει οριστικά τη σχέση μεταξύ του εμβολίου και των σπάνιων περιπτώσεων πολύ σοβαρής πήξης, ξεκινώντας σχετικές έρευνες.

Η απόφαση του EMA έρχεται μετά τις ανακοινώσεις χωρών της ΕΕ, ανάμεσά τους η Γερμανία και η Γαλλία, να αναστείλουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca μετά από περιστατικά θρομβώσεων.

Την Τετάρτη (17/03) ξεκάθαρος ήταν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φαρμάκων (ΠΟΥ) αναφέροντας: «Να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί, υπερτερούν τα οφέλη».

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΜΑ και την Τετάρτη (17/03) με νέα ανακοίνωση τόνιζε πως παραμένει επί του παρόντος της άποψης ότι τα οφέλη του εμβολίου AstraZeneca στην πρόληψη του COVID-19 που επιφέρει σχετικό κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, υπερτερούν των κινδύνων παρενεργειών».

Νωρίτερα την Τετάρτη (17/03) έγινε, πάντως, γνωστό ότι την άμεση επανέναρξη των εμβολιασμών  με το εμβόλιο της «AstraZeneca» θα επιδιώξουν Γαλλία και Ιταλία, όπως δεσμεύτηκαν σε συζήτησή τους οι αρχηγοί των δύο κρατών Εμανουέλ Μακρόν και Μάριο Ντράγκι, εφόσον πει το «ναι» ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) την Πέμπτη (18/04), όπως και έγινε… 

Η ασφάλεια για την ΕΕ είναι αδιαπραγμάτευτη και θα πρέπει να ακολουθηθούν οι συστάσεις που αναμένονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), τόνισε, επίσης, η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου μετά το πέρας της νέας τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Υγείας την Τρίτη (16/03).

Υπενθυμίζεται ότι πολλά ευρωπαϊκά κράτη την Καθαρά Δευτέρα (την Τρίτη 16/03 και η Λιθουανία) ανέστειλαν τον πρόγραμμα εμβολιασμού της AstraZeneca, μετά τη διερεύνηση αναφορών σχετικά με θρομβώσεις σε εμβολιασθέντες και χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν συνδέονται με το εμβόλιο.

Την Τρίτη (16/03) υπήρξαν καθησυχαστικές ενημερώσεις του ΕΜΑ σχετικά με τους εμβολιασμούς. Ο ΕΜΑ, όπως ανακοίνωσε, συνεδριάζει, μάλιστα, εκτάκτως την Πέμπτη (18/03) για να πάρει αποφάσεις σχετικά με το συγκεκριμένο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, μετά τη διερεύνηση αναφορών σχετικά με θρομβώσεις. Ακολούθησε ανακοίνωση για έκτακτη συνεδρίαση και στον ΠΟΥ για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί με το «AstraZeneca» συνεχίζονται, αν και την Τρίτη (16/03) το 15% των ραντεβού δεν… προσήλθε καν.

«Μέχρι σήμερα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει κάνει δύο συνεδριάσεις – η τελευταία πριν λίγες ώρες – κι έχει τοποθετηθεί επί του θέματος», τόνισαν, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Μάριος Θεμιστοκλέους γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μίλησαν για τους εμβολιασμούς στη χώρα στην τακτική ενημέρωση που έγινε την Τρίτη (16/03). Μετά την απόφαση να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα με το εμβόλιο της «AstraZeneca». Δηλαδή πριν από τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) την Πέμπτη (18/03).

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ