Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Κορονοϊός: Και η Λιθουανία «παγώνει» τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca – Όλα θα κριθούν την Πέμπτη από τον ΕΜΑ

Τι ανακοίνωσε η χώρα - Ο ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι συνομίλησε με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν με αντικείμενο την αναστολή της χορήγησης του εμβολίου AstraZeneca στις χώρες τους...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στον «χορό» της απόρριψης του εμβολίου της AstraZeneca μπήκε την Τρίτη (16/03) και η Λιθουανία, ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Η χώρα ανέστειλε, όπως έγινε γνωστό τη χρήση του εμβολίου της βρετανοσουηδικής εταιρίας και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μέχρι να εξεταστεί το επίμαχο θέμα των θρομβώσεων (καθώς σημειώθηκε και περιστατικό θανάτου στη Νορβηγία) από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Ο υπουργός Υγείας Αρούνας Ντούλκις, ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο αυτό δεν θα χρησιμοποιείται στη χώρα «για προληπτικούς λόγους» μέχρι να ανακοινωθούν τα οριστικά συμπεράσματα του ΕΜΑ για την ασφάλειά του.

Ο Ντούλκις είπε ότι ο ίδιος προσωπικά «εμπιστεύεται» το εμβόλιο της AstraZeneca και είναι έτοιμος να εμβολιαστεί, αλλά η προσωρινή αναστολή ήταν «η πιο ασφαλής λύση» για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος.

Η υπηρεσία ελέγχου των φαρμάκων της Λιθουανίας, μιας χώρας 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων, έκανε γνωστό ότι τρεις άνθρωποι εμφάνισαν θρόμβους μετά τον εμβολιασμό τους. Ωστόσο τίποτα δεν αποδεικνύει ότι τους προκάλεσε το εμβόλιο της AstraZeneca. Σημειώνεται πως ο ΕΜΑ εξετάζει τις σοβαρές παρενέργειες όλων των εμβολίων για την Covid-19 και πρόκειται να ανακοινώσει τα συμπεράσματά του μετά από τη συνεδρίασή του την Πέμπτη (18/3).

Τηλεφωνική επικοινωνία Ντράγκι-Μακρόν για το εμβόλιο

Ο ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι προχώρησε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με αντικείμενο την αναστολή της χορήγησης του εμβολίου AstraZeneca κατά του κορονοϊού, σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών.

Οι δυο ηγέτες υπογράμμισαν ότι στην Ιταλία και στην Γαλλία η αναστολή αυτή θα διαρκέσει μέχρι μεθαύριο, 18 του μηνός, όταν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα ανακοινώσει τα συμπεράσματα των ερευνών και εξακριβώσεών του. Παράλληλα, όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, αμφότεροι θεωρούν ενθαρρυντικές τις διαβεβαιώσεις της Τρίτης (16/2), οι οποίες δόθηκαν κατά την συνέντευξη Τύπου της εκτελεστικής διευθύντριας του ΕΜΑ, Έμερ Κουκ.

Σύμφωνα με ότι διαρρέει, η ιταλική κυβέρνηση είναι έτοιμη, σε περίπτωση θετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, να στηρίξει την συνέχιση της εκστρατείας εμβολιασμού και με νέα καμπάνια πληροφόρησης των πολιτών.

Υπολογίζεται ότι αν οι εμβολιασμοί ξαναρχίσουν κανονικά, στην Ιταλία οι καθυστερήσεις των ημερών αυτών, θα μπορέσουν να αναπληρωθούν μέσα σε περίπου δυο εβδομάδες.

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί με το «AstraZeneca» συνεχίζονται, αν και την Τρίτη (16/03) το 15% των ραντεβού δεν… προσήλθε καν.

«Μέχρι σήμερα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει κάνει δύο συνεδριάσεις – η τελευταία πριν λίγες ώρες – κι έχει τοποθετηθεί επί του θέματος», τόνισαν, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Μάριος Θεμιστοκλέους γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μίλησαν για τους εμβολιασμούς στη χώρα στην τακτική ενημέρωση που έγινε την Τρίτη (16/03). Μετά την απόφαση να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα με το εμβόλιο της «AstraZeneca.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ