Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

Εμβόλιο AstraZeneca: «Stop» από 17 χώρες και η στάση της Ελλάδας – Συνεδριάζουν εκτάκτως ΕΜΑ και ΠΟΥ (video)

Την ώρα που οι χώρες της Ευρώπης «παγώνουν» η μία μετά την άλλη το εμβόλιο κορονοϊού, ο EMA επιμένει στα οφέλη του εμβολίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κινητοποιήθηκαν, και την ώρα που η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης αναστέλλουν τη χρήση (για τουλάχιστον 15 ημέρες) των εμβολίων της «AstraZeneca». Τι θα γίνει στην Ελλάδα;

Την Καθαρά Δευτέρα (15/03) ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) εξέδωσε, μάλιστα, έκτακτη ανακοίνωση με την οποία σημειώνει πως τα οφέλη του εμβολίου της εταιρείας είναι περισσότερα από τους κινδύνους. Ο ΕΜΑ, όπως ανακοίνωσε, συνεδριάζει, μάλιστα, εκτάκτως την Πέμπτη (18/03) για να πάρει αποφάσεις σχετικά με το συγκεκριμένο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, μετά τη διερεύνηση αναφορών σχετικά με θρομβώσεις. Ακολούθησε ανακοίνωση για έκτακτη συνεδρίαση και στον ΠΟΥ για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σημειώνεται ότι συνολικά 17 είναι οι ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες «παγώνουν» τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της «Astrazeneca», μέχρι να εξεταστούν τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί… Σε αναβολή εμβολιασμών για τρεις ημέρες (αλλά όχι αναστολή εμβολιασμών) προχώρησε και η Κύπρος

Συγκεκριμένα το εμβόλιο της AstraZeneca έχουν αναστείλει οι εξής χώρες:

 • Γερμανία
 • Γαλλία
 • Ιταλία
 • Αυστρία
 • Ιρλανδία
 • Ολλανδία
 • Βουλγαρία
 • Νορβηγία
 • Δανία
 • Εσθονία
 • Λιθουανία
 • Λετονία
 • Λουξεμβούργο
 • Ισλανδία
 • Ισπανία
 • Πορτογαλία
 • Σλοβενία
 • αλλά και η Ταϊλάνδη που δεν ανήκει στην Ευρώπη

Έκτακτη συνεδρίαση και στον ΠΟΥ για το εμβόλιο της AstraZeneca

Όπως έγινε γνωστό, συμβουλευτική επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σχεδιάζει να συναντηθεί την Τρίτη (16/03), προκειμένου να συζητήσει για το εμβόλιο, την αναστολή χρήσης του οποίου ανακοίνωσαν τη Δευτέρα (15/03) αρκετές χώρες της ΕΕ, κατόπιν αναφορών για σοβαρά προβλήματα σε ανθρώπους που είχαν λάβει το εμβόλιο.

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά μέχρι την Πέμπτη εν αναμονή της νέα γνωμάτευσης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Σημειώνεται πως την Τρίτη (16/03) έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσουν δύο επιτροπές που σχετίζονται με τη χρήση του εμβολίου στη χώρα μας, και συγκεκριμένα η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης και η Επιτροπή Εμβολιασμών. Σε κάθε περίπτωση οι υγειονομικές Αρχές στην Ελλάδα αποφασίζουν με βάση τα δεδομένα της χώρας μας, όπου μέχρι στιγμής έχει καταγραφεί ένα περιστατικό θρόμβωσης, το οποίο και εξετάζεται.

Βέβαια, τώρα που ανακοινώθηκε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα συνεδριάσει για το θέμα την Πέμπτη (18/03) και μετά τις τελευταίες εξελίξεις τα δεδομένα αλλάζουν…

Στη χώρα έχει αρχίσει τις τελευταίες εβδομάδες η χορήγηση του εμβολίου της «AstraZeneca», στην ηλικιακή ομάδα 60- 64 ετών και είχε δοθεί το «πράσινο φως» και για χορήγηση σε μεγαλύτερες ηλικίες. Μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει κάτι στο πρόγραμμα εμβολιασμών, ενώ η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, καλείται να αποφασίσει με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα έχει καταγραφτεί μόλις ένας περιστατικό θρόμβωσης για το οποίο μίλησαν οι επιστήμονες.

Σε ανακοίνωση της την Κυριακή (14/03), η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναφέρει πως σύμφωνα με την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι τα επεισόδια αυτά σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό.

«Οι κινήσεις αυτών των χωρών είναι σε προληπτικό επίπεδο» – Τι λένε οι επιστήμονες

Σχολιάζοντας το ζήτημα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Mega», ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής, Δημήτρης Παρασκευής, σημείωσε ότι θα καθησύχαζε τους πάντες. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Οι κινήσεις αυτών των χωρών είναι σε προληπτικό επίπεδο. Δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις και το τονίζω αυτό, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο σχετίζεται με κάποια σοβαρή παρενέργεια γίνεται καθαρά για προληπτικούς λόγους. Θα επανεξεταστεί και από την ευρωπαϊκή επιτροπή φαρμάκων αλλά και εθνική επιτροπή εμβολιασμών στη χώρα μας μάλιστα».

«Αυτό που θα επαναλάβω είναι ότι τα περιστατικά αυτά είναι αληθή, αλλά δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι αυτό συνδέεται με το εμβόλιο και γίνεται αυτό που έγινε είναι καθαρά για προληπτικούς λόγους. Αν τυχόν υπάρχει κάποια συσχέτιση να ανακοπεί η διαδικασία των εμβολιασμών», πρόσθεσε.

Εξετάζει το θέμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε ότι η συμβουλευτική επιτροπή του εξετάζει τις πληροφορίες που σχετίζονται με το εμβόλιο της «AstraZeneca» κατά του κορονοϊού, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οποιοδήποτε περιστατικό υγείας προκλήθηκε από το εμβόλιο.

Απαντώντας στο «Reuters», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΟΥ, Κρίστιαν Λιντμάιερ, δήλωσε: «Μόλις ο ΠΟΥ κατανοήσει πλήρως αυτά τα περιστατικά, τα ευρήματα και οποιεσδήποτε πιθανές αλλαγές στις νυν συστάσεις θα επικοινωνηθούν αμέσως στο κοινό».

«Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι τα περιστατικά προκαλούνται από το εμβόλιο και είναι σημαντικό οι εκστρατείες εμβολιασμού να συνεχιστούν προκειμένου να μπορέσουμε να σώσουμε ζωές και να περιορίσουμε τη σοβαρή νόσο που προκαλεί ο ιός», συμπλήρωσε.

Θυμηθείτε τι προηγήθηκε την Καθαρά Δευτέρα (15/03) σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, μετά τις παραπάνω εξελίξεις. Την ίδια ώρα, οι Βρετανοί διαβεβαιώνουν ότι… «Είναι ασφαλές το εμβόλιο της AstraZeneca».  Με τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να κάνει σχετικές δηλώσεις και τους Ευρωπαίους να ανησυχούν…

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη (11/03) ο ΕΜΑ διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι τα οφέλη από το εμβόλιο υπερτερούν του κινδύνου και πρέπει να συνεχίσει η χορήγησή του. Επίσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαβεβαίωσε, ωστόσο, την Παρασκευή (12/03) ότι «δεν υπάρχει λόγος να μην χρησιμοποιείται» το συγκεκριμένο εμβόλιο. Την ώρα που υπάρχουν νέες καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων της AstraZeneca στην ΕΕ.

Πέθανε υγειονομικός στη Νορβηγία που έκανε το εμβόλιο της AstraZeneca – «Δεν υπάρχει συσχετισμός»

Εν τω μεταξύ, τον θάνατο από εγκεφαλική αιμορραγία μίας υγειονομικού ηλικίας κάτω των 50 ετών ανακοίνωσε η Νορβηγία τη Δευτέρα (15/03), η οποία νοσηλεύτηκε αφότου εμβολιάστηκε με το εμβόλιο κατά της Covid-19 της «AstraZeneca», χωρίς ωστόσο να υπάρχει συσχετισμός μεταξύ των δύο, σε αυτή τη φάση.

Σημειώνεται, πως αυτό είναι το δεύτερο περιστατικό θανάτου που γνωστοποιείται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα, η οποία ανέστειλε την Πέμπτη (11/03) «για προληπτικούς λόγους» τη χρήση του εμβολίου που ανέπτυξε το βρετανο-σουηδικό εργαστήριο. Σε ανάλογη κίνηση προχώρησαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Δεν μπορούμε ούτε να αποκλείσουμε ούτε να επιβεβαιώσουμε ότι αυτό έχει να κάνει με το εμβόλιο», δήλωσε ένας αξιωματούχος της νορβηγικής Αρχής Φαρμάκων, ο Στέιναρ Μάντσεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο (13/03 έγινε γνωστό πως στη συγκεκριμένη χώρα τρεις υγειονομικοί παρουσίασαν θρομβώσεις, μετά τον εμβολιασμό με το «AstraZeneca».

(πληροφορίες από OPEN TV)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ