Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

Πλήρωσαν 30 εκατ. για χαλκό και τους παρέδωσαν… πέτρες – Τι συνέβη στην Κίνα

Δύο δισ. δολάρια για την κηλίδα πετρελαίου στην Αρκτική από την ρωσική εταιρεία «Nornickel»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βαμμένες πέτρες έλαβε μία εταιρεία, η οποία είχε πληρώσει περίπου 30 εκατ. ευρώ σε τούρκο προμηθευτή για την αγορά μεγάλης ποσότητας χαλκού.

Η «Mercuria Energy Group» με έδρα τη Γενεύη κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα απάτης μετά την αγορά 10.000 τόνων κυψέλης χαλκού. Όταν τα φορτία άρχισαν να φθάνουν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Κίνα, οι υπάλληλοι διαπίστωσαν ότι περιείχαν… βαμμένες πέτρες.

Πέρυσι, η «Mercuria» συμφώνησε να αγοράσει μια ακάθαρτη μορφή του μετάλλου, για παράδοση στην Κίνα. Περίπου 6.000 τόνοι φορτώθηκαν σε περισσότερα από 300 εμπορευματοκιβώτια, σε οκτώ πλοία. Αλλά πριν από το ταξίδι από λιμάνι κοντά στην Κωνσταντινούπολη, ο χαλκός άλλαξε με πέτρες, βαμμένες ώστε να μοιάζουν με το μέταλλο.

Η «Mercuria» ζητεί πλέον αποζημίωση στα τουρκικά και βρετανικά δικαστήρια από τον προμηθευτή χαλκού «Bietsan Bakir». Η τουρκική αστυνομία έθεσε υπό κράτηση έναν αριθμό ατόμων για την υπόθεση.


Σύμφωνα με το «BBC», εκτιμάται ότι ο χαλκός αρχικά φορτώθηκε στην πρώτη αποστολή εμπορευματοκιβωτίων, πριν από έρευνα εταιρείας επιθεώρησης. Εν συνεχεία ο χαλκός αντικαταστάθηκε, αλλά, από πέτρες, δήλωσε η δικηγορική εταιρεία ΚΥΒΕ της Κωνσταντινούπολης στα ΜΜΕ, ενώ προστέθηκαν πλαστές σφραγίδες στα εμπορευματοκιβώτια.

Αφού τα πλοία βγήκαν στη θάλασσα, η «Mercuria» πλήρωσε 30 εκατ. ευρώ σε πέντε δόσεις. Η απάτη έγινε αντιληπτή όταν τα πλοία άρχισαν να φθάνουν στο κινεζικό λιμάνι «Lianyungang».


****

Την ίδια ώρα, η ρωσική εταιρείας εξόρυξης «Norilsk Nickel» ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει καταβάλει αποζημίωση ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την οικολογική ρύπανση που προκλήθηκε πέρυσι όταν υποχώρησε ο πυθμένας δεξαμενής καυσίμων στη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που της ανήκει στην πόλη Νορίλσκ, με αποτέλεσμα να προκληθεί στην Αρκτική ζώνη η χειρότερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία της ΄χώρας.


Αυτή η άνευ προηγουμένου, όσον αφορά στο ύψος της, ποινή στα χρονικά της Ρωσίας επιβλήθηκε μετά την διαρροή τον περασμένο Μάιο, 21.000 τόνων καυσίμου ντίζελ σε ποτάμια και στο υπέδαφος κοντά στην πόλη Νόριλσκ της Σιβηρίας, η οποία έχει εξοργίσει τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Νωρίτερα η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Βικτόρια Αμπράμτσενκο δήλωσε ότι το ποσό που κατεβλήθη ως αποζημίωση θα διατεθεί για την στήριξη των οικολογικών έργων στην περιοχή του Κρασνογιάρσκ.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr, BBC)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ