Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Νέος ισχυρότατος σεισμός 7,2 Ρίχτερ στη Νέα Ζηλανδία – Ακολούθησαν τρεις ισχυροί μετασεισμοί

Λίγες ώρες μετά την μεγάλη δόνηση των 6,9 Ρίχτερ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ένας νέος σεισμός, που είχε μέγεθος 7,2 Ρίχτερ και σημειώθηκε κοντά στα νησιά Kermadec, με το εστιακό του βάθος να εντοπίζεται στα 10 χιλιόμετρα, σημειώθηκε στη Νέα Ζηλανδία, ξημερώματα Παρασκευής (05/03) στη χώρα της Ωκεανίας. Ακολούθησαν τρεις ισχυροί μετασεισμοί. Αρχικά βγήκε προειδοποίηση για τσουνάμι, αλλά στη συνέχεια τονίστηκε ότι δεν ισχύει…  Είχε προηγηθεί ο σεισμός των 6,9 Ρίχτερ

Είναι ενδεικτικό πως 20 λεπτά μετά την ισχυρότατη τελευταία δόνηση, σημειώθηκαν ακόμη τρεις μεγέθους 4 Ρίχτερ ο πρώτος, 5,7 ο δεύτερος και 3,7 ο τρίτος.

Ο πρώτος – χρονικά – μεγάλος σεισμός σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, 04.03.2021, 178 χλμ. βορειανατολικά του Γκίσμπορν της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με την Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS).

Είχε εστιακό βάθος 10,0 χλμ. και μάλιστα εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι, κάτι που μοιάζει δεδομένο και για τη νέα δόνηση. «Κύματα τσουνάμι που μπορεί να φθάσουν από 0,3 έως ένα μέτρο είναι πιθανά», ανέφερε το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό με έδρα τη Χαβάη (ΗΠΑ).


Η σεισμική δόνηση έγινε έντονα αισθητή στο βόρειο νησί της Νέας Ζηλανδίας. Τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι το ανέφεραν στην τοπική εφαρμογή επιτήρησης Geonet. Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται στη «ζώνη του πυρός» στον Ειρηνικό Ωκεανό, μια περιοχή όπου ενώνονται τεκτονικές πλάκες ισχυρής σεισμικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Η χώρα του Νότιου Ειρηνικού τίμησε πρόσφατα τη 10η επέτειο του σεισμού του Κράιστσερτς, μεγέθους 6,3 βαθμών, που προκάλεσε τον θάνατο 185 ανθρώπων στην πόλη η οποία βρίσκεται στο νότιο νησί.

σεισμός Νέα Ζηλανδία 72 Ρίχτερ χάρτης

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ