Σάββατο 6 Αυγούστου 2022

Κορονοϊός: Αλλαγή στάσης και από την Αυστρία – Θα χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca και στους άνω των 65

Το εμβόλιο θα χρησιμοποιηθεί αρχικά σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, όπως ανέφερε ο ιατρικός διευθυντής του Συνδέσμου Υγείας στη Βιέννη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετά τη Γαλλία, που αποφάσισε να αλλάξει τη στάση σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας,  τη σκυτάλη πήρε η Αυστρία, καθώς «από τώρα και στο εξής «το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του νέου κορονοϊού θα χορηγείται στη Βιέννη και σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών (κάτι που πολλές χώρες αποφεύγουν επικαλούμενες ελλειπή στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του), καθώς και σε εκείνους που ανήκουν σε ομάδα κινδύνου».

Αυτό ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (3/3) στην αυστριακή πρωτεύουσα, σε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία παρουσιάστηκε το περαιτέρω χρονοδιάγραμμα της πόλης για τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού. «Πρόκειται αυτή τη στιγμή για την ταχύτητα των εμβολιασμών και γνωρίζουμε ότι αυτό το εμβόλιο της AstraZeneca είναι επίσης αποτελεσματικό σε ηλικιωμένους», υποστήριξε ο Μίχαελ Μπίντερ, ο ιατρικός διευθυντής του Συνδέσμου Υγείας στη Βιέννη, εξηγώντας τη διαδικασία.

Όπως σημείωσε, το εμβόλιο θα χρησιμοποιηθεί αρχικά σε ασθενείς υψηλού κινδύνου σε νοσοκομεία, ωστόσο, με αυτό το βήμα της πόλης δεν θα πρέπει να θεωρηθεί παρωχημένη η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού να συνεχιστεί να χρησιμοποιείται το εμβόλιο της AstraZeneca προς το παρόν μόνο για ανθρώπους κάτω των 65 ετών.

Κατά την άποψή του, «η Επιτροπή έλαβε μια πολύ σοφή απόφαση, αλλά εάν είναι απαραίτητος ο ευρύς εμβολιασμός, και αυτό συμβαίνει σήμερα, τότε αυτό το εμβόλιο (της AstraZeneca) πρέπει φυσικά να συνιστάται, και επιπλέον, το εν λόγω εναίσιμο έχει εγκριθεί απεριόριστα στην Ευρώπη.

Μαζί, οι δύο αυτοί παράγοντες επιτρέπουν τη χρησιμοποίησή του εμβολίου αυτού, αλλά φυσικά θα προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε κατά προτεραιότητα το εμβόλιο των Pfizer/Biontech ή της Moderna, αλλά, όπου είναι αναγκαίο, και εάν με αυτό μπορούμε να προσεγγίσουμε περισσότερους ανθρώπους, θα χορηγούμε το εμβόλιο της AstraZeneca», εξήγησε ο Μίχαελ Μπίντερ.

AstraZeneca

Το ποσοστό εμβολιασμού θα φτάσει το υψηλότερο επίπεδο τον Μάρτιο, όταν περισσότεροι Βιεννέζοι από πριν θα μπορούν να εμβολιαστούν μέχρι τα τέλη Μαρτίου, επειδή υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα εμβόλια.

«280.000 πρώτοι εμβολιασμοί μέχρι τα τέλη Μαρτίου»

«Στα τέλη Μαρτίου θα έχουμε πραγματοποιήσει στην πρωτεύουσα συνολικά 280.000 πρώτους εμβολιασμούς και πάνω από 109.000 εμβολιασμούς με τη δεύτερη δόση, υπό την προϋπόθεση ότι οι ποσότητες παράδοσης θα έλθουν όπως έχει ανακοινωθεί από την αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση», δήλωσε, κατά τη σημερινή παρουσίαση του χρονοδιαγράμματος, ο αντιδήμαρχος Υγείας της Βιέννης Πέτερ Χάκερ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, επιπλέον ομάδες μπορούν να εμβολιαστούν για πρώτη φορά αυτόν τον μήνα, όπως άνθρωποι άνω των 75 ετών, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική, και είναι ενθαρρυντική η επίδραση του εμβολιασμού σε οίκους ευγηρίας και δομές φροντίδας, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε κατά 87%, «το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό, στην πραγματικότητα καλύτερο από ό,τι υποψιαζόμασταν».

Το πώς θα συνεχιστούν τα πράγματα τον Απρίλιο δεν είναι ακόμη σαφές, ωστόσο θα πρέπει να υπάρχει πολύ μεγαλύτερη διαθεσιμότητα εμβολίων από τις Pfizer/Biontech καθώς και από τη Moderna.

Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο της AstraZeneca πήρε το «πράσινο φως» και από Κομισιόν στις 29 Ιανουαρίου, ενώ νωρίτερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) με ανακοίνωσή του είχε γνωστοποιήσει ότι συνίσταται για άτομα άνω των 18 ετών.

Επίσης, αισιοδοξία αποπνέουν τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο «φως» της δημοσιότητας για εμβόλια των Pfizer/BioNTech και της Astrazeneca τη Δευτέρα (01/03), καθώς, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μια μελέτης, μειώνουν σε μεγάλο βαθμό, συγκεκριμένα κατά 80%, την πιθανότητα νοσηλείας σε άτομα που πάσχουν από κορονοϊό και κυρίως ηλικιωμένους.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ