Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Η Κούβα βάζει στο «παιχνίδι» δύο νέα εμβόλια για τον κορονοϊό – Τον Μάρτιο η τρίτη φάση των δοκιμών

Το νησί των 11,2 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει ως αυτό το στάδιο 312 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 47.566 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δύο κουβανικά υποψήφια εμβόλια για τον νέο κορονοϊό, τα οποία προκάλεσαν «ισχυρή ανοσολογική απόκριση», θα υποβληθούν σε κλινικές δοκιμές 3ης φάσης από τον Μάρτιο, ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη επιστήμονες αρμόδιοι για το εγχείρημα.

Τα δύο υποψήφια εμβόλια, που έχουν βαπτιστεί Soberana 2 και Abdala, «έδειξαν ότι είναι ασφαλή» και εγγυώνται «ισχυρή ανοσολογική απόκριση εναντίον της ασθένειας» COVID-19, δήλωσε στον Τύπο ο Εδουάρδο Μαρτίνες, πρόεδρος της BioCubaFarma, κρατικής εταιρείας του βιοτεχνολογικού και φαρμακευτικού τομέα.

Τα δύο υποψήφια εμβόλια θα υποβληθούν σε κλινική δοκιμή 3ης φάσης από τον Μάρτιο, διευκρίνισε ο κ. Μαρτίνες κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε δύο κέντρα παραγωγής τους στην πρωτεύουσα Αβάνα.

Ως εδώ, η σοσιαλιστική κυβέρνηση της νήσου έχει ανακοινώσει πως οι επιστήμονες εργάζονται πάνω σε τέσσερα υποψήφια εμβόλια.

Το Αμπντάλα — η ονομασία που επελέγη παραπέμπει σ’ ένα ποίημα του εθνικού ήρωα Χοσέ Μαρτί — είναι το ένα από τα δύο που έχουν σχεδιαστεί από το Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας (CIGB) της Κούβας. Το Σομπεράνα 2 αναπτύσσεται από το ινστιτούτο εμβολιασμού Finlay (IFV).

Στην κλινική δοκιμή 3ης φάσης του Σομπεράνα 2 θα συμμετάσχουν 44.000 εθελοντές, διευκρίνισε ο Βισέντε Βέρες, πρόεδρος του IFV. Δεν διευκρινίστηκε ο αριθμός των εθελοντών που θα πάρουν μέρος στην κλινική δοκιμή του Αμπντάλα.

Το νησί των 11,2 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει ως αυτό το στάδιο 312 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 47.566 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Πρόκειται για αριθμούς πολύ χαμηλότερους από τις περισσότερες άλλες χώρες της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ