Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Κορονοϊός: «Καμπανάκι» από την OLAF για εμβόλια «φαντάσματα» – Έρευνα από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Σε μάστιγα έχει εξελιχθεί η προσφορά ψεύτικων δόσεων εμβολίων κατά του κορονοϊού - Η συνολική απαιτούμενη τιμή ανέρχεται στα 17,7 δισ. ευρώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναφέρει προσφορές από υποτιθέμενους «μεσάζοντες» για την προμήθεια, συνολικά, 900 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19 έναντι 12,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε την Πέμπτη (25/02) η OLAF, η υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της διαφθοράς.

«Μέχρι στιγμής, όλες οι προσφορές μαζί αντιπροσωπεύουν περισσότερες από 900 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων με συνολική απαιτούμενη τιμή 17,7 δισεκατομμυρίων ευρώ», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Οι φαρμακευτικές εταιρείες που κατασκευάζουν τα εμβόλια δηλώνουν ότι πωλούν μόνο και απευθείας σε κυβερνήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η OLAF, σήμανε συναγερμό την περασμένη εβδομάδα ότι απατεώνες επιδιώκουν να πωλήσουν εμβόλια σε χώρες της Ένωσης.

Δύο αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασαν ανησυχία για τα εμβόλια «φαντάσματα» που βρίσκονται στην αγορά. «Υπάρχει μία πραγματικά μεγάλη ποσότηταΚανείς δεν έχει ιδέα τι υπάρχει μέσα στα φιαλίδιαΣτην καλύτερη περίπτωση ό,τι υπάρχει δεν είναι αποτελεσματικό, στην χειρότερη είναι πολύ σοβαρό θέμα».

Ο αξιωματούχος, δήλωσε ότι οι περισσότερες από τις προσφερόμενες δόσεις σε κυβερνήσεις της ΕΕ αφορούν το εμβόλιο της AstraZeneca και παρέβαλε την κατάσταση με την αρχή της επιδημίας όταν απατεώνες είχαν εκμεταλλευθεί την έλλειψη μασκών και άλλου προστατευτικού εξοπλισμού.

Ο δεύτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Κομισιόν ανησυχεί για τα εμβόλια «φαντάσματα». «Δεν είναι σαφές αν πρόκειται για αυθεντικές δόσεις εμβολίων ή μιλάμε για αλατισμένο νερό σε φιαλίδια», δήλωσε.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ