Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

Κορονοϊός: Αποκάλυψη «φωτιά» για τις Pfizer/BioNTech: Αυτήν την τιμή ζητούσαν από την ΕΕ για κάθε εμβόλιο

Η συνολική τιμή που θα καλείτο να πληρώσει η ΕΕ για 500 εκατ. εμβόλια θα ήταν περίπου 27 δισ. ευρώ... - Τι ανέφεραν γερμανικά ΜΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το εξωφρενικό ποσό των… 54,08 ευρώ ανά δόση εμβολίου φέρεται να ζήτησαν οι «Pfizer/BioNTech» από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια αρχική πρόταση τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο που επικαλούνται η «Sueddeutsche Zeitung» και οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί «NDR» και «WDR» της Γερμανίας.

Η συνολική τιμή που θα καλείτο, συνεπώς, να πληρώσει η ΕΕ για 500 εκατομμύρια εμβόλια των «Pfizer/BioNTech», θα ήταν περίπου 27 δισεκατομμύρια ευρώ. Το εν λόγω εμβόλιο, θα ήταν έτσι κατά 20 φορές ακριβότερο από αυτό της «AstraZeneca».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι δύο εταιρίες κατάφεραν να φθάσουν σε συμφωνία μόνο τον Νοέμβριο, στα 15,50 ευρώ ανά εμβόλιο, τιμή περίπου ίδια με αυτήν που καταβάλλουν οι ΗΠΑ.

«Θεωρώ την τιμή μη-σοβαρή. Βλέπω σε αυτή μια προσπάθεια για κέρδος, η οποία στην τωρινή κατάσταση της πανδημίας δεν δικαιολογείται με κανέναν τρόπο. Πιστεύω ότι δικαίως δίστασε η ΕΕ με μια τόσο υψηλή τιμή», δηλώνει ο επικεφαλής της Επιτροπής για τα Φάρμακα του Γερμανικού Ιατρικού Συλλόγου Βολφ Ντίτερ Λούντβιχ στην γερμανική εφημερίδα.

Σημειώνεται, πως η αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Κομισιόν έχει ήδη εγκρίνει τα εμβόλια των «Pfizer/BioNTech», «Moderna» και «AstraZeneca». Το τελευταίο υπό προϋποθέσεις, καθώς ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έθεσαν ηλιακό «μπλόκο» εξαιτίας των μη επαρκών στοιχείων για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε μεγαλύτερες ηλικίες (άνω των 65 ή 55), αν και αυτό δεν έγινε από την ΕΕ. 

Επίσης, η «Johnson & Johnson» υπέβαλε αίτηση στον ΕΜΑ για αδειοδότηση του εμβολίου της.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ