Κυριακή 7 Αυγούστου 2022

Την απόσυρση των S-400 ζήτησε ο Μπλίνκεν στην πρώτη επικοινωνία του με τον Τσαβούσογλου (video)

Τι συζήτησαν οι δύο ΥΠΕΞ στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία τους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στη σημασία των αμερικανοτουρκικών σχέσεων αλλά και του σεβασμού των αρχών της δημοκρατικής διακυβέρνησης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρθηκε ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια της πρώτης τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την Παρασκευή (15/02). Όπως σημειώνει η ανακοίνωση του «State Department». Ζητώντας την απόσυρση των «S-400».

«O υπουργός Μπλίνκεν τόνισε τη μακροχρόνια σημασία της διμερούς σχέσης ΗΠΑ-Τουρκίας, το κοινό μας ενδιαφέρον για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη σημασίας των δημοκρατικών θεσμών, της διακυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υπογραμμίστηκε…

Επιπλέον, ο αμερικανός υπουργός ζήτησε για ακόμα μια φορά από την Άγκυρα να μην διατηρήσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 (για το οποίο λίγες ημέρες νωρίτερα εκπρόσωπος του Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω) και εξέφρασε τη στήριξη του στις συνεχιζόμενες διερευνητικές συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Σχετικά με τη Συρία, η ανακοίνωση επισημαίνει ότι και οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους και να υποστηρίξουν την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης. Από την πλευρά του, ο Αντονι Μπλίνκεν δεν παρέλειψε να εκφράσει συλλυπητήρια για τον θάνατο των τούρκων ομήρων στο βόρειο Ιράκ και να επιβεβαιώσει ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι οι τρομοκράτες του ΡΚΚ φέρουν την ευθύνη για αυτή τη πράξη.

Σημειώνεται, ότι νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο Άντονι Μπλίνκεν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, κατά την οποία συζήτησαν για το γεγονός ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ έχουν φθάσει στο υψηλότερο σημείο τους και στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας, εξετάσθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω ενδυνάμωσης τους.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ