Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

«Όλες οι θεωρίες για την προέλευση του κορονοϊού μένουν ανοικτές» – Τι ανέφερε ο ΠΟΥ

«Όλες οι υποθέσεις παραμένουν ανοιχτές και απαιτούν περαιτέρω ανάλυση και μελέτη», υποστήριξε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, μετά και τις έρευνες στην Κίνα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το ότι δεν εξετάζουν πλέον αν ο ιός ξέφυγε από κάποιο εργαστήριο, ανέφεραν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην αποστολή του ΠΟΥ στην Κίνα αυτήν την εβδομάδα, ενώ η υπόθεση αυτή θεωρείται πολύ απίθανη. Οι ΗΠΑ ωστόσο ανέφεραν ότι θα εξετάσουν τα ευρήματα της αποστολής.

«Τέθηκαν κάποια ερωτήματα, για το αν έχουν αποκλειστεί κάποιες θεωρίες. Αφού μίλησα με ορισμένα μέλη της ομάδας, θέλω να επιβεβαιώσω ότι όλες οι υποθέσεις παραμένουν ανοιχτές και απαιτούν περαιτέρω ανάλυση και μελέτη», δήλωσε την Παρασκευή (12/2) ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η Κίνα αρνήθηκε να δώσει στον ΠΟΥ στοιχεία για τα πρώτα κρούσματα

Εντωμεταξύ, η Κίνα δεν δέχτηκε να παραχωρήσει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ανεπεξέργαστα δεδομένα σχετικά με τα πρώτα της κρούσματα κορονοϊού, όπως έγραψε η εφημερίδα The Wall Street Journal, επικαλούμενη τους ερευνητές του ΠΟΥ οι οποίοι όπως ανέφερε περιέγραψαν μια έντονη συζήτηση λόγω της έλλειψης λεπτομερειών.

Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανέφεραν ότι ανεπεξέργαστα, εξατομικευμένα στοιχεία θα μπορούσαν να βοηθήσουν την έρευνά τους ώστε να καθορίσουν τον τρόπο και τον χρόνο με τους οποίους άρχισε να εξαπλώνεται ο κορονοϊός στην Κίνα, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Αθώοι νυχτερίδες και παγκολίνοι;

Υπενθυμίζεται, ότι μετά τη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ στις 9/2, σύμφωνα με τον Peter Ben Embarek, ειδικό του ΠΟΥ για τη διατροφική ασφάλεια και πρόεδρο της ερευνητικής ομάδας, η έρευνα για την προέλευση του κορονοϊού οδηγεί μεν στις νυχτερίδες, αλλά είναι απίθανο να βρίσκονταν στην Ουχάν όταν καταγράφηκε το ξέσπασμα της νόσου στα τέλη του 2019.

Την ίδια ώρα, κινέζος ειδικός αποκλείει νυχτερίδες και παγκολίνο ως υπεύθυνους. Ο Liang Wannian, από την Επιτροπή Υγείας της Κίνας, τόνισε ότι η COVID-19 υπήρχε εκτός της αγοράς της Ουχάν τον Δεκέμβριο του 2019.

«Ενώ κάποιες πρώτες περιπτώσεις έχουν μια σύνδεση με την αγορά της Ουχάν, άλλες συνδέονταν με άλλες αγορές και άλλες περιπτώσεις δεν συνδέονται καθόλου με κάποια αγορά. Είναι πιθανό η αγορά στην Ουχάν να λειτούργησε ως εστία μετάδοσης του ιού αλλά φαίνεται να υπήρχε μετάδοση και αλλού στην Ουχάν την ίδια περίοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ