Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

Κορονοϊός: Μέχρι την 1η Μαρτίου παρατείνεται το lockdown στην Πορτογαλία

Σχεδόν 14.900 άνθρωποι πέθαναν από τον κορονοϊό στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Πορτογαλία παρέτεινε την Πέμπτη (11/02), το πανεθνικό lockdown μέχρι και την 1η Μαρτίου, ώστε να αναχαιτίσει το χειρότερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού που έχει γνωρίσει η χώρα μέχρι σήμερα, την ώρα που οι Αρχές προσπαθούν να βοηθήσουν τα νοσοκομεία να αντέξουν την πίεση.

Η χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων τα πήγε καλύτερα από άλλες στο πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, όμως το 2021 έφερε ένα νέο, τεράστιο κύμα κρουσμάτων και θανάτων. Εν μέρει, υπεύθυνη είναι η εξάπλωση της βρετανικής μετάλλαξης του κορονοϊού και η χαλάρωση των περιορισμών κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Σχεδόν 14.900 άνθρωποι πέθαναν από την Covid-19. Τα κρούσματα ανέρχονται σε περίπου 780.000. Μολονότι ο αριθμός των καθημερινών μολύνσεων και θανάτων μειώνεται αυτόν τον μήνα, το εύθραυστο σύστημα υγείας αγωνίζεται να περιθάλψει περίπου 6.400 ασθενείς με Covid-19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας και σε απλές κλίνες.


Tο κοινοβούλιο ενέκρινε την πρόταση του προέδρου Μαρσέλ Ρεμπέλο ντε Σόουζα για παράταση του lockdown για άλλες δύο εβδομάδες. Από τις 15 Ιανουαρίου έχουν κλείσει τα σχολεία και τα καταστήματα, ενώ η τηλεργασία έχει γίνει υποχρεωτική, εφόσον κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Τα περισσότερα μέτρα θα παραμείνουν ως έχουν. Με βάση όμως ένα προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε την Τετάρτη (10/02) η κυβέρνηση μπορεί να επιτρέψει στα καταστήματα να πωλούν βιβλία και σχολικά είδη. Ενδέχεται επίσης να τεθεί σε εφαρμογή ένα σύστημα για τον έλεγχο της ηχορύπανσης, ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν από το σπίτι τους χωρίς να ενοχλούνται από θορύβους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ