Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

«Μάχη» για τη συνταγματικότητα στην ιστορική δίκη Τραμπ – Παρακολουθεί…. από τη Φλόριντα ο πρώην πρόεδρος

Ο Τραμπ δεν προτίθεται να παρουσιαστεί στη δίκη του, ούτε καν να στείλει απολογητικό υπόμνημα...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η ιστορική δεύτερη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ, με την κατηγορία της υποκίνησης της αιματηρής εισβολής στο Καπιτωλίου των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου, ξεκίνησε την Τρίτη (9/2) κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με μια συζήτηση σχετικά με τη συνταγματικότητα της παραπομπής ενός προέδρου μετά την αποχώρησή του από την εξουσία.

Υπενθυμίζεται, ότι εκατοντάδες υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου μετά από μια εμπρηστική ομιλία στην οποία ο τέως πρόεδρος επανέλαβε τους ψευδείς ισχυρισμούς του ότι η ήττα του στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου ήταν αποτέλεσμα νοθρίας και τους ώθησε να «πολεμήσουν σαν είναι κόλαση, αλλιώς δεν πρόκειται να έχετε πλέον χώρα».

Η αιματηρή αυτή εισβολή, διέκοψε την επίσημη πιστοποίηση του Κογκρέσου για την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν, καθώς οι βουλευτές έσπευσαν να κρυφτούν για να προστατευτούν από τον όχλο, ενώ πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Κάτω από απόλυτη σιγή, οι Δημοκρατικοί βουλευτές που έχουν αναλάβει τον ρόλο των κατηγόρων, έφτασαν στην αίθουσα της Γερουσίας, διασχίζοντας τους ίδιους διαδρόμους του Καπιτωλίου που πριν από έναν μήνα είχαν κατακλυστεί από τους υποστηρικτές του Τραμπ, σπέρνοντας το χάος.

Οι βουλευτές-κατήγοροι υποστήριξαν την περασμένη εβδομάδα, ότι ο Τραμπ είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για όσα συνέβησαν στο Καπιτώλιο και πρέπει να καταδικαστεί για να προστατευθεί η αμερικανική δημοκρατία και η εθνική ασφάλεια, καθώς και να αποθαρρυνθούν όσοι στο μέλλον επιχειρήσουν να προκαλέσουν βίαια επεισόδια προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία.

Όλοι τους πήραν τις θέσεις τους για την έναρξη της διπλά ιστορικής δίκης, αφού προηγήθηκε μια σύντομη προσευχή. Είναι η πρώτη φορά που ένας πρώην πρόεδρος παραπέμπεται με το ερώτημα της καθαίρεσης αφού έχει εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο. Είναι επίσης η πρώτη φορά στα χρονικά που ένας πρόεδρος παραπέμπεται για δεύτερη φορά σε δίκη.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακ Κόνελ, δήλωσε πως «έχουμε καταλήξει σε συμφωνία για μία δίκαιη διαδικασία και μία εκτίμηση χρονοδιαγράμματος για την επικείμενη δίκη. Αυτή η δομή έχει την έγκριση και της νομικής ομάδας του πρώην προέδρου Τραμπ και των διευθυντών της Βουλής, καθώς διασφαλίζει τη σωστή διεξαγωγή και τα δικαιώματα όλων των πλευρών».

Η ακροαματική διαδικασία προβλέπεται σύντομη, καθώς δεν υπάρχει χρεία πολλών μαρτύρων. Οι 100 γερουσιαστές, οι οποίοι βάσει του Συντάγματος θα δικάσουν τον Τραμπ, ήταν παρόντες στις πρωτοφανείς εικόνες βανδαλισμού εκείνης της ημέρας, όταν πολιορκήθηκαν από τον όχλο των φανατικών-ακροδεξιών οπαδών του Τραμπ. Το κατηγορητήριο θα υποστηρίξουν εννέα Δημοκρατικοί βουλευτές, σε ρόλο εισαγγελέα, ενώ ο αντίλογος θα έρθει από την ομάδα δικηγόρων του τέως προέδρου.

«Νέα» στοιχεία

Οι Δημοκρατικοί κατήγοροι έχουν προαναγγείλει ότι θα παρουσιάσουν «νέα» στοιχεία. Μιλούν για «συντριπτικές» αποδείξεις, ωστόσο οι συνήγοροι του τέως προέδρου απαντούν ότι το κατηγορητήριο είναι «γελοίο».

Οι δύο πλευρές συμφωνούν σε ένα πράγμα: η δίκη πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα. Δεν αποκλείεται έτσι η ψηφοφορία να διεξαχθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

  • Οι Ρεπουμπλικάνοι, επειδή δεν θέλουν να επικεντρωθούν σε μια υπόθεση που διχάζει το κόμμα τους
  • οι Δημοκρατικοί επειδή θέλουν να ασχοληθούν με άλλες προτεραιότητες, όπως είναι η έγκριση των νόμων και η επικύρωση των διορισμών των νέων υπουργών του Τζο Μπάιντεν

Ο τελευταίος φροντίζει να τηρεί αποστάσεις από τη δίκη. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, ανέφερε την Τρίτη ότι ο νέος πρόεδρος δεν θα σχολιάζει τα επιχειρήματα των δύο πλευρών, ούτε καν θα παρακολουθεί τη διαδικασία.

Στη Φλόριντα ο Τραμπ

Ο ίδιος ο κατηγορούμενος, δεν προτίθεται να παρουσιαστεί στη δίκη, ούτε καν να στείλει απολογητικό υπόμνημα. Έχοντας αποσυρθεί στην έπαυλή του, στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, από τις 20 Ιανουαρίου, όταν εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο, δεν έχει προβεί μέχρι τώρα σε πολιτικές δηλώσεις, ομιλίες ή συνεντεύξεις.

Αντισυνταγματική δίκη

Η έναρξη της Τρίτης (9/2) θα είναι αφιερωμένη σε διαδικαστικά θέματα, σε μια συζήτηση γύρω από τη συνταγματικότητα ή μη της δίκης: η κάθε πλευρά έχει στη διάθεσή της δύο ώρες για να παρουσιάσει τα επιχειρήματά της και στη συνέχεια θα ακολουθήσει ψηφοφορία.

Το θέμα αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο της επιχειρηματολογίας των συνηγόρων του Τραμπ, του Ντέβιντ Σόεν και του Μπρους Κάστορ, οι οποίοι θεωρούν «παράλογο και αντισυνταγματικό» να διεξάγεται μια δίκη για την καθαίρεση ενός απλού πολίτη. Το επιχείρημα αυτό το επαναλαμβάνουν και πολλοί Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές.

Η ομάδα των δικηγόρων του, η οποία χαρακτήρισε τη Δευτέρα (8/2) τη δίκη ως «πολιτικό θέατρο», θα στηρίξει την υπερασπιστική της γραμμή στο επιχείρημα ότι δεν προβλέπεται από το σύνταγμα η καταδίκη ενός πρώην προέδρου από τη Γερουσία, καθώς ο Τραμπ είναι πλέον ιδιώτης. Με αυτό τον τρόπο είναι πιθανό να πετύχει τη συσπείρωση της μεγάλης πλειονότητας των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, ακόμη και πολλών από εκείνους που εξοργίστηκαν με την εμπρηστική στάση του Τραμπ.

Σε αντίστοιχη ψηφοφορία πριν από την έναρξη της δίκης, οι 45 από τους 50 Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές τάχθηκαν υπέρ της μη διεξαγωγής της, ενώ μόνο πέντε συνάδελφοί τους συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς. Για να καταδικαστεί ο Τραμπ είναι αναγκαίο ο αριθμός αυτός να αυξηθεί σε 17, ώστε να προκύψει η κατά το σύνταγμα απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων, πράγμα που μοιάζει μάλλον απίθανο.

Για τους Δημοκρατικούς «εισαγγελείς» υπάρχουν συντριπτικές αποδείξεις για την ενοχή του μεγιστάνα, ο οποίος κατ’ αυτούς ευθύνεται για «τη χειρότερη παραβίαση του Συντάγματος που έχει διαπραχθεί ποτέ από Αμερικανό πρόεδρο». Υπενθυμίζουν ότι επί μήνες αρνιόταν να παραδεχθεί την ήττα του από τον Τζο Μπάιντεν και μιλούσε, χωρίς αποδείξεις, για «μαζική» εκλογική νοθεία. Και τέλος, την ομιλία του προς τους χιλιάδες υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί στην Ουάσινγκτον την ώρα που η Γερουσία και η Βουλή συνεδρίαζαν για να επικυρώσουν τη νίκη του Δημοκρατικού υποψηφίου.

23773566 scaled

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ