Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Η Ολλανδία «παγώνει» τις διεθνείς υιοθεσίες – Σάλος με σκάνδαλο αρπαγής παιδιών από βιολογικούς γονείς

Πολλά υιοθετημένα παιδιά, ενήλικα πλέον, έβρισκαν πως τα πιστοποιητικά γέννησής τους είχαν παραποιηθεί ή χαθεί...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε «πάγωμα» των διεθνών υιοθεσιών προχωρά η Ολλανδία, καθώς κυβερνητική επιτροπή ανακάλυψε πως κάποια παιδιά είχαν κλαπεί ή εξαγορασθεί από τους βιολογικούς τους γονείς σε υποθέσεις που χρονολογούνται εδώ και πολλά χρόνια, από τη δεκαετία του 1960.

Πώς αποκαλύφθηκε το «σκάνδαλο»

Η επιτροπή στην Ολλανδία συστάθηκε ύστερα από τις πιέσεις αυξανόμενου αριθμού ενήλικων πλέον, υιοθετημένων παιδιών, που άρχισαν να αναζητούν τις ρίζες τους και συχνά έβρισκαν ότι τα πιστοποιητικά γέννησής τους είχαν παραποιηθεί ή χαθεί, ή ότι η υιοθεσία τους ήταν παράνομη. Έτσι, εξέτασε υιοθεσίες από το Μπαγκλαντές, τη Βραζιλία, την Ινδονησία και τη Σρι Λάνκα από το 1967 έως το 1998.

Περίπου 40.000 παιδιά από 80 χώρες υιοθετήθηκαν από ολλανδούς γονείς τον προηγούμενο μισό αιώνα. Η πρακτική αυτή εξασθένισε τα τελευταία χρόνια, με μόλις 145 παιδιά να υιοθετούνται το 2019.

Σε κάποιες από τις δυσκολότερες υποθέσεις, βρέθηκε ότι παιδιά που υιοθετήθηκαν μέσω μεσαζόντων είχαν κλαπεί ή εξαγορασθεί υπό την απειλή βίας από τους βιολογικούς τους γονείς.

Ο υπουργός Δικαιωμάτων Σάντερ Ντέκερ δήλωσε τη Δευτέρα (8/2) ότι παρά τις μεταρρυθμίσεις «πολλά παραμένουν εκτός του οπτικού μας πεδίου» για κάποιες ξένες χώρες.

Τέλος στις Διεθνείς υιοθεσίες

«Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό θα είναι επώδυνο για κάποιους ανθρώπους, αλλά ας μην ξεχνάμε τον λόγο για την απόφαση αυτή: αναστέλλοντας τις υιοθεσίες, προστατεύουμε τα παιδιά και τους βιολογικούς τους γονείς», δήλωσε.

Σε επιστολή με την οποία ανακοίνωνε την αναστολή, ο Ντέκερ ζήτησε συγγνώμη από τα υιοθετημένα παιδιά, τους θετούς και τους βιολογικούς γονείς που επλήγησαν από την πρακτική αυτή.

«Το θετικό κλίμα γύρω από την υιοθεσία τον προηγούμενο αιώνα –με τη βασική ιδέα ότι κάνουμε καλό με την υιοθεσία– ίσως είναι μια εξήγηση, αλλά δεν είναι δικαιολογία», δήλωσε ο Ντέκερ.

Επίσης, τόνισε ότι εναπόκειται στην επόμενη κυβέρνηση να αποφασίσει εάν μπορεί να σχεδιαστεί ένα σύστημα υιοθεσίας παιδιών από άλλες χώρες που δεν θα είναι εύκολο να αποτελέσει αντικείμενο τέτοιων καταχρήσεων.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε, παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα λόγω ενός φορολογικού σκανδάλου και ασκεί καθήκοντα ως υπηρεσιακή έως τις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάρτιο.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ