Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

«Καταπέλτης» το πόρισμα της OLAF για τη Βουλγαρία: Απάτη έξι εκατ. ευρώ για τα αυτοκίνητα της αστυνομίας

Παραβίασαν τους κανονισμούς της ΕΕ για της αγορά αυτοκινήτων της αστυνομίας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την ανάκτηση περίπου έξι εκατομμυρίων ευρώ σε ευρωπαϊκά κονδύλια συνέστησε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) στην Κομισιόν, καθώς και ότι θα μπορούσε να εξεταστεί ποινική δίωξη κατά υπαλλήλων του υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας.

Αυτό, συνέβη ύστερα από το γεγονός ότι το εν λόγω υπουργείο παρέβη τους όρους της συμφωνίας επιχορήγησής του χρησιμοποιώντας χρήματα της ΕΕ για την αγορά SUV από παλιό στοκ αντί για νέα αστυνομικά οχήματα παντός εδάφους, σύμφωνα με έρευνα που ολοκλήρωσε η OLAF.

Η έρευνα

Η έρευνα της OLAF άρχισε τον Ιούλιο του 2018 μετά από ισχυρισμούς για απάτη και κατάχρηση πόρων της ΕΕ από τη συμφωνία επιχορήγησης του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας της ΕΕ που διαχειρίζεται το Υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας. Η συμφωνία αφορούσε την παράδοση 350 οχημάτων παντός εδάφους για χρήση από την αστυνομία.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου αυτού, η OLAF συνέλεξε και ανέλυσε όλα τα σχετικά έγγραφα από το Υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας, ενώ πήρε συνέντευξη από όλους τους βασικούς συμμετέχοντες στην προετοιμασία και την υλοποίηση του διαγωνισμού. Στο σύνολό τους, οι ενδιαφερόμενοι συνεργάστηκαν πλήρως με τους ερευνητές του OLAF.

Ειδικότερα, η OLAF ανακάλυψε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών είχε παραβεί τις διατάξεις της συμφωνίας επιχορήγησης αλλάζοντας μονομερώς τους όρους της. Συγκεκριμένα, προέβη στην αγορά SUV αντί για οχήματα παντός εδάφους που αποτέλεσαν το αντικείμενο της συμφωνίας επιχορήγησης.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν λόγοι να πιστεύει ότι δεν αποκλείεται μια εγκληματική πράξη (κατάχρηση εξουσίας βάσει του Βουλγαρικού Ποινικού Κώδικα) που θίγει τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ να έχει διαπραχθεί από τους εν λόγω αξιωματούχους.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ