Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Συνεχίζεται ο «πόλεμος» για τις δόσεις των εμβολίων: Ύποπτο πακέτο σε εργοστάσιο της AstraZeneca στη Βρετανία

Συνελήφθη 53χρονο και αντιμετωπίζει συγκεκριμένες κατηγορίες, ενώ ο «πόλεμος» για τις δόσεις παραμένει

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν εναντίον ενός άνδρα μετά την αποστολή ενός ύποπτου πακέτου σε ένα εργοστάσιο στην Ουαλία που παρασκευάζει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της «AstraZeneca», κάτι το οποίο οδήγησε σε προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των εγκαταστάσεων, ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομία, ενώ ο «πόλεμος» για τις δόσεις παραμένει.

Την ίδια ώρα που ο βρετανός ΥΠΕΞ είπε ότι η ΕΕ διαβεβαίωσε το Λονδίνο πως δεν θα μπλοκάρει τις προμήθειες των εμβολίων.  «Θα ήταν πρόβλημα μία προτίμηση της “AstraZeneca” στους Βρετανούς», είπε η Γαλλία.

Συγκεκριμένα, το εργοστάσιο «Wockhardt» στο Ρέξαμ είναι υπεύθυνο για την τελική φάση της παραγωγής των εμβολίων και συγκεκριμένα για την τοποθέτησή τους μέσα σε φιαλίδια ή σε σύριγγες και την συσκευασία τους.

Η αστυνομία του Κεντ ανακοίνωσε ότι ο 53χρονος Άντονι Κόλινς κατηγορείται ότι ταχυδρόμησε το πακέτο, το οποίο ερευνήθηκε στη συνέχεια από μια ομάδα πυροτεχνουργών.


Σε ανακοίνωσή της η αστυνομία αναφέρει ότι το πακέτο δεν περιείχε κάποια «λειτουργική συσκευή».

Η «AstraZeneca» έχει συμφωνήσει να προμηθεύσει τη Βρετανία με 100 εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, το οποίο παρασκεύασε μαζί με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.


Η «AstraZeneca» βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διαμάχη με την ΕΕ έπειτα από τη μείωση των προμηθειών του εμβολίου της έως και 75% προς το μπλοκ λόγω κάποιων ζητημάτων με την παραγωγή στο εργοστάσιό της στο Βέλγιο (έγινε έφοδος από με εντολή της Κομισιόν και κατασχέθηκαν έγγραφα από το εργοστάσιο εμβολίων).

Η Κομισιόν έδωσε, πάντως, την Παρασκευή (29/01) το «πράσινο φως» για να χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο της «AstraZeneca» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για το τρίτο εμβόλιο κατά του κορονοϊού που εγκρίνεται από τις ευρωπαϊκές Αρχές, έπειτα από εκείνα των εταιρειών «Pfizer/BionTech» και «Moderna».


Νωρίτερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) με ανακοίνωσή του είχε γνωστοποιήσει ότι ανάβει το «πράσινο φως» για την χρήση του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Παρασκευής (29/01), δόθηκε στη δημοσιότητα και το συμβόλαιο προμηθειών που υπέγραψε η «AstraZeneca» με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το εμβόλιό της κατά του κορονοϊού, έπειτα από σχετικό αίτημα της Κομισιόν στις 27 Ιανουαρίου.

Το εμβόλιο της «AstraZeneca» θα πρέπει να χορηγείται μόνο σε ανθρώπους μεταξύ 18 και 64 ετών, λόγω έλλειψης δεδομένων για το πόσο αποτελεσματικό είναι σε μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους, ανέφερε την Πέμπτη (28/01), σε προσχέδιο σύστασης η επιτροπή εμβολιασμού της Γερμανίας.

Ο βρετανός ΥΠΕΞ είπε ότι η ΕΕ διαβεβαίωσε το Λονδίνο πως δεν θα μπλοκάρει τις προμήθειες των εμβολίων

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας δήλωσε το Σάββατο (30/01)ότι η ΕΕ τον διαβεβαίωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει να διαταράξει τις προμήθειες των εμβολίων κατά της Covid-19 προς το Ηνωμένο Βασίλειο, αφότου οι Βρυξέλλες γνωστοποίησαν ότι σχεδιάζουν τον έλεγχο των εξαγωγών.

Ο Ντόμινικ Ράαμπ έκανε τις δηλώσεις αυτές, έπειτα από μια, όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε, «εποικοδομητική συνομιλία» με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Με καθησύχασε πως η ΕΕ δεν έχει καμία επιθυμία να μπλοκάρει τους προμηθευτές από το να τηρήσουν τα συμβόλαια για τη διανομή των εμβολίων στη Βρετανία», έγραψε ο Ράαμπ στο Twitter και συνέχισε: «Ο κόσμος παρακολουθεί και μονάχα μέσω της διεθνούς συνεργασίας θα νικήσουμε αυτήν την πανδημία».

Γαλλία: Θα ήταν πρόβλημα μία προτίμηση της AstraZeneca στους Βρετανούς

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας ζήτησε «σαφήνεια και διαφάνεια» στην υπόθεση των καθυστερήσεων των παραδόσεων του εμβολίου κατά της Covid-19 της «AstraZeneca», κάνοντας λόγο για «πρόβλημα», εάν αποδειχθεί ότι η Βρετανία ευνοήθηκε.

«Δεν θέλω να βρίσκομαι μέσα σε υποψίες, σε συνωμοσίες, αλλά μέσα στη σαφήνεια και τη διαφάνεια», δήλωσε ο Κλεμάν Μπον, καλεσμένος στην εκπομπή «Les enfants de la République» του «Radio J», που θα μεταδοθεί το πρωί της Κυριακής (31/01).

«Εάν υπάρχει ένα βιομηχανικό πρόβλημα, αυτό μπορεί να γίνει, το κατανοούμε», εξήγησε και συνέχισε: «Εάν υπάρξει, όμως, μια προτίμηση προς τους Βρετανούς, αυτό είναι ένα πρόβλημα».

Σοβαρές κατηγορίες

«Πρόκειται για σοβαρές κατηγορίες, επομένως δεν γίνονται ελαφρά τη καρδία», σημείωσε ο γάλλος υφυπουργός. «Δεν λέω ότι υπάρχει ένα πρόβλημα, όμως εάν είχαμε ένα πρόβλημα και ευνοούσαν άλλους προορισμούς, άλλες χώρες από εμάς, εκεί θα υπερασπιζόμασταν τα συμφέροντά μας», συμπλήρωσε, αναφέροντας πιθανές κυρώσεις, ήτοι την άρνηση να παραγγελθούν επιπλέον δόσεις από το εργαστήριο.

Η «AstraZeneca» έχει προκαλέσει την οργή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων. Οι ευρωπαϊκές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα το συμβόλαιο που υπέγραψαν με την εταιρεία για να της υπενθυμίσουν τη δέσμευσή της να «παράγει 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου».

«Να προκρίνουμε τη διαφάνεια, να υψώσουμε τους τόνους, αυτό πρέπει να γίνει», εκτιμά ο Κλεμάν Μπον, εμμένοντας στην αναγκαιότητα η ΕΕ να διατηρήσει μια ισχυρή κοινοτική πολιτική στο θέμα αυτό.

«Θα υπερασπιστώ με νύχια και με δόντια αυτό το ευρωπαϊκό πλαίσιο στην αγορά των εμβολίων», τόνισε και συμπλήρωσε: «Φανταστείτε τι θα γινόταν εάν κάθε ευρωπαϊκή χώρα έκανε τα τηλεφωνήματά της για να διαπραγματευτεί τις δόσεις, δεν θα κερδίζαμε υποχρεωτικά από αυτόν τον ανταγωνισμό. Θα ήταν ο πόλεμος στην Ευρώπη, ενδεχομένως ακόμη και κυριολεκτικά».

Η Novartis θα βοηθήσει στην παρασκευή του εμβολίου της Pfizer

Στο μεταξύ η ελβετική φαρμακοβιομηχανία «Novartis» υπέγραψε αρχική συμφωνία για να βοηθήσει στην παρασκευή του εμβολίου των «Pfizer/BioNTec»h κατά της Covid-19, μια κίνηση που έχει στόχο την αύξηση της παραγωγής καθώς η προσφορά δεν καλύπτει τη ζήτηση. Εφόσον επιτευχθεί μια τελική συμφωνία, η «Novartis» σχεδιάζει να αρχίσει παραγωγή το δεύτερο τρίμηνο του 2021, ανακοίνωσε την Παρασκευή η εταιρεία που έχει την έδρα της στη Βασιλεία, προσθέτοντας πως θα χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις της στο Στάιν της Ελβετίας, κοντά στον Ρήνο στα σύνορα με τη Γερμανία.

Η ανακοίνωση της «Novartis» ότι συμμετέχει στην προσπάθεια για να καλυφθούν οι ελλείψεις ακολουθεί την κίνηση της «Sanofi» αυτή την εβδομάδα να εργασθεί με την «BioNTech» για να προμηθεύσει 125 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της τελευταίας στη Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η “Novartis” κινητοποιείται σε πολλαπλά μέτωπα για να υποστηρίξει την παγκόσμια απάντηση στην πανδημία», δήλωσε ο Στέφεν Λανγκ, επικεφαλής Τεχνικών Επιχειρήσεων της «Novartis».

Η «Novartis» πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε «προχωρημένες συζητήσεις» και με άλλες εταιρείες για να αναλάβει την παραγωγή mRNA, θεραπευτικής πρωτεΐνης και άλλων πρώτων υλών για εμβόλια και θεραπείες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ