Κατηγορίες απαγγέλθηκαν εναντίον ενός άνδρα μετά την αποστολή ενός ύποπτου πακέτου σε ένα εργοστάσιο στην Ουαλία που παρασκευάζει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της «AstraZeneca», κάτι το οποίο οδήγησε σε προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των εγκαταστάσεων, ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομία, ενώ ο «πόλεμος» για τις δόσεις παραμένει.
Την ίδια ώρα που ο βρετανός ΥΠΕΞ είπε ότι η ΕΕ διαβεβαίωσε το Λονδίνο πως δεν θα μπλοκάρει τις προμήθειες των εμβολίων. «Θα ήταν πρόβλημα μία προτίμηση της “AstraZeneca” στους Βρετανούς», είπε η Γαλλία.
Συγκεκριμένα, το εργοστάσιο «Wockhardt» στο Ρέξαμ είναι υπεύθυνο για την τελική φάση της παραγωγής των εμβολίων και συγκεκριμένα για την τοποθέτησή τους μέσα σε φιαλίδια ή σε σύριγγες και την συσκευασία τους.
A man has been charged after a suspicious package was sent to the Wockhardt UK Covid vaccine processor, forcing the plant to be evacuated.https://t.co/6DAwgN3Z1L
— ∂єℓ (@WolfieSmiffed) January 30, 2021
Η αστυνομία του Κεντ ανακοίνωσε ότι ο 53χρονος Άντονι Κόλινς κατηγορείται ότι ταχυδρόμησε το πακέτο, το οποίο ερευνήθηκε στη συνέχεια από μια ομάδα πυροτεχνουργών.
Anti-vaxxers suspected of sending hoax bomb to AstraZeneca coronavirus vaccine plant
A suspicious package sent to the Wockhardt plant in Wrexham, North Wales, where the Oxford University and AstraZeneca coronavirus vaccine is being bottled
— Socialist Voice (@SocialistVoice) January 29, 2021
Σε ανακοίνωσή της η αστυνομία αναφέρει ότι το πακέτο δεν περιείχε κάποια «λειτουργική συσκευή».
Η «AstraZeneca» έχει συμφωνήσει να προμηθεύσει τη Βρετανία με 100 εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, το οποίο παρασκεύασε μαζί με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Por recomendación de expertos, la planta Wockhardt UK, donde se fabrica la vacuna de AstraZeneca, fue evacuada por un paquete sospechoso.https://t.co/B5tRIhbFX7
— Morelos Puntual (@morelos_puntual) January 28, 2021
Η «AstraZeneca» βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διαμάχη με την ΕΕ έπειτα από τη μείωση των προμηθειών του εμβολίου της έως και 75% προς το μπλοκ λόγω κάποιων ζητημάτων με την παραγωγή στο εργοστάσιό της στο Βέλγιο (έγινε έφοδος από με εντολή της Κομισιόν και κατασχέθηκαν έγγραφα από το εργοστάσιο εμβολίων).
Σημειώνεται ότι πρόκειται για το τρίτο εμβόλιο κατά του κορονοϊού που εγκρίνεται από τις ευρωπαϊκές Αρχές, έπειτα από εκείνα των εταιρειών «Pfizer/BionTech» και «Moderna».
Mae’r safle sy’n cynhyrchu a storio brechlyn Oxford-AstraZeneca wedi cael ei wagio ar ôl i becyn amheus gyrraedd y safle.
Yn ôl Wockhardt UK, bydd ymchwiliad llawn yn cael ei gynnal i’r digwyddiad ar eu safle yn Wrecsam. pic.twitter.com/K7W9Tf9AwJ
— Newyddion S4C (@NewyddionS4C) January 27, 2021
Νωρίτερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) με ανακοίνωσή του είχε γνωστοποιήσει ότι ανάβει το «πράσινο φως» για την χρήση του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Παρασκευής (29/01), δόθηκε στη δημοσιότητα και το συμβόλαιο προμηθειών που υπέγραψε η «AstraZeneca» με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το εμβόλιό της κατά του κορονοϊού, έπειτα από σχετικό αίτημα της Κομισιόν στις 27 Ιανουαρίου.
Το εμβόλιο της «AstraZeneca» θα πρέπει να χορηγείται μόνο σε ανθρώπους μεταξύ 18 και 64 ετών, λόγω έλλειψης δεδομένων για το πόσο αποτελεσματικό είναι σε μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους, ανέφερε την Πέμπτη (28/01), σε προσχέδιο σύστασης η επιτροπή εμβολιασμού της Γερμανίας.
In Wales wird ein Werk teilweise evakuiert, in dem der Impfstoff des britisch-schwedischen Impfstoffherstellers Astrazeneca hergestellt wird. Hintergrund sei, dass dort am Morgen ein verdächtiges Paket angekommen sei, teilt die Firma Wockhardt UK in Wrexham mit. pic.twitter.com/YMJE068rny
— EHA News – Deutsch (@eha_deutsch) January 27, 2021
Ο βρετανός ΥΠΕΞ είπε ότι η ΕΕ διαβεβαίωσε το Λονδίνο πως δεν θα μπλοκάρει τις προμήθειες των εμβολίων
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας δήλωσε το Σάββατο (30/01)ότι η ΕΕ τον διαβεβαίωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει να διαταράξει τις προμήθειες των εμβολίων κατά της Covid-19 προς το Ηνωμένο Βασίλειο, αφότου οι Βρυξέλλες γνωστοποίησαν ότι σχεδιάζουν τον έλεγχο των εξαγωγών.
Ο Ντόμινικ Ράαμπ έκανε τις δηλώσεις αυτές, έπειτα από μια, όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε, «εποικοδομητική συνομιλία» με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.
«Με καθησύχασε πως η ΕΕ δεν έχει καμία επιθυμία να μπλοκάρει τους προμηθευτές από το να τηρήσουν τα συμβόλαια για τη διανομή των εμβολίων στη Βρετανία», έγραψε ο Ράαμπ στο Twitter και συνέχισε: «Ο κόσμος παρακολουθεί και μονάχα μέσω της διεθνούς συνεργασίας θα νικήσουμε αυτήν την πανδημία».
#Mundo | Grupo suizo Novartis ayudará a Pfizer/BioNTech a producir su vacuna (comunicado)
Via #AFP pic.twitter.com/8nz0U6Dfa2
— Antisana Media Online (@AntisanaMedia) January 29, 2021
Γαλλία: Θα ήταν πρόβλημα μία προτίμηση της AstraZeneca στους Βρετανούς
Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας ζήτησε «σαφήνεια και διαφάνεια» στην υπόθεση των καθυστερήσεων των παραδόσεων του εμβολίου κατά της Covid-19 της «AstraZeneca», κάνοντας λόγο για «πρόβλημα», εάν αποδειχθεί ότι η Βρετανία ευνοήθηκε.
«Δεν θέλω να βρίσκομαι μέσα σε υποψίες, σε συνωμοσίες, αλλά μέσα στη σαφήνεια και τη διαφάνεια», δήλωσε ο Κλεμάν Μπον, καλεσμένος στην εκπομπή «Les enfants de la République» του «Radio J», που θα μεταδοθεί το πρωί της Κυριακής (31/01).
«Εάν υπάρχει ένα βιομηχανικό πρόβλημα, αυτό μπορεί να γίνει, το κατανοούμε», εξήγησε και συνέχισε: «Εάν υπάρξει, όμως, μια προτίμηση προς τους Βρετανούς, αυτό είναι ένα πρόβλημα».
Σοβαρές κατηγορίες
«Πρόκειται για σοβαρές κατηγορίες, επομένως δεν γίνονται ελαφρά τη καρδία», σημείωσε ο γάλλος υφυπουργός. «Δεν λέω ότι υπάρχει ένα πρόβλημα, όμως εάν είχαμε ένα πρόβλημα και ευνοούσαν άλλους προορισμούς, άλλες χώρες από εμάς, εκεί θα υπερασπιζόμασταν τα συμφέροντά μας», συμπλήρωσε, αναφέροντας πιθανές κυρώσεις, ήτοι την άρνηση να παραγγελθούν επιπλέον δόσεις από το εργαστήριο.
Η «AstraZeneca» έχει προκαλέσει την οργή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων. Οι ευρωπαϊκές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα το συμβόλαιο που υπέγραψαν με την εταιρεία για να της υπενθυμίσουν τη δέσμευσή της να «παράγει 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου».
«Να προκρίνουμε τη διαφάνεια, να υψώσουμε τους τόνους, αυτό πρέπει να γίνει», εκτιμά ο Κλεμάν Μπον, εμμένοντας στην αναγκαιότητα η ΕΕ να διατηρήσει μια ισχυρή κοινοτική πολιτική στο θέμα αυτό.
«Θα υπερασπιστώ με νύχια και με δόντια αυτό το ευρωπαϊκό πλαίσιο στην αγορά των εμβολίων», τόνισε και συμπλήρωσε: «Φανταστείτε τι θα γινόταν εάν κάθε ευρωπαϊκή χώρα έκανε τα τηλεφωνήματά της για να διαπραγματευτεί τις δόσεις, δεν θα κερδίζαμε υποχρεωτικά από αυτόν τον ανταγωνισμό. Θα ήταν ο πόλεμος στην Ευρώπη, ενδεχομένως ακόμη και κυριολεκτικά».
#4Vertices El grupo farmacéutico Wockhardt, informó que la producción de las vacunas de AstraZeneca/Oxford contra el Covid-19 se detuvo el miércoles en una planta del norte de Gales debido a una amenaza de bomba
#DiálogoEsPaz pic.twitter.com/BV8LOhU0Pl
— Cuatro Vértices (@CuatroVertices) January 28, 2021
Η Novartis θα βοηθήσει στην παρασκευή του εμβολίου της Pfizer
Στο μεταξύ η ελβετική φαρμακοβιομηχανία «Novartis» υπέγραψε αρχική συμφωνία για να βοηθήσει στην παρασκευή του εμβολίου των «Pfizer/BioNTec»h κατά της Covid-19, μια κίνηση που έχει στόχο την αύξηση της παραγωγής καθώς η προσφορά δεν καλύπτει τη ζήτηση. Εφόσον επιτευχθεί μια τελική συμφωνία, η «Novartis» σχεδιάζει να αρχίσει παραγωγή το δεύτερο τρίμηνο του 2021, ανακοίνωσε την Παρασκευή η εταιρεία που έχει την έδρα της στη Βασιλεία, προσθέτοντας πως θα χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις της στο Στάιν της Ελβετίας, κοντά στον Ρήνο στα σύνορα με τη Γερμανία.
Η ανακοίνωση της «Novartis» ότι συμμετέχει στην προσπάθεια για να καλυφθούν οι ελλείψεις ακολουθεί την κίνηση της «Sanofi» αυτή την εβδομάδα να εργασθεί με την «BioNTech» για να προμηθεύσει 125 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της τελευταίας στη Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η “Novartis” κινητοποιείται σε πολλαπλά μέτωπα για να υποστηρίξει την παγκόσμια απάντηση στην πανδημία», δήλωσε ο Στέφεν Λανγκ, επικεφαλής Τεχνικών Επιχειρήσεων της «Novartis».
Η «Novartis» πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε «προχωρημένες συζητήσεις» και με άλλες εταιρείες για να αναλάβει την παραγωγή mRNA, θεραπευτικής πρωτεΐνης και άλλων πρώτων υλών για εμβόλια και θεραπείες.
#Internacional | Evacúan laboratorio donde se fabrican vacunas de AstraZeneca en Reino Unido por amenaza de bomba, se recibió una alerta sobre la presencia de un “paquete sospechoso” dentro del recinto de Wockhardt. pic.twitter.com/3NlzTsNbtw
— La Voz de Durango (@LaVozdeDurango) January 27, 2021
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP