Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Στα άκρα η κόντρα της ΕΕ με την AstraΖeneca – Απειλές για απαγόρευση εξαγωγής εμβολίων (video)

Η επιθεώρηση πραγματοποιήθηκε σε εργοστάσιο της εταιρείας στο Βέλγιο και «ορισμένα έγγραφα και δεδομένα» κατασχέθηκαν

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τις βελγικές αρχές να επιθεωρήσουν την παραγωγή σε ένα εργοστάσιο στο Βέλγιο που παρασκευάζει το εμβόλιο της «AstraZeneca» κατά του κορονοϊού, όπου προβλήματα έχουν οδηγήσει σε μεγάλη έλλειψη προσφοράς του εμβολίου. Και ο πόλεμος ανάμεσα στις δυο πλευρές συνεχίζεται και με απειλές για απαγόρευση εξαγωγής εμβολίων.

Βλέπετε, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε μεγάλη κόντρα με τη συγκεκριμένη εταιρεία, σε σχέση με τις δόσεις (με τη μείωση των εμβολίων είναι στο 75% και όχι στο 60%). Με τη Κομισιόν να ενεργοποιεί, παράλληλα, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της ακόμη και με «εφόδους» – όπως στην «AstraZeneca» – για να πιστοποιήσουν ότι εταιρείες λένε την αλήθεια.

Ευρωπαϊκά Μέσα αναφέρουν ότι η «AstraZeneca» δεν θα μπορέσει να παραδώσει τα 80 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού που αναμένονταν το πρώτο τρίμηνο του 2021. Έτσι η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε εντολή για ελέγχους σε εργοστάσια της εταιρείας, κατάσχοντας μάλιστα και έγγραφα προκειμένου να ερευνηθούν, ενώ ζήτησε από την «AstraZeneca» να δημοσιοποιήσει το μεταξύ τους συμβόλαιο προκειμένου να γίνει γνωστή η συμφωνία, κάτι που αναμένεται τελικά να συμβεί την Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, ξεκίνησαν από την Τετάρτη οι επικριτικές δηλώσεις από μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την αρχή έκανε η Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου, η οποία χαρακτήρισε «ανεπαρκείς» τις εξηγήσεις από την εταιρεία, οι οποίες προκάλεσαν «βαθιά δυσαρέσκεια στα κράτη-μέλη». «Τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ενωμένα στο ότι η «AstraZeneca» πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία μας», υπογράμμισε η ευρωπαία επίτροπος και πρόσθεσε ότι «οι φαρμακευτικές εταιρείες, όσοι παράγουν εμβόλια, έχουν ηθικές, κοινωνικές ευθύνες και ευθύνες συμβολαίων, τις οποίες πρέπει να τηρήσουν».

Διεμήνυσε, μάλιστα, ότι άποψη που συνιστά πως δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει παραδόσεις επειδή υπάρχει η συμφωνία «βέλτιστης προσπάθειας» «δεν είναι ούτε σωστή ούτε αποδεκτή». Στο μήνυμά της με πολλούς αποδέκτες, καθώς πρόβλημα έχει προκύψει και με τις παραδόσεις εμβολίων της «Pfizer», σημειώνει ότι «οι εταιρείες δεν πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει τα μέσα να μάθει τι συμβαίνει».

Κατασχέθηκαν έγγραφα από το εργοστάσιο εμβολίων

Η επιθεώρηση στο συγκεκριμένο εργοστάσιο στο Βέλγιο πραγματοποιήθηκε και «ορισμένα έγγραφα και δεδομένα» που κατασχέθηκαν «βρίσκονται υπό εξέταση», δήλωσε την Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, στο Γαλλικό Πρακτορείο, ένας εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του Βελγίου (FAGG).

Ανακοίνωση της υπηρεσίας ανέφερε νωρίτερα την Πέμπτη (28/01) ότι η επίσκεψη δεν είχε ακόμη πραγματοποιηθεί. Γνωστοποιούσε, ωστόσο, πως η Επιτροπή, που συντονίζει τις παραγγελίες εμβολίων για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζήτησε έλεγχο των ροών παραγωγής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει.


Το εν λόγω εργοστάσιο βρίσκεται στο Σενέφ, στο γαλλόφωνο νότιο Βέλγιο. Λειτουργεί από τον αμερικανικό όμιλο «Thermo Fischer Scientific», ο οποίος μόλις ανέλαβε τη διαχείρισή του στα μέσα Ιανουαρίου από τον γαλλικό όμιλο, που εξειδικεύεται στον τομέα της φαρμακευτικής βιομηχανίας, τον «Novasep». Η βελγική ρυθμιστική αρχή αρχικά διαβεβαίωσε ότι εξακολουθεί να είναι εργοστάσιο της «Novasep».

Η επιθεώρηση και η εξέταση των στοιχείων που συλλέχθηκαν επιτόπου αποσκοπούν στο «να διασφαλιστεί ότι η καθυστέρηση στη χορήγηση εμβολίων οφείλεται πράγματι σε ένα πρόβλημα παραγωγής στον βελγικό εργοστάσιο», υπεργολάβος της AstraZeneca, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Βέλγος υπουργός Υγείας, Φρανκ Βαντενμπρούκκε.

Ο υπουργός ήταν εκείνος που έδωσε στην FAGG την εντολή επιθεώρησης του εργοστασίου «κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».


«Όπως απαιτείται από τις διαδικασίες σε τέτοιες περιπτώσεις, η επιθεώρηση πραγματοποιείται σε συνεργασία με άλλες χώρες, προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης διαφάνεια και αντικειμενικότητα», πρόσθεσε ο Βαντενμπρούκκε, αναφερόμενος στη συνεργασία των βελγικών αρχών με «εμπειρογνωμόνες από την Ολλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία».

Οι απειλές Μισέλ για δικαστήρια

«Σκληραίνει», λοιπόν, και άλλο την τακτική της η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στις εταιρείες που παρασκευάζουν εμβόλια κατά του κορονοϊού και με τις οποίες η Κομισιόν έχει υπογράψει συμφωνίες, με τον Σαρλ Μισέλ να αναφέρει ότι εάν δεν λυθεί το θέμα μέσω του διαλόγου θα ακολουθηθεί η νομική οδός. Αυτό έγραψε και σε απαντητική επιστολή που έστειλε, επίσης, σε Κυριάκο Μητσοτάκη και ακόμα τρεις ηγέτες της ΕΕ. 

Την ίδια ώρα, που οι Αρχές στη Γερμανία ανέφεραν ακατάλληλο για άτομα άνω των 65 ετών το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού.

Η AstraZeneca θα δώσει στη δημοσιότητα το συμβόλαιο με την ΕΕ

Εν τω μεταξύ, η φαρμακευτική εταιρεία «AstraZeneca» συμφώνησε να δημοσιοποιήσει το συμβόλαιο παραδόσεων εμβολίων κατά της COVID-19 που έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σκοπεύει, μάλιστα, την Παρασκευή (28/01), να κάνει προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ποια ευαίσθητα τμήματα θα απαλείψει, σύμφωνα με την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine («FAZ»).

Το εν λόγω μέσο επικαλείται πηγή της ΕΕ σύμφωνα με την οποία, ενώ η AstraZeneca δεν θα μπορέσει να παραδώσει τα 80 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 που αναμένονταν το πρώτο τρίμηνο, οι ποσότητες θα υπερβαίνουν σημαντικά τα 31 εκατομμύρια δόσεις που είχαν νωρίτερα αναφερθεί.

Τις προηγούμενες ημέρες, το ζήτημα μεταξύ της εταιρίας και της ΕΕ έλαβε διαστάσεις «θρίλερ», με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να είναι εμφανώς απογοητευμένες για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων για τις οποίες είχαν συμφωνήσει με την εταιρία.

Γερμανία: Όχι στον εμβολιασμό των άνω των 65 ετών με το προϊόν της AstraZeneca

Σημειώνεται πως νωρίτερα την ίδια ημέρα, η γερμανική επιτροπή για τους εμβολιασμούς (STIKO) ανέφερε πως το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού, θα πρέπει να χορηγείται μόνο σε ανθρώπους κάτω των 65 ετών, επικαλούμενη έλλειψη επαρκών δεδομένων για να συστήσει τη χρήση του για τον εμβολιασμό ομάδων μεγαλύτερης ηλικίας.

Η Κομισιόν ανακοινώνει την Παρασκευή λεπτομέρειες για τις εξαγωγές εμβoλίων από την ΕΕ

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει την Παρασκευή (29/01) τις λεπτομέρειες μηχανισμού που θα απαιτεί ειδοποίηση και άδεια για τις εξαγωγές εμβoλίων κατά της Covid-19 από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τις μειώσεις των ποσοτήτων των προγραμματισμένων παραδόσεων εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες στις 27 χώρες μέλη.

Η Κομισιόν, η οποία συντόνισε την συλλογική διαδικασία παραγγελιών εμβολίων, ανακοίνωσε την Τρίτη (26/01) ότι θα προτείνει την επιβολή διαδικασίας καταγραφής των εξαγωγών εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες που διαθέτουν μονάδες παραγωγής στο ευρωπαϊκό έδαφος και αυτό για την ενίσχυση της διαφάνειας.

Την Πέμπτη (28/01), η Κομισιόν διευκρίνισε ότι η πρότασή της αφορά την διαφάνεια και την παροχή εξουσιοδότησης.

«Η απόφαση για την έναρξη εφαρμογής του μηχανισμού θα ληφθεί την Παρασκευή», διευκρίνισε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πληροφορήθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι η εταιρεία AstraZeneca θα μειώσει τις παραδόσεις του εμβολίου της κατά 60% περίπου εξαιτίας προβλημάτων παραγωγής. Περικοπές στην τροφοδοσία της Ευρώπης σε εμβόλια έγιναν και από την εταιρεία «Pfizer».

Αυτές οι εξελίξεις έρχονται, ενώ έγινε γνωστό την Τρίτη (27/01) ότι οι «Pfizer/BioNTech» θα συνεργαστούν με τη γαλλική εταιρία «Sanofi». Με στόχο την παραγωγή 100 εκατ. εμβολίων αποκλειστικά για την Ευρώπη.

Τσεχία: Ενδιαφέρον για το ρωσικό εμβόλιο

Εξάλλου η Τσεχία μία από τις δύο χώρες – μαζί με την Ισπανία- που ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τους εμβολιασμούς λόγω της έλλειψης των εμβολίων της «AstaZeneca», φαίνεται να στρέφει το ενδιαφέρον της προς το ρωσικό εμβόλιο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Open TV», η Τσεχία επιβεβαιώνει τις επαφές της με την Ρωσία για την αγορά του «Sputnik V».

«Τώρα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που μπορούμε να εμβολιάσουμε όλους με τη δεύτερη δόση, αλλά δεν θα μπορέσουμε να διευρύνουμε το όριο για ηλικιωμένους άνω των 80 ετών για τις επόμενες 14 ημέρες, επειδή δεν έχουμε εμβόλια», επιβεβαίωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας της Νότιας Βοημίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι υγειονομικές Αρχές της Μαδρίτης ανέστειλαν τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού αυτή και την ερχόμενη εβδομάδα. Η περιφέρεια σταμάτησε τους νέους εμβολιασμούς ώστε να χρησιμοποιήσει τις λίγες δόσεις του εμβολίου που έχει ακόμη για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης σε όσους έχουν λάβει την πρώτη. Η περιφέρεια της Μαδρίτης έχει εμβολιάσει ήδη 180.000 ανθρώπους αφότου ξεκίνησε η εμβολιαστική εκστρατεία.

El Mundo: Η Ευρωπαϊκή Ένωση φταίει για τις καθυστερήσεις

Ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιρρίπτει το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας σχετικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού, που αναγκάζουν τη Μαδρίτη να σταματήσει τους εμβολιασμούς επιπλέον ανθρώπων, ανέφερε η εφημερίδα El Mundo, επικαλούμενη ένα επίσημο έγγραφο που διέρρευσε.

Με τα αποθέματα των εμβολίων μειώνονται και τις νέες μολύνσεις να αγγίζουν επίπεδα-ρεκόρ, οι προμήθειες εμβολίων σε όλη τη χώρα απειλούνται και οι Αρχές της πρωτεύουσας και της βόρειας περιοχής, Κανταβρίας, σταμάτησαν να κάνουν το εμβόλιο κορονοϊού σε επιπλέον ανθρώπους και επικεντρώνονται στη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου σε όσους έχουν λάβει ήδη την πρώτη.

Σε ένα προσχέδιο ημερήσιας διάταξης για τη συνάντηση των περιφερειακών επικεφαλής υγείας, η κεντρική κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι κατηγορεί τις Βρυξέλλες για τα προβλήματα, ανέφερε η «El Mundo».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτή που διαπραγματεύεται και υπογράφει τις συμβάσεις, είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση και την εξασφάλιση της σωστής εκτέλεσής τους», ανέφερε η κυβέρνηση στο έγγραφο. Το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ