Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Γερμανικά ΜΜΕ: Μόλις 8% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca στους άνω των 65 – Τι απαντά η εταιρία

Μύλος...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η έντονη δυσαρέσκεια που εξέφρασε χθες, Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση προς την AstraZeneca με αφορμή τις ανεπαρκείς εξηγήσεις της ως προς τις μειωμένες δόσεις εμβολίων για τις χώρες μέλη δεν ήταν το μοναδικό πλήγμα προς την εταιρία. Για την ακρίβεια, ήταν το ελάχιστο, καθώς αυτό που ακολούθησε την έφερε σε ακόμη δυσμενέστερη θέση.

Δύο μεγάλες γερμανικές εφημερίδες η Handelsblatt και η Bild έβαλαν στο στόχαστρο την AstraZeneca γράφοντας ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της κατά του κορονοϊού στα άτομα άνω των 65 ετών είναι μόλις 8%.

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές, το Βερολίνο εκτιμά ότι η αποτελεσματικότητα στην ηλικιακή αυτή ομάδα δεν ξεπερνά το προαναφερθέν ποσοστό.

Από την πλευρά της η Bild, η οποία επίσης επικαλείται κυβερνητικές πηγές χωρίς να τις κατονομάζει, γράφει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ αναμένει ότι το εμβόλιο των AstraZeneca και της Οξφόρδης, που εκτιμάται ότι θα λάβει αυτή την Παρασκευή άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), δε θα εγκριθεί για τους ενήλικες άνω των 65 ετών, επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στις εμβολιαστικές εκστρατείες πολλών χωρών.

Αποτέλεσμα αυτής της πληροφορίας ήταν οι Βρυξέλλες να προειδοποιήσουν με διακοπή της εισροής εμβολίων για τις χώρες-μέλη της ΕΕ, αλλά και την AstraZeneca να περνά στην αντεπίθεση.

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία υπερασπίστηκε το βράδυ την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της κατά της covid-19 στα άτομα άνω των 65 ετών, διαψεύδοντας τις αναφορές των δύο γερμανικών Μέσων ενημέρωσης.

«Τα άρθρα, σύμφωνα με τα οποία η αποτελεσματικά του εμβολίου των AstraZeneca και της Οξφόρδης είναι μόλις 8% στους ενήλικες άνω των 65 ετών, είναι εντελώς αναληθή», ανέφερε εκπρόσωπος της φαρμακοβιομηχανίας σε ανακοίνωσή του προς το AFP.

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία, το εμβόλιο της οποίας ήδη έχει λάβει άδεια χρήσης και χορηγείται ευρέως στη Βρετανία, εξηγεί στην ανακοίνωσή της ότι δημοσίευσε τον Νοέμβριο στο περιοδικό The Lancet τα επιστημονικά δεδομένα, «τα οποία δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι είχαν ισχυρή ανοσολογική αντίδραση στο εμβόλιο, με το 100% να παράγει συγκεκριμένα αντισώματα μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης».

Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν υπογράμμισε σήμερα ότι οι ευρωπαϊκές αρχές θα βασίσουν την απόφασή τους για να εγκρίνουν το εμβόλιο της AstraZeneca στα υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές του γερμανικού Τύπου για την αποτελεσματικότητά του στους ηλικιωμένους.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ