Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Ο καιρός «τρελάθηκε»: Το ‘στρωσε στη Σαχάρα – Χιόνια και στη Σαουδική Αραβία, με τον υδράργυρο στους -2°C (video)

Πρωτόγνωρες συνθήκες και για τις καμήλες - Η κλιματική αλλαγή «δημιουργεί» περίεργες συνθήκες σε όλο τον πλανήτη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το ψυχρό κύμα που επηρεάζει τις τελευταίες ημέρες πολλές χώρες της Ευρώπης και τα Βαλκάνια έφτασε μέχρι την Αφρική και τη Σαχάρα, όπου είδαν «άσπρη μέρα». Χιόνια έπεσαν και στη Σαουδική Αραβία, με τον υδράργυρο στους -2°C. Πρωτόγνωρες συνθήκες για τους κατοίκους των συγκεκριμένων και τις καμήλες, με την κλιματική αλλαγή να «δημιουργεί» πρωτόγνωρες εικόνες σε όλο τον πλανήτη.

Το χιόνι κάλυψε, λοιπόν, έστω και επιφανειακά την έρημο Σαχάρα, και οι καμήλες περπάτησαν στο λευκό «πέπλο» που έφεραν οι πολικές θερμοκρασίες.

Ο Ιανουάριος επιφυλάσσει χιόνι και πολικές θερμοκρασίες για πολλά μέρη σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά η Αφρική και η Μέση Ανατολή, που είναι πιο κοντά στον ισημερινό, δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στις περιοχές του πλανήτη που αναμένουμε να δούμε τέτοιες εικόνες. Το 2021 συνεχίζει τα παράδοξα και χάρισε σε φωτογράφους και καμεραμέν εικόνες που δεν περιμέναμε να δούμε.

Όπως αναφέρθηκε στην έρημο Σαχάρα έπεσε χιόνι και στη Σαουδική Αραβία ο υδράργυρος έπεσε στους -2 βαθμούς Κελσίου (κάτι που έχει να συμβεί εδώ και μισό αιώνα). Ένας φωτογράφος, όπως μεταδίδει η «Daily Mail», κατέγραψε τον πάγο στους αμμόλοφους της Σαχάρα και οι εικόνες εντυπωσιάζουν…

Σε εικόνες από την Αλγερία πρόβατα φαίνονται να στέκονται στους αμμόλοφους που έχουν καλυφθεί από πάγο.

Η έρημος της Σαχάρας καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Αφρικής και έχει περάσει από αλλαγές θερμοκρασίας και υγρασίας τα τελευταία εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες αναμένεται να γίνει ξανά πράσινη σε περίπου 15.000 χρόνια.

Στη Σαουδική Αραβία, ντόπιοι και ξένοι έσπευσαν στην έρημο στην περιοχή «Aseer» για να απολαύσουν το σπάνιο θέαμα, όπως αναφέρει το «GEO TV». Στις εικόνες του Karim Bouchetata διακρίνεται η μικρή πόλη της Αλγερίας «Ain Sefra». Πρόβατα φαίνεται να στέκονται στους καλυμμένους με πάγο αμμόλοφους, όταν η θερμοκρασία έπεσε στους -3C. Η «Ain Sefra» είναι γνωστή ως «Πύλη προς την έρημο».

χιόνια Σαχάρα έρημος Σαουδική Αραβία Abu Nayel Fawaz Al Harib Magnus twitter 1

χιόνια Σαχάρα έρημος Σαουδική Αραβία Abu Nayel Fawaz Al Harib Magnus twitter 2

χιόνια Σαχάρα έρημος Σαουδική Αραβία Karim Bouchetata Bav Media twitter

χιόνια Σαχάρα έρημος Σαουδική Αραβία Karim Bouchetata Bav Media twitter 1

χιόνια Σαχάρα έρημος Σαουδική Αραβία Karim Bouchetata Bav Media twitter 2

χιόνια Σαχάρα έρημος Σαουδική Αραβία Karim Bouchetata Bav Media twitter 3

Φωτογραφίες: Karim Bouchetata/Bav Media, Abu Nayel Fawaz Al-Harib/Magnus από Twitter

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ