Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Πολλές αντιδράσεις για τη σύλληψη Ναβάλνι στη Μόσχα – Τι συνέβη στο αεροδρόμιο (video)

Τι λένε ΕΕ, ΗΠΑ, Γερμανία και Μεγάλη Βρετανία: Η Ρωσία χαρακτηρίζει τις οργισμένες αντιδράσεις της Δύσης προσπάθεια αποπροσανατολισμού των πολιτών από τα εσωτερικά προβλήματα - Σε ακροαματική διαδικασία προσήχθη ο Ναβάλνι, την χαρακτήρισε «ύψιστη ανομία»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η σύλληψη του ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι κατά την επιστροφή του στη Μόσχα από τη Γερμανία την Κυριακή (17/01), μερικούς μήνες μετά τη δηλητηρίασή του με νευροτοξικό παράγοντα (όπως είχαν πει και το Βερολίνο), έχει ξεσηκώσει πολλές αντιδράσεις από τη Δύση, προκαλώντας μια πολιτική κόντρα.

Τι λένε Ευρωπαϊκή Ένωση, ΗΠΑ, Γερμανία και Μεγάλη Βρετανία. Η Ρωσία χαρακτηρίζει τις οργισμένες αντιδράσεις της Δύσης προσπάθεια αποπροσανατολισμού των πολιτών από τα εσωτερικά προβλήματα.

Σε ακροαματική διαδικασία προσήχθη ο Ναβάλνι, την χαρακτήρισε «ύψιστη ανομία». Οι δικηγόροι του δήλωσαν τη Δευτέρα (18/01) ότι δεν τους έχει δοθεί πρόσβαση στον πελάτη τους από την Κυριακή (17/01) και ότι είναι άγνωστη η κατάστασή του. Οι ρωσικές σωφρονιστικές Αρχές τον είχαν προειδοποιήσει ότι θα είναι «υποχρεωμένες» να τον συλλάβουν.


Πιο αναλυτικά, την έντονη αντίδρασή του στη σύλληψη του επικριτική του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «απαράδεκτη», ενώ ζήτησε την «άμεση απελευθέρωση» του Αλεξέι Ναβάλνι.

Ο επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι θα πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα, δήλωσε τη Δευτέρα (18/01) ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

«Η Ρωσία δεσμεύεται από το Σύνταγμά της και από τις διεθνείς υποχρεώσεις της προς την αρχή του κράτους δικαίου και την προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων. Οι αρχές αυτές θα πρέπει, φυσικά, να ισχύουν και για τον Αλεξέι Ναβάλνι. Θα πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα», αναφέρει ο Μάας σε ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά του το Λονδίνο ζήτησε τη Δευτέρα (18/01) από τη Μόσχα την άμεση απελευθέρωση του Ναβάλνι και κάλεσε τη Μόσχα να εξηγήσει πώς ο Ναβάλνι δέχτηκε επίθεση με ένα χημικό όπλο.

Ο 44χρονος Ναβάλνι έκανε τη Δευτέρα (18/01) τα πρώτα δημόσια σχόλιά του, τα οποία ανέβασε σε βίντεο στο Twitter η εκπρόσωπός του.

«Είναι φρικτό ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι, το θύμα ενός ειδεχθούς εγκλήματος, συνελήφθη από τις ρωσικές αρχές. Θα πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ. «Αντί να διώκει τον κ. Ναβάλνι η Ρωσία θα πρέπει να εξηγήσει με ποιον τρόπο ένα χημικό όπλο χρησιμοποιήθηκε σε ρωσικό έδαφος», είπε ο Ράαμπ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Τόμας Πέτριτσεκ επιθυμεί να συζητηθεί η σύλληψη του Ναβάλνι και η πιθανότητα επιβολής κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας σε σχέση με το συμβάν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

«Η σύλληψη του @ναβάλνι είναι πολιτικά υποκινούμενη. Συνελήφθη για τις απόψεις του, όχι για αυτό για το οποίο κατηγορείται επισήμως. Το ρωσικό καθεστώς, ως εκ τούτου, παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα επιδιώξω να συζητηθεί αυτό στην επόμενη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ», έγραψε ο Πέτριτσεκ στο Twitter προσθέτοντας ότι «Ο @ναβάλνι έχει τη στήριξή μου. Θα προτείνω μια συζήτηση για πιθανές κυρώσεις».


«Καταδικάζει σθεναρά» η Ουάσινγκτον

Τη σύλληψη την Κυριακή (17/01) του ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι κατά την επιστροφή του στη Ρωσία από τη Γερμανία, μερικούς μήνες μετά τη φερόμενη δηλητηρίασή του με νευροτοξικό παράγοντα, καταδικάζει «σθεναρά» η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του ο αμερικανός απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο:

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν σθεναρά την απόφαση της Ρωσίας να συλλάβει τον Αλεξέι Ναβάλνι, τονίζει ο Πομπέο στην ανακοίνωση Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κρίνοντας ότι η σύλληψή του είναι η τελευταία σε μια σειρά αποπειρών να σιωπήσουν ο Ναβάλνι και άλλες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης και ανεξάρτητες φωνές που επικρίνουν τις ρωσικές αρχές».


Τι λέει η Ρωσία – Σε ακροαματική διαδικασία προσήχθη ο Ναβάλνι, την χαρακτήρισε «ύψιστη ανομία»

Η Μόσχα απέρριψε τη Δευτέρα (18/010 την «τεχνητή απήχηση», όπως την χαρακτήρισε, της υπόθεσης Ναβάλνι στη Δύση την ώρα που ο δριμύς επικριτής του Κρεμλίνου αποκαλούσε «ύψιστη ανομία» την προσαγωγή του σε ακροαματική διαδικασία.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε τη Δευτέρα (18/01) ότι η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται για το πλήγμα στην εικόνα της. «Θα έπρεπε μάλλον να ενδιαφερόμαστε για την εικόνα μας, αλλά δεν είμαστε τίποτα νεαρές κυρίες σε χοροεσπερίδα», υπογράμμισε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους στην ετήσια συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, η Γερμανία δεν παρέδωσε στη Ρωσία αποδεικτικά στοιχεία από τα οποία να προκύπτει ότι ο ορκισμένος εχθρός του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν δηλητηριάστηκε και η Μόσχα δεν βλέπει κάποιο λόγο να ξεκινήσει ποινική έρευνα.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε, ακόμα, τη Δευτέρα (18/01) ότι οι εκδηλώσεις οργής των δυτικών χωρών για τη σύλληψη του Ναβάλνι είναι σχεδιασμένες για να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες τους από τα εσωτερικά προβλήματα.

Σε σχέση με τα διάφορα σχόλια για την σύλληψή του, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα συμβούλευσε τους αξιωματούχους τρίτων χωρών να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και να επικεντρώνονται σε εσωτερικά ζητήματα.

«K. Σάλιβαν (Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν) καθώς και πολλές άλλες προσωπικότητες ξένων χωρών που δίνουν στη δημοσιότητα προκατασκευασμένα σχόλια: σεβαστείτε το διεθνές δίκαιο, μην καταπατάτε την εθνική νομοθεσία κυρίαρχων κρατών και ασχοληθείτε με τα προβλήματα των χωρών σας», έγραψε η Ζαχάροβα στο Facebook μετά την έκκληση του Σάλιβαν για την απελευθέρωση του Ναβάλνσι μέσω Twitter.

Πώς έγινε η σύλληψη του Ναβάλνι

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο πολιτικός, σφοδρός επικριτικής του Πούτιν που ανάρρωσε στη Γερμανία μετά από επίθεση δηλητηρίασης, επέστρεψε στη Μόσχα και συνελήφθη στο αεροδρόμιο «Σερεμέτιεβο» λίγο μετά την έξοδο από το αεροπλάνο.

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής (17/01) στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας. Το αεροπλάνο είχε προγραμματιστεί να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Βνούκοβο, το οποίο έκλεισε λόγω των «τεχνικών λόγων».

Φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον δείχνουν να αγκαλιάζει την σύζυγό του Γιούλια πριν συλληφθεί από αστυνομικούς αμέσως μετά την επιστροφή του από το Βερολίνο στη Μόσχα. Οι ρωσικές σωφρονιστικές αρχές επιβεβαίωσαν την σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι.

Κατά την επιβίβασή του στο αεροπλάνο, δήλωνε σε δημοσιογράφους ότι είναι αδύνατον να συλληφθεί, καθώς και ότι είναι αθώος. Ευχαρίστησε δε τη Γερμανία, επειδή οργάνωσε τη θεραπεία του και τη διαδικασία ανάρρωσής του.

Ως μέτρο ασφαλείας, η γερμανική αστυνομία οδήγησε απευθείας τον Αλεξέι Ναβάλνι και τη σύζυγό του Γιούλια στο αεροπλάνο τους. Το ζευγάρι επιβιβάστηκε την τελευταία στιγμή βγαίνοντας από το αυτοκίνητο με το οποίο τους είχαν πάει στον τερματικό σταθμό, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο τους υπόλοιπους επιβάτες. «Είναι η καλύτερη στιγμή που βιώνω τους τελευταίους πέντε μήνες», είπε στους δημοσιογράφους και συμπλήρωσε: «Νιώθω υπέροχα. Επιστρέφω στην πατρίδα μου».

Από τότε που ο Ναβάλνι ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επιστρέψει στη χώρα του, οι ρωσικές σωφρονιστικές αρχές (FSIN) προειδοποίησαν ότι θα είναι «υποχρεωμένες» να τον συλλάβουν επειδή παραβίασε τους όρους μιας ποινής με αναστολή, που του είχε επιβληθεί το 2014.

Ο 44χρονος Ναβάλνι απέρριψε την προειδοποίηση αυτή, που στοχεύει, σύμφωνα με τον ίδιο, να «τον τρομοκρατήσει» και απηύθυνε, αντιθέτως, κάλεσμα στους υποστηρικτές του να τον υποδεχθούν στο αεροδρόμιο.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ