Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες για καθαίρεση του Τραμπ – Την Τετάρτη το άρθρο παραπομπής (video)

«Αυτό που έκανε αυτός ο πρόεδρος είναι ασυγχώρητο και πρέπει να λογοδοτήσει»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η αντίστροφη μέτρηση για την απομάκρυνση του Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο φαίνεται πως είναι γεγονός, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κανόνων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, να δηλώνει πως περιμένει ότι το άρθρο για την παραπομπή του απερχόμενου προέδρου της χώρας θα φθάσει στην ολομέλεια του σώματος την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου. Εκφράζει ακόμη, την πεποίθησή του ότι αυτό θα εγκριθεί.

«Είναι σημαντικό να ενεργήσουμε και είναι σημαντικό να ενεργήσουμε κατά σοβαρό και αποτελεσματικό τρόπο», δήλωσε ο Τζιμ ΜακΓκόβερν στο CNN. «Το περιμένουμε στην ολομέλεια την Τετάρτη. Και περιμένουμε ότι θα εγκριθεί».

Ο ίδιος δήλωσε ότι περιμένει πως οι Ρεπουμπλικανοί του Κονγκρέσου θα αντιταχθούν σε απόφαση με την οποία θα απευθύνεται αίτημα προς τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να επικαλεσθεί την 25η Τροπολογία για την καθαίρεση του Τραμπ. Στην περίπτωση αυτή, η επιτροπή του θα παρουσιάσει ρύθμιση για την κατάθεση αυτής της απόφασης στην Βουλή προς ψήφιση και, 24 ώρες μετά, η επιτροπή θα φέρει στην ολομέλεια νέα απόφαση για την παραπομπή.

«Αυτό που έκανε αυτός ο πρόεδρος είναι ασυγχώρητο και πρέπει να λογοδοτήσει», τόνισε ο Τζιμ ΜακΓκόβερν.

Τι προβλέπει η 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος

Σημειώνεται ότι με βάση το 25ο άρθρο του αμερικανικού Συντάγματος, ένας Πρόεδρος αντικαθίσταται από τον αντιπρόεδρό του, αν δεν μπορεί να εκπληρώσει τα καθήκοντά του. Αναλυτικότερα, η 25η τροπολογία, που επικυρώθηκε το 1967 στον απόηχο της δολοφονίας του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι το 1963, παρέχει το δικαίωμα στον αντιπρόεδρο σε συνεργασία με την πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου να κηρύξουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ «ανίκανο», εφόσον υπάρξει διαπίστωση ότι δεν δύναται να ασκήσει τις υποχρεώσεις του.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ