Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Η αρχή του επίσημου τέλους για τον Τραμπ: Ξεκινά τη Δευτέρα η νέα διαδικασία παραπομπής του

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ θα εισαγάγει άρθρο για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τη Δευτέρα (11/01) θα ξεκινήσει, τελικά, η διαδικασία παραπομπής του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μόλις εννιά ημέρες πριν αναγκαστεί να δώσει επίσημα τη θέση του στο Οβάλ Γραφείο στον νικητή και – με τη… βούλα της Γερουσίας – των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, Τζο Μπάιντεν.

Την είδηση της έναρξης της διαδικασίας της παραπομπής του Τραμπ έδωσε ο Δημοκρατικός βουλευτής Τεντ Λιου με ανάρτησή του στο Twitter. Συγκεκριμένα ο Λιου, ο οποίος μετείχε ενεργά τον Δεκέμβριο του 2019 στη διαδικασία της Βουλής των Αντιπροσώπων για την παραπομπή του προέδρου των ΗΠΑ, η οποία τελικά απέτυχε μετά την αντίθετη απόφαση της Γερουσίας, ανέφερε ότι υπάρχουν σήμερα 180 βουλευτές που υποστηρίζουν ένα νέο άρθρο μομφής μετά τις τραγικές ταραχές στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ (με πέντε νεκρούς) την Τετάρτη (06/01) από τους υποστηρικτές του Τραμπ, μετά από παρότρυνσή του. Στις συγκεντρώσεις που έγιναν, πριν η Γερουσία αναγνωρίσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές.

Εάν η πρόταση περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, κάτι που είναι βέβαιο, καθώς το ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, ο Τραμπ θα είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που παραπέμπεται δύο φορές. Όπως αναφέρθηκε η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε παραπέμψει τον Τραμπ τον Δεκέμβριο 2019 επειδή άσκησε πίεση στον πρόεδρο της Ουκρανίας να διεξαγάγει έρευνες για τον Μπάιντεν, αλλά η Γερουσία τον αθώωσε τον Φεβρουάριο 2020.

«Ο πρόεδρος έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια των ΗΠΑ και των κυβερνητικών θεσμών. Απείλησε την ακεραιότητα του δημοκρατικού συστήματος, παρενέβη στην ειρηνική μετάβαση εξουσίας και απείλησε έναν συντονιστικό τομέα διακυβέρνησης», αναφέρεται στο κατηγορητήριο που συντάσσουν οι Δημοκρατικοί βουλευτές.

Όλο και περισσότερο απομονωμένος και θυμωμένος, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, βρίσκεται αντιμέτωπος με μια νέα προσπάθεια των Δημοκρατικών να τον καθαιρέσουν, μετά τα τελευταία γεγονότα . Έχοντας χάσει πολλούς συνεργάτες του.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής (08/01), το Twitter προχώρησε στη μόνιμη αναστολή του προσωπικού λογαριασμού και της πρόσβασης του Τραμπ στους σχεδόν 90 εκατομμύρια «ακολούθους» του, επικαλούμενο τον κίνδυνο υποκίνησης περαιτέρω βίας.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι δήλωσε την Παρασκευή (09/01), πως, αν ο Τραμπ δεν παραιτηθεί, έδωσε οδηγίες στην Επιτροπή Κανονισμών του σώματος να προχωρήσει σε πρόταση παραπομπής του προέδρου και προσφυγής στην 25η Τροπολογία, που προβλέπει την καθαίρεση ενός προέδρου, ο οποίος δεν είναι ικανός να εκτελέσει τα επίσημα καθήκοντά του.

Για να γίνει επίκληση της 25ης Τροπολογίας, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και η πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου του Τραμπ θα πρέπει να κηρύξουν τον αμερικανό πρόεδρο ανίκανο να εκτελέσει τα καθήκοντα της προεδρίας. Ο Πενς είναι αντίθετος στην ιδέα να χρησιμοποιηθεί η τροπολογία, έκανε γνωστό ένας σύμβουλος.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ