Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Θανατική ποινή σε κινέζο μεγιστάνα για δωροδοκία και… διγαμία

Οι προθέσεις του κρίθηκαν «εξαιρετικά κακόβουλες»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ένοχος για παθητική δωροδοκία ύψους 215 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και για απόπειρα παθητικής δωροδοκίας ακόμη 13 εκατομμυρίων ευρώ, κρίθηκε ο Λάι Σιαομίν.

Σύμφωνα με το δικαστήριο του Τιαντζίν που τον καταδίκασε, τα ποσά είναι «εξαιρετικά σημαντικά, οι περιστάσεις εξαιρετικά σοβαρές και οι προθέσεις εξαιρετικά κακόβουλες».

Ένοχος και για… διγαμία

Ο Λάι Σιαομίν κρίθηκε επίσης ένοχος για διγαμία, «διότι έζησε επί μακρόν με άλλες γυναίκες» εκτός του γάμου του, με τις οποίες απέκτησε «παράνομα» τέκνα.

Η ομολογία του Λάι Σιαομίν τον Ιανουάριο 2020 μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση CCTV. Παρουσιάστηκαν εικόνες από ένα διαμέρισμα του ίδιου στο Πεκίνο, όπου υπήρχαν χρηματοκιβώτια και ντουλάπες γεμάτες με δεσμίδες χαρτονομισμάτων. Μεταδόθηκε επίσης οπτικό υλικό με πολυτελή αυτοκίνητα και ράβδους χρυσού που είχε δεχθεί ως μίζες.

«Δεν τόλμησα να ξοδέψω τα χρήματα», ανέφερε ο μεγιστάνας.

Όταν ο Σι Ζιπίνγκ ανήλθε στην εξουσία της χώρας το 2012, ξεκίνησε μια δυναμική εκστρατεία ενάντια στη διαφθορά. Έκτοτε, έχει γίνει δίωξη σε περισσότερα από ενάμισι εκατομμύριο στελέχη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Αντίθετες είναι οι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες καταγγέλλουν την πρακτική της δημόσιας ομολογίας που μεταδίδεται μέσω της τηλεόρασης, ως προϊόν βασανιστηρίων και εκβιασμών.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ