Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Ευρωπαϊκές χώρες διακόπτουν τις πτήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία – Έκτακτη συνεδρίαση στην ΕΕ

Η Ευρώπη βάζει στον… πάγο την Βρετανία μέχρι νεωτέρας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν ήδη αποφασίσει τη διακοπή των ταξιδιών από Βρετανία.

Αύριο, Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, το μεσημέρι στις 12.00 έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού μηχανισμού κρίσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπό τη γερμανική προεδρία για να υπάρξει καλύτερος ευρωπαϊκός συντονισμός για αντιμετώπιση της κατάστασης, σχετικά με τη μετάλλαξη του κορονοϊού.

Ήδη, πάντως μια σειρά χωρών (Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία, Ιρλανδία, Βουλγαρία) έχουν ανακοινώσει ότι οι πτήσεις διακόπτονται μέχρι νεωτέρας. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν επεκτείνει τον χρόνο καραντίνας, ζήτημα που θα επανεξεταστεί, ενώ η Γαλλία ανακοίνωσε 48χρονη διακοπή των αφίξεων από Βρετανία, μέχρι να υπάρξει ενιαία ευρωπαϊκή απόφαση.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ συγκάλεσε έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κρατών – μελών. Εκεί συζητήθηκε η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και τα μέτρα που λαμβάνουν οι χώρες – μέλη, όπως η απαγόρευση πτήσεων, η εισαγωγή τεστ PCR ως προϋπόθεση εισόδου και η καραντίνα.

Είχε προηγηθεί επικοινωνία για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία, μεταξύ του Σαρλ Μισέλ και της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Παράλληλα, η γερμανική προεδρία έχει συγκαλέσει εκτάκτως για τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας (20/12/2020), την επιτροπή του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, IPCR, προκειμένου να συζητηθεί ο ευρωπαϊκός συντονισμός στη νέα μετάλλαξη.

Πάντως, στη Γερμανία, που έχει αποφασίσει διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων με τη Βρετανία από απόψε τα μεσάνυχτα, ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, διευκρίνισε ότι το νέο στέλεχος Covid19 δεν έχει ανιχνευτεί στη χώρα.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ