Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Πιθανές οι επιπλέον κυρώσεις της ΕΕ στην Τουρκία «εφόσον χρειαστεί» – Τι αναφέρει το προσχέδιο

Θα υπάρξει διεύρυνση, αλλά όχι και σκλήρυνση των κυρώσεων προς την Άγκυρα - Τι μετέδωσε το «Reuters»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διευρύνει τον κατάλογο των ατόμων και των επιχειρήσεων από την Τουρκία που θα υποστούν κυρώσεις για τις δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συζητήθηκε την Τετάρτη (09/12) σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο «Reuters», θα υπάρξει διεύρυνση, αλλά όχι και σκλήρυνση των κυρώσεων προς την Άγκυρα. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια.

Οι ζυμώσεις για τη δισέλιδη δήλωση συνεχίζονται, με διπλωμάτες να λένε στο Reuters ότι η Ελλάδα και η Κύπρος εκτιμούν ότι τα βήματα αυτά δεν είναι αρκετά.

Μάλιστα, το πρακτορείο, επικαλούμενο Ευρωπαίους διπλωμάτες, υποστηρίζει πως οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσουν περισσότερα βήματα σε ότι αφορά στην Τουρκία τον Μάρτιο, σε περίπτωση που δεν υπάρξει πρόοδος.

Εφόσον συμφωνηθεί, η ΕΕ θα προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις στη βάση του ήδη υπάρχοντος καταλόγου και «εάν χρειαστεί θα επεκταθεί» το πεδίο εφαρμογής, όπως αναφέρει το προσχέδιο.

«Πυρά» Ερντογάν

Νωρίτερα, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα ότι αποφεύγει να καθίσει στο τραπέζι των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι οποιουδήποτε είδους κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της Τουρκίας δεν πρόκειται να επηρεάσουν σημαντικά τη χώρα. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η ΕΕ «δεν έχει ποτέ φερθεί με εντιμότητα ούτε έχει κρατήσει τις υποσχέσεις της».

«Κλειστά χαρτιά» από τη Μέρκελ για τη στάση της έναντι της Τουρκίας

Εν τω μεταξύ, απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά της για τη στάση που θα τηρήσει στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αναφορικά με την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας. η Άγκελα Μέρκελ, στην ομιλία της στη γερμανική βουλή, με αφορμή τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2021.

Αναφερομένη στο θέμα, σύμφωνα με την «Deutche Welle», eξέφρασε τη δυσαρέσκειά της, επειδή δεν στάθηκε δυνατό να υλοποιηθεί στο βαθμό που θα ήθελε η πρόταση που έκανε στην αρχή της γερμανικής προεδρίας για τη διεξαγωγή ενός εντατικού διαλόγου ΕΕ – Άγκυρας: «Οι δραστηριότητες συνεχίζονται» στην Ανατολική Μεσόγειο και «ιδιαίτερα η Κύπρος πλήττεται από αυτές». «Συνεπώς, θα πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα ενεργήσουμε περαιτέρω», πρόσθεσε… 

Σε αντίθεση με προηγούμενες φορές, σήμερα η κ. Μέρκελ δεν τόνισε, όπως συνηθίζει, τη σημασία της Τουρκίας για την ΕΕ σε ό,τι αφορά το προσφυγικό και την ασφάλεια της ΕΕ. Ενδεχομένως αυτό να είναι μια ένδειξη, ότι η καγκελάριος αυτή τη φορά δεν πρόκειται να απορρίψει κάθε είδους κυρώσεων.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ