Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Μπορέλ εν όψει Συνόδου Κορυφής: Χειροτερεύει η κατάσταση με την Τουρκία

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, τόνισε ότι αξιολόγηση των υπουργών για την Τουρκία δεν είναι θετική και έκανε λόγο για «λήψη αποφάσεων» από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η κατάσταση σχετικά με την Τουρκία έχει χειροτερέψει τόνισε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Με τον Νίκο Δένδια να ζητάει, ουσιαστικά, την άρση του τουρκικού casus belli για τα 12 μίλια, ενώ ο έλληνας ΥΠΕΞ υπογράμμισε: «Κατέστη σαφές ότι θα πρέπει να υπάρχει αντίδραση απέναντι στην Άγκυρα».


«Όλοι οι υπουργοί πιστεύουν ότι δεν έχουμε δει θεμελιώδη αλλαγή κατεύθυνσης στη συμπεριφορά της Τουρκίας. Αντιθέτως, από πολλές πλευρές, η κατάσταση έχει χειροτερέψει», σημείωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η αξιολόγηση από την πλευρά των υπουργών δεν είναι θετική, ενώ κάθε υπουργός θα ενημερώσει τον επικεφαλής της κυβέρνησής του πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα γίνει στο τέλος της εβδομάδας.


Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εκτιμήσει την κατάσταση σχετικά με την Τουρκία και «θα λάβει τις αποφάσεις που θεωρεί αρμόζουσες», υπογράμμισε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ.

«Όχι μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος, αλλά όλα τα κράτη – μέλη γνωρίζουν πολύ καλά την ανάγκη να εκτιμηθεί προσεκτικά η κατάσταση με την Τουρκία», σημείωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ