Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Στόλτενμπεργκ: Κι εμένα με ανησυχεί η Τουρκία αλλά είναι πολύ σημαντική για το ΝΑΤΟ

Γεφυροποιός...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τη σημασία της Τουρκίας για το ΝΑΤΟ παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει πως αρκετές χώρες στην Ευρώπη αλλά και εκτός αυτής ανησυχούν με τις ενέργειές της, ανέλυσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ δείχνοντας για ακόμη μία φορά ότι ο ίδιος προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα της Άγκυρας με όλους όσοι επιθυμούν να έρθουν σε ρήξη μαζί της.

«Η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Ξέρω ότι υπάρχουν ανησυχίες για διαφορετικά θέματα από κάποιες χώρες και εγώ έχω εκφράσει τις ανησυχίες μου για τους S-400, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία. Και τις εξέφρασα και στην Άγκυρα, όταν την επισκέφθηκα», ισχυρίστηκε αρχικά ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αλλά συνέχισε λέγοντας ότι «πρόκειται όμως για σημαντική χώρα για το ΝΑΤΟ. Συνορεύει με τη Συρία και έχει συμβάλει στην αντιμετώπιση του ISIS, των τζιχαντιστών. Επίσης, φιλοξενεί τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες, το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων παγκοσμίως.

Πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ των ανησυχιών αλλά και του να παραμείνουμε μαζί. Αυτό προσπαθώ να κάνω, να δώσω μια θετική προσέγγιση, όπως έκανα στην Ανατολική Μεσόγειο με τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που κατάφερε να ακυρώσει ναυτικές ασκήσεις και να περιορίσει τον κίνδυνο περιστατικών και ατυχημάτων. Η διαμεσολάβηση του ΝΑΤΟ δεν λύνει το πρόβλημα αλλά βοηθά στο άνοιγμα του δρόμου για τις πολιτικές διαπραγματεύσεις».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ