Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Έρευνα για σχέδιο δωροδοκίας στις ΗΠΑ με αντάλλαγμα την παροχή προεδρικής χάρης

Βγήκαν στη δημοσιότητα δικαστικά έγγραφα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ερευνά μια υπόθεση δωροδοκίας στην οποία πολλά πρόσωπα φέρονται να υποσχέθηκαν να χρηματοδοτήσουν προεκλογική εκστρατεία με αντάλλαγμα την παροχή προεδρικής χάρης ή τη μείωση της ποινής ενός ατόμου, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Η δικαστής Μπέριλ Χάουελ έδωσε την Τρίτη (01/12) στη δημοσιότητα δικαστικά έγγραφα, στα οποία δεν εμφανίζονται πολλά από τα στοιχεία των εμπλεκομένων όπως και λεπτομέρειες για το φερόμενο σχέδιο.

Γίνεται, ωστόσο, αναφορά σε μια «μυστική στρατηγική λόμπινγκ» με στόχο «υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου» προκειμένου ένα άτομο το όνομα του οποίου δεν αναφέρεται να «λάβει χάρη ή μείωση της ποινής του» από τον αμερικανό πρόεδρο.

Στο σχέδιο αυτό, που ερευνάται από τον Αύγουστο, φαίνεται ότι συμμετείχαν δικηγόροι και λομπίστες, ένας πλούσιος δωρητής προεκλογικών εκστρατειών καθώς και ένα άτομο που βρίσκεται ή βρισκόταν στη φυλακή και ήλπιζε σε προεδρική παρέμβαση.

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, οι λομπίστες και οι δικηγόροι είχαν επικοινωνήσει με στελέχη του Λευκού Οίκου για να ζητήσουν χάρη ή μείωση της ποινής του ατόμου, επικαλούμενοι «σημαντικές συνεισφορές που είχαν γίνει στο παρελθόν σε προεκλογική εκστρατεία», και «σε σημαντικές πολιτικές συνεισφορές τις οποίες σκοπεύει να κάνει» ένας δωρητής.

Αφήνεται να εννοηθεί ότι ο δωρητής έκανε την προσφορά αυτή στο όνομα ενός ατόμου που ζητούσε προεδρική χάρη. Στα έγγραφα δεν υπάρχει καμία αναφορά στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ούτε στην προεκλογική του εκστρατεία.

Τα δικαστικά έγγραφα ήρθαν, όμως, στο φως της δημοσιότητας σε μια ευαίσθητη περίοδο για τις ΗΠΑ, την ώρα που υπάρχουν εικασίες ότι ο Ντόναλντ Τραμπ – ο οποίος θα είναι για έξι ακόμη εβδομάδες στον Λευκό Οίκο – ενδέχεται να δώσει προεδρική χάρη και σε άλλους ανθρώπους, αφού το έκανε για τον πρώην σύμβουλο του για την εθνική ασφάλεια Μάικλ Φλιν.

Ο ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος έχει δώσει χάρη ή έχει μειώσει την ποινή σε πολλούς πολιτικούς του συμμάχους, όπως ο πρώην σύμβουλος της προεκλογικής του εκστρατείας Ρότζερ Στόουν και ένας διαβόητος πρώην σερίφης της Αριζόνα, ο Τζο Αρπάιο.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ