Ο Μάικ Πομπέο προέβη, σε μια ασυνήθιστη για τα νατοϊκά δεδομένα, παρέμβαση στο πλαίσιο της συνάντησης των ΥΠΕΞ της βορειοατλαντικής Συμμαχίας με στόχο την Τουρκία και τις κινήσεις της, ειδικά με τους S-400. «Άφρισε» ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την επίθεση από Πομπέο, κάνοντας επίθεση σε ΗΠΑ, Γαλλία και Ελλάδα…
Συγκεκριμένα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, τόνισε ότι η Άγκυρα εναντιώνεται στις αρχές και τη λειτουργία της Συμμαχίας, υπονομεύοντας έτσι τη συνοχή της, σύμφωνα με όσα αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Πιο αναλυτικά, πηγές επισημαίνουν ότι υπογράμμισε τις προκλητικές, όπως τις ανέφερε, ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο – Καραμπάχ.
Pleased to launch the first U.S.-Bahrain Strategic Dialogue today with Foreign Minister Al Zayani. Bahrain is a vital U.S. partner in the Gulf. Bahrain’s partnership in the Abraham Accords embodies our spirit of unity to deter regional threats and build prosperity. pic.twitter.com/8A9MwbDlV2
— Secretary Pompeo (@SecPompeo) December 1, 2020
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ προχώρησε λέγοντας ότι η απόκτηση του αντιαεροπορικού συστήματος S-400, αποτελεί «δώρο για τη Ρωσία» από ένα νατοϊκό σύμμαχο, όπως σημειώνουν. Το ΝΑΤΟ είχε, μάλιστα, εκφράσει από την πρώτη στιγμή τη δυσαρέσκεια για τη δοκιμή τους από την Άγκυρα.
Κατέληξε, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, λέγοντας ότι θα πρέπει να επανεκκινήσει ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης, ο οποίος δεν λειτουργεί με υπαιτιότητα της Τουρκίας.
ABD Dışişleri Bakanı Pompeo : Türkiye NATO’nun bütünlüğünü baltalıyor
Pompei bugün yaptığı açıklamada Türkiye’nin S-400 uçaksavar sisteminin satın alınmasının bir NATO müttefiki tarafından “Rusya’ya bir hediye” olduğunu belirtti. pic.twitter.com/yFzf8xFRd2
— Doğu Akdeniz Kritik (@akdenizpolitikk) December 1, 2020
Με επίθεση σε ΗΠΑ, Γαλλία και Ελλάδα απάντησε ο Μ. Τσαβούσογλου
Μετά την αρχική του εισήγηση στη συνάντηση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, κατά την οποία μίλησε για μέλλον της Ατλαντικής Συμμαχίας και το Αφγανιστάν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, προφανώς ενοχλημένος από την τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ που προηγήθηκε, καταφέρθηκε εναντίον των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ελλάδας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε αιτιάσεις εναντίον της ευρωπαϊκής επιχείρησης «IRINI», λέγοντας ότι το πρόσφατο περιστατικό δεν έγινε τυχαία λίγο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Στη συνέχεια καταφέρθηκε εναντίον των ΗΠΑ, εκφράζοντας τη «λύπη» του για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι «εναντίον της Τουρκίας», υποστηρίζουν τις «μαξιμαλιστικές θέσεις Ελλάδας και Κύπρου» και στηρίζουν «τρομοκρατικές οργανώσεις», ενώ είπε ότι η Γερμανία αποτελεί τον μόνο τίμιο διαμεσολαβητή.
Μιλώντας για τη Γαλλία, ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η «γαλλική θέση στη Λιβύη αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη συνοχή της Συμμαχίας». Κατέληξε την παρέμβαση του, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, λέγοντας με σαφή εκνευρισμό ότι η ομάδα Μινσκ στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ είναι προκατειλημμένη υπέρ της Αρμενίας.
Με επίθεση σε ΗΠΑ και Γαλλία απάντησε ο @MevlutCavusoglu στην τοποθέτηση Πομπέοhttps://t.co/m0W62w4nHx
— ΑΠΕ-ΜΠΕ (@amna_news) December 1, 2020
Υπενθυμίζεται ότι ο Μάικ Πομπέο στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Κωνσταντινούπολη δε συναντήθηκε με τούρκους αξιωματούχους. Κάτι που εκνεύρισε την Άγκυρα. Αντίθετα είδε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αναφέροντας: «Βασικός εταίρος μας το Πατριαρχείο».
Την ίδια ώρα, κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις στην ΕΕ για κυρώσεις της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειες σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, με την Άγκυρα να δηλώνει: «Εμείς θέλουμε διάλογο με την Ελλάδα, εκείνη υποχώρησε λόγω Oruc Reis». Με τον έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια να κάνει επίθεση στη Γερμανία για τη στάση της απέναντι στην Άγκυρα. «Επιθετικό και προκλητικό χαρακτήρα έχουν οι ενέργειές της Τουρκία στη Μεσόγειο», ανέφερε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ.
Σημειώνεται ότι γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπερκ, μιλώντας τη Δευτέρα (30/11) στον Τύπο πριν από τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας την Τρίτη (01/12), δήλωσε ότι συνεχίζει να ανησυχεί για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά τόνισε ότι ταυτόχρονα εξακολουθεί να εργάζεται για να βοηθήσει «αποκλιμάκωση την απεμπλοκή και τη μείωση των εντάσεων», δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι όταν το πλοίο «Oruc Reis» είναι στο λιμάνι της Αττάλεια, «όπως αυτό συμβαίνει τώρα», αυτό βοηθά στην αποκλιμάκωση.
Pleased to be in Paris today to meet with President @EmmanuelMacron. France is our oldest Ally, and our relationship is integral to the Transatlantic alliance, particularly as we seek to draw on its strength to tackle the complex global challenges we face. pic.twitter.com/iXxjaUEAQC
— Secretary Pompeo (@SecPompeo) November 16, 2020
Τι έγινε στη Μεσόγειο με το τουρκικό πλοίο
Ως γνωστόν, προ ημερών, κομάντος από το γερμανικό πλοίο, «Hamburg», το οποίο ανήκει στην ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη, «Irini», που έχει αποστολή της την τήρηση της απόφασης του ΟΗΕ για εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, έκαναν «ρεσάλτο» στο τουρκικό εμπορικό πλοίο που έπλεε προς τη Λιβύη.
Το πλοίο θεωρήθηκε ύποπτο για μεταφορά οπλισμού στη Λιβύη. H Τουρκία ζήτησε, ωστόσο, από την ΕΕ να διακοπεί η έρευνα στο πλοίο. Έτσι, οι κομάντος, αν και ερεύνησαν μερικά από τα κοντέϊνερ, αποχώρησαν χωρίς να βρουν κάτι.
Το θέμα μετετράπη σε νέα εστία έντασης μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Παράλληλα, η Άγκυρα, για μια ακόμη φορά επετέθη κατά της Ελλάδας, θέλοντας έτσι να καλλιεργήσει την εικόνα ότι την ευθύνη γι’ αυτή την επιχείρηση φέρει ο έλληνας αξιωματικός, ο οποίος είναι ο επικεφαλής των τεσσάρων πλοίων της δύναμης «Irini».
Την Τρίτη (24/11), τόσο η Κομισιόν, όσο και η Γερμανία απάντησαν στην Τουρκία, απορρίπτοντας παντελώς ως αβάσιμες τις κατηγορίες της Άγκυρας. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία κάλεσε για εξηγήσεις τους πρεσβευτές Γερμανίας, Ιταλίας και ΕΕ για τη νηοψία σε πλοίο της.
????#US Secretary of State #Pompeo, in an unusual intervention during #NATO FM meeting, stressed that #Turkey is against the principles the Alliance, undermining its own cohesion.https://t.co/IrDt6umqzN pic.twitter.com/keJHNl1BMZ
— George Mastropavlos (@g_mastropavlos) December 1, 2020