Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

Κορονοϊός: Στο 94% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Moderna – Καταθέτει αίτημα έγκρισης

Τι λέει η εταιρεία για τα τελικά αποτελέσματα των δοκιμών, ξεκινώντας την διαδικασία έγκρισης με ρυθμιστικές Αρχές σε όλο τον κόσμο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι εξελίξεις για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού είναι καταιγιστικές, καθώς και η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας «Moderna» θα καταθέσει αίτηση για επείγουσα έγκριση του εμβολίου της κατά της Covid-19 στις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές τη Δευτέρα (30/11), με βάση τα συνολικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της Φάσης 3 που δείχνουν ότι το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 94,1% και δεν υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλειά του.

Η εταιρεία ανακοίνωσε αποτελεσματικότητα 100% στην πρόληψη προσβολής από βαριάς μορφής νόσο. «Πιστεύουμε ότι έχουμε ένα εμβόλιο πολύ υψηλής αποτελεσματικότητας. Τώρα πλέον έχουμε τα αποτελέσματα για να το αποδείξουμε», δήλωσε ο δρ Ταλ Ζακς, επικεφαλής της ιατρικής ομάδας της «Moderna» και συνέχισε: «Περιμένουμε ότι θα έχουμε σημαντικό ρόλο στην ανατροπή της επιδημίας αυτής».


Εκτός της αίτησης προς τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές, η εταιρεία θα καταθέσει αίτηση για υπό όρους έγκριση και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ο οποίος έχει ήδη αρχίσει την κυλιόμενη εξέταση των στοιχείων.

Η τρίτη εταιρεία που ζητά έγκριση του εμβολίου της

Η «Moderna» γίνεται η τρίτη εταιρεία που διαβιβάζει τα δεδομένα της προς έγκριση, μετά την «Pfizer» (έχει ανακοινωθεί πως έχει αποτελεσματικότητα 95%) και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με την «AstraZeneca». Το βρετανικό εμβόλιο έχει 70% αποτελεσματικότητα, αν και σε ένα υποσύνολο εθελοντών με χαμηλότερη δόση, η αποτελεσματικότητα αυξήθηκε εκπληκτικά στο 90%. Αυτό το εύρημα θα εξεταστεί τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, εν μέσω ανησυχιών πως μπορεί να συνδέεται με την νεότερη ηλικία των εθελοντών, οι οποίοι ήταν όλοι κάτω των 55 ετών σε αυτό το σκέλος της δοκιμής.

Η αποτελεσματικότητα του 70% αρκεί για να είναι χρήσιμο σε μια πανδημία, ιδιαίτερα σε χώρες χωρίς καταψύκτες, με θερμοκρασίες -70 και -80 βαθμούς Κελσίου που είναι απαραίτητες για το εμβόλιο της «Pfizer».

Το εμβόλιο της «Moderna» λέγεται ότι είναι σταθερό για έναν μήνα σε κανονικές θερμοκρασίες ψυγείου μόλις βρει από την κατάψυξη, αλλά το κόστος το θα είναι απαγορευτικό σε πολλά μέρη του κόσμου. Τον Αύγουστο, η εταιρεία δήλωσε ότι θα χρεώνει από 22 έως 37 δολάρια την δόση και υπερασπίστηκε το δικαίωμά της για εμπορικές αποδόσεις. Αντιθέτως, το εμβόλιο της Οξφόρδης θα κοστίζει λιγότερο από τρεις λίρες η δόση.

Τα δύο πρώτα εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού θα χορηγηθούν στους Αμερικανούς πριν από τα Χριστούγεννα

Εν τω μεταξύ, τα δύο πρώτα εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού θα χορηγηθούν στους Αμερικανούς πριν από τα Χριστούγεννα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άλεξ Αζάρ μετά την ανακοίνωση της «Moderna Inc» ότι καταθέτει τη Δευτέρα (30/11) αίτηση έγκρισης στις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές, μία εβδομάδα μετά τις «Pfizer/BionTech».

Ο Αζάρ δήλωσε στο «CBS» ότι ο ίδιος και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα απευθυνθούν αργότερα τη Δευτέρα (30/11) στους κυβερνήτες για να συζητήσουν το θέμα των εμβολίων και ποιες πληθυσμιακές ομάδες θα πρέπει να προηγηθούν στην επιχείρηση του εμβολιασμού.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ