Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς Τουρκία: Ανακαλέστε την απόφαση για τα Βαρώσια

«Συνιστά μια προκλητική και αντιπαραγωγική ενέργεια»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει την απόφαση σχετικά με το άνοιγμα των Βαρωσίων, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία των ΗΠΑ γι’ αυτή τη μονομερή απόφαση. Μετά την επίπληξη από την Κομισιόν, η ενέργεια καταδικάστηκε εκ νέου από την Αμερική.

Όπως τόνισε η εκπρόσωπος Μόργκαν Ορτέιγκους, το εκ νέου άνοιγμα των Βαρωσίων είναι ασυμβίβαστο με τις αποφάσεις 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και συνιστά μια προκλητική και αντιπαραγωγική ενέργεια που υπονομεύει την επανέναρξη των συνομιλιών.

Όπως τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και συνεχίζουν να απαιτούν διάλογο και σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Η πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν ήταν ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν έναν ολοκληρωμένο διακανονισμό για την επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδία, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, καθώς και την ευρύτερη περιοχή».

Διευκρινίζεται ότι το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών του 1984, παραχώρησε τη διαχείριση των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη με σκοπό να γίνει επανεγκατάσταση των κατοίκων της περιοχής και μόνο, που είχαν εκδιωχθεί.

Ωστόσο, το τουρκικό κράτος κράτησε τα Βαρώσια ως «διαπραγματευτικό χαρτί» για τις εθνικές διεκδικήσεις του.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ