Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Μπλόκο της Βουλγαρίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας

Λόγω των ανοιχτών γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Βουλγαρία, όπως είχε αναφέρει ο Ζέραν Ζαέφ από τη Δευτέρα (16/11), αρνήθηκε να εγκρίνει το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Eνωσης για τη Βόρεια Μακεδονία, μπλοκάροντας επί της ουσίας την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας αυτής, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Εκατερίνα Ζαχαρίεβα είπε ότι η Σόφια δεν μπορεί προς το παρόν να στηρίξει την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των «27» και των Σκοπίων, λόγω των ανοιχτών γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας.

«Σε αυτό το στάδιο η Βουλγαρία δεν μπορεί να στηρίξει το προσχέδιο του διαπραγματευτικού πλαισίου με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και τη διεξαγωγή της πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψης», είπε η υπουργός μετά τη λήξη του σημερινού Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

Οι χώρες της ΕΕ, μετά την άρση των ενστάσεων από τη Γαλλία, συμφώνησαν τον Μάρτιο ότι η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία μπορούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για να ενταχθούν στην Ένωση.

Η επίσημη έναρξη αυτών των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο βαλκανικές χώρες επρόκειτο να γίνει τον Δεκέμβριο. Η Ζαχαρίεβα είπε ότι η Βουλγαρία ενέκρινε το διαπραγματευτικό πλαίσιο για την Αλβανία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ζόραν Ζάεφ ήταν ο νικητής στις πρόσφατες εκλογές στη χώρα του (πήρε και ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή). Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας είχε παραιτηθεί, μετά τα όσα συνέβησαν και στη Βόρεια Μακεδονία με τη Συμφωνία των Πρεσπών και την ψήφισή της από την προηγούμενη Βουλή. Με τη χώρα να είναι επίσημα μέλος του ΝΑΤΟ από τον περασμένο Μάρτιο. Πρώτα ψηφίστηκε από τη Βόρεια Μακεδονία το Πρωτόκολλο Προσχώρησης στο ΝΑΤΟ, ακολούθησε το ίδιο από τα κοινοβούλια των χωρών της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο εναέριος χώρος της γειτονικής χώρας εποπτεύεται από την Ελλάδα και τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ