Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Δεν τον θέλει ούτε ο καιρός: Καταιγίδα για Ερντογάν στα Βαρώσια – Χωρίς σταματημό οι προκλήσεις (video)

«Το βήμα που έγινε στην Αμμόχωστο δεν είναι για να δημιουργήσει νέα προβλήματα» - «Και οι Ελληνοκύπριοι μπορούν να διεκδικήσουν επιστροφή των περιουσιών τους»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κάτω από καταρρακτώδη βροχόπτωση έφτασε στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το απόγευμα της Κυριακής (15/11), συνεχίζοντας τις προκλήσεις στην περιοχή και σε όλα τα επίπεδα. «Τα θύματα στην Κύπρο είναι οι Τουρκοκύπριοι», τόνισε αρχικά και στη συνέχεια ανέφερε: «Το βήμα που έγινε στην Αμμόχωστο δεν είναι για να δημιουργήσει νέα προβλήματα. Και οι Ελληνοκύπριοι μπορούν να διεκδικήσουν επιστροφή των περιουσιών τους».

Ο «Σουλτάνος», που συνοδευόταν από τον ηγέτη των τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, τον αρχηγό των «Γκρίζων Λύκων», Ντεβλέτ Μπαχτσελί, με τον οποίο συγκυβερνούν στη χώρα τους.  και Τούρκους αξιωματούχους. Βρέθηκε στα κατεχόμενα για νέες προκλήσεις την Κυριακή (15/11), ανήμερα της θλιβερής επετείου της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους… Ο «Σουλτάνος» είχε προαναγγείλει, λέγοντας ότι θα πάει για… πικ νικ στα Βαρώσια, προκαλώντας πολλές αντιδράσεις.


Παρών φυσικά και ο νέος αρχηγός του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ. Η επίσκεψη – πρόκληση του «Σουλτάνου» πραγματοποιείται με αφορμή τις εκδηλώσεις για την ανακήρυξη της αυτοαποκαλούμενης και μη αναγνωρισμένης διεθνώς «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)».

Παρά τις ευρείες προετοιμασίες που έγιναν, όλοι οι παρευρισκόμενοι περιορίστηκαν στα στέγαστρα του χώρου της περιοχής Λεωφόρου Κένεντι, καθώς κατά την άφιξη του τούρκου προέδρου ξέσπασε καταιγίδα, ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυρότατοι άνεμοι.

Ο ίδιος ο Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν «πρώτα να δούμε τη θέα και μετά να τα πούμε». Προηγήθηκε τελετή στο μνημείο Φαζίλ Κιουτσούκ, αλλά και παρέλαση, η οποία ολοκληρώθηκε με πτήσεις τουρκικών F-16 που σχημάτισαν την Ημισέλινο.

Η Τουρκία είχε ανοίξει το παράνομο σημείο που οδηγεί στην παραλία των Βαρωσίων από τις 10 Οκτωβρίου, προκαλώντας και τότε πολλές αντιδράσεις. Με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προβαίνει σε εθνικιστικό σόου, θέλοντας τότε να στηρίξει και τον εκλεκτό του Ερσίν Τατάρ στις εκλογές στα κατεχόμενα.


Κατά την ομιλία του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στα Βαρώσια, λέγοντας ότι το βήμα που έγινε στα Βαρώσια δεν είναι για να δημιουργήσει νέα προβλήματα, αλλά να διορθώσει τα παλιά προβλήματα. Για τους υδρογονάνθρακες, ανέφερε ότι «ως εγγυήτρια χώρα δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλα διπλωματικά παιχνίδια».

Και οι Ελληνοκύπριοι μπορούν να διεκδικήσουν επιστροφή των περιουσιών τους

«Αφού είδα την κλειστή περιοχή του Βαρωσίου, είναι να προβληματίζεται κανείς γιατί, ως βορράς και ως νότος, αυτά τα μέρη με όλη αυτή την ομορφιά κρατήθηκαν μακριά από τον κόσμο», δήλωσε, ακόμα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας επίσης ότι και οι ελληνοκύπριοι γείτονές μας μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» θα μπορέσουν να αποκτήσουν τις περιουσίες τους στα Βαρώσια και, αφού γίνει αυτό, «το θέμα εδώ θα λυθεί».

H επίσκεψη του τούρκου προέδρου στα κατεχόμενα ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής (15/11), αφού προηγουμένως είχε δηλώσει ότι «είπαμε να κάνουμε ένα βήμα, να διανύσουμε μια απόσταση, γιατί η διεθνής κοινότητα ποτέ δεν έλαβε υπόψην στον δίκαιο διαμοιρασμό το ψευδοκράτος». Ο πρόεδρος Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι μετά το δημοψήφισμα του 2004, και παρά τις προειδοποιήσεις, η ΕΕ έκανε μέλη της τη «νότια Κύπρο» – κατά την έκφρασή του – και άφησε τη «βόρεια Κύπρο» στην απομόνωση.

Μια νέα διαδικασία ξεκίνησε πλέον με ταχύτητα, με την εργασία που έχει γίνει στα Βαρώσια, πρόσθεσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της περιοχής εδώ «και περιμένουν την ημέρα που θα τους συναντήσουν».

Ερντογάν Βαρώσια Τατάρ Κύπρος Κατεχόμενα αποθέωση κόσμος

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν οι δηλώσεις και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος επίσης έκανε λόγο για διευθέτηση των περιουσιών μέσω της επιτροπής ακίνητης περιουσίας.

Όπως, αναφέρθηκε η επίσκεψη Ερντογάν ολοκληρώθηκε στο νέο νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία. Ερντογάν και Τατάρ, μαζί με τη συνοδεία του τούρκου προέδρου και τον πρόεδρο του ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μετέβησαν γύρω στις 16:30 και υπό δυνατή βροχή στην περιφραγμένη πόλη κοντά στο συγκρότημα διαμερισμάτων Σερενίσιμα, στη Λεωφόρο Κένεντι, στο παραλιακό μέτωπο του Βαρωσιού. Ακολούθησε γεύμα και δηλώσεις των δύο ανδρών. Κατόπιν, ο τούρκος πρόεδρος αποχώρησε με το ίδιο όχημα που μετέφερε και τον Ερσίν Τατάρ.

«Τα θύματα στην Κύπρο είναι οι Τουρκοκύπριοι»

Νωρίτερα, στις δηλώσεις του μετά το πέρας της παρέλασης, ο τούρκος πρόεδρος ανέφερε με προκλητικό τρόπο, ότι υπεύθυνη για το αδιέξοδο στο Κυπριακό είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά και πως δεν τηρεί τις υποσχέσεις της. Είπε επίσης ότι η πλειοψηφία των τουρκοκυπρίων ζητάει λύση δύο κρατών και αυτό φάνηκε από τις «προεδρικές εκλογές».

Μεταξύ άλλων, ανέφερε:  «Οι Τουρκοκύπριοι ζουν στη χώρα τους με αξιοπρέπεια και ελευθερία, παρά τις πολυάριθμες επιθέσεις που έχουν δεχτεί. Είναι προτεραιότητά μας να παρέχουμε μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό με τρόπο που να διασφαλίζει τα νόμιμα δικαιώματα και την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού. Σήμερα υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί, δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο. Η λύση των δύο κρατών πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης βάσει της κυριαρχικής ισότητας

Αν πιστεύει η Νότια Κύπρος ότι θα επιβάλει με τη δύναμη την εξουσία σε εκείνους που ζουν στη Βόρεια Κύπρο και διαμαρτυρηθεί μέσω του προέδρου της σε εκείνους που κάνουν κουμάντο στη Νότια Κύπρο, τότε θα πρέπει να γνωρίζει ότι έχει εξαπατηθεί.

Υπάρχει μόνο ένα θύμα στην Κύπρο, οι Τουρκοκύπριοι, τα δικαιώματα των οποίων αγνοούνται εδώ και χρόνια.

Ως χώρα εγγυητής, εμείς και η ‘ΤΔΒΚ’ δεν ανεχόμαστε, πλέον, διπλωματικά παιχνίδια. Δεν μπαίνουμε σε καμία εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο όπου η χώρα μας και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου δεν συμμετέχουν με δίκαιο τρόπο και η οποία θα μπορεί να παράγει ειρήνη και σταθερότητα».

Αμέσως μετά θα εγκαινιάσει το νοσοκομείο κορονοϊοϋ στην κατεχόμενη Λευκωσία και στη συνέχεια θα πάει για «πικνίκ» στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι Τουρκοκύπριοι

Η επίσκεψη Ερντογάν δεν θα είναι περίπατος υπό τους ήχους των χειροκροτημάτων.

Εδώ και μέρες, Τουρκοκύπριοι που αντιτίθενται στον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία και ο Τούρκος Πρόεδρος χρησιμοποιούν το ψευδοκράτος για σκοπούς εσωτερικής κατανάλωσης, ετοιμάζουν εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Προχθές η οργάνωση «Μπαράκα» άφησε ένα καλάθι πικ νικ έξω από το λεγόμενο προεδρικό μέγαρο στη κατεχόμενη Λευκωσία και σήμερα μαζί με άλλες οργανώσεις και κόμματα οργανώνει διαδήλωση καταδίκης της επίσκεψης Ερντογάν στην Αμμόχωστο.

Κύριο σύνθημα «όχι στο πικνίκ πάνω στον ανθρώπινο πόνο».

Επίσης 62 κόμματα, φορείς και οργανώσεις και από τις δύο πλευρές του νησιού εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία καταδικάζουν τους σχεδιασμούς του Ταγίπ Ερντογάν στα Βαρώσια.

«Στο κόκκινο» η αντιπαράθεση Κύπρου – Τουρκίας

Η επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα εδάφη προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση καταδικάζουν την αποσχιστική ενέργεια ανακήρυξης του ψευδοκράτους κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων των ΗΕ.

Δυστυχώς, η σημερινή μαύρη επέτειος της ανακήρυξης του ψευδοκράτους επιλέχθηκε από την Τουρκία και τον Πρόεδρο της Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και την ψευδοκυβέρνηση, για να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα επί του εδάφους, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η Άγκυρα ουδόλως σέβεται τη διεθνή νομιμότητα, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, αλλά και τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, περιφρονώντας και παραβιάζοντας επιδεικτικά τις σχετικές αποφάσεις και ψηφίσματα των ΗΕ.

Ταυτόχρονα, η Τουρκία και ο Πρόεδρος της, με τις ενέργειες τους τορπιλίζουν την προοπτική δημιουργίας κατάλληλου κλίματος, το οποίο ζητά ο ΓΓ των ΗΕ για να εκδηλώσει τη νέα του πρωτοβουλία με στόχο την επίλυση του Κυπριακού.

Και η σημερινή προκλητική και παράνομη ενέργεια του Τούρκου Προέδρου και του κατοχικού καθεστώτος θα καταγγελθούν εκ νέου σε όλα τα διεθνή βήματα στα οποία συμμετέχει η Κυπριακή Δημοκρατία».

Σε απόσταση αναπνοής το «Oruc Reis»

Κι ενώ ο τούρκος Πρόεδρος θα περιοδεύει στην Αμμόχωστο, 13-14 ναυτικά μίλια ανατολικά, δηλαδή απέναντι, από τη Ρόδο, πλέοντας παράλληλα προς την Αφάντου και το Φαληράκι έφτασε λίγο μετά τις 10 το βράδυ του Σαββάτου (14/11) το «Oruc Reis».

Πρόκειται για μια από τις εγγύτερες προς τη Ρόδο πλεύσεις που έχει πραγματοποιήσει όλο το τελευταίο διάστημα το τουρκικό ερευνητικό, ενώ κινούνταν με 4,5 μίλια και ανοιχτό τον πομπό του AIS, αλλά σε κατάσταση «περιορισμένης κινητικότητας», γεγονός που σημαίνει ότι παρέμεινε ακινητοποιημένο στο σημείο απέναντι της Ρόδου, επί αρκετή ώρα χθες. Η νέα «έξοδος» του Oruc Reis σε απόσταση αναπνοής από τη Ρόδο ήρθε ως συνέχεια της νέας NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για το ερευνητικό -ωκεανογραφικό της σκάφος με ισχύ μέχρι τις 23 Νοεμβρίου, διατηρώντας αναλλοίωτη την ένταση στην περιοχή.

Παρά την ενόχληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και το κάλεσμα που απηύθυνε στην Τουρκία να σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Βαρώσια, ο Ερντογάν συνεχίζει απτόητος να κλιμακώνει την επιθετική του τακτική, αν και έχει δεχτεί επανειλημμένες οχλήσεις τις τελευταίες ώρες από τις Βρυξέλλες.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ