Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Aναβλήθηκε το άνοιγμα της Μονής της Χώρας ως τζαμί στην Τουρκία

Δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι εργασίες μετατροπής σε τζαμί

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Aναβλήθηκε, τελικά, το άνοιγμα της Μονής της Χώρας ως τζαμί, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για την Παρασκευή (30/10) παρουσία και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τη μετατροπή και συγκεκριμένου ναού σε τέμενος είχε γίνει γνωστή από τον πρόεδρο της Τουρκίας, μετά τη «βεβήλωση» και της Αγιάς Σοφιάς.

Η θρησκευτική επιτροπή της Τουρκίας (Diyanet/Ντιγιανέτ) προχώρησε σε αυτήν την ανακοίνωση με την αιτιολογία ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι εργασίες μετατροπής σε τζαμί.

Η ανακοίνωση της «Diyuanet» («Ντιγιανέτ)για τη Μονή της Χώρας, Καριγιέ Τζαμί όπως το αποκαλούν οι Τούρκοι, δεν διευκρινίζει πότε θα πραγματοποιηθεί – για πρώτη φορά μετά από 72 χρόνια – μουσουλμανική προσευχή, έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν να καταργηθεί ο μουσειακός χαρακτήρας του μνημείου.

Τη νέα πρόκληση της Άγκυρας είχε καταδικάσει το ελληνικό ΥΠΕΞ, αναφέροντας: «Απολύτως καταδικαστέα η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί από την Τουρκία».

Επίσης, την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τέμενος τη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη στηλίτευσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ναμπίλα Μασράλι, αρμόδια για εξωτερικές υποθέσεις ερωτηθείσα σχετικά με το θέμα.

«H μετατροπή και της Μονής της Χώρας σε τζαμί ακόμη μια πρόκληση της τουρκικής ηγεσίας», είχε αναφέρει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Πράξη ασέβειας η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί», είχε πει ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ